Autor Subiect: Arta de a fi norocos  (Citit de 1915 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Iosif

  • *****
  • Mesaje postate: 1272
  • Karma: 26
  • Gen: Bărbat
    • Vezi Profilul
    • Despre iubire
Arta de a fi norocos
« : 14 Noiembrie, 2004, 05:10:08 pm »
Multă vreme în România oamenii au fost obligaţi să înveţe cum să se lase conduşi de alţii, cum să facă să fie ascultători şi supuşi, cum să-şi ascundă nemulţumirea.
 “Există reguli ale şansei, căci pentru un înţelept ea nu e doar întâmplătoare; poate fi ajutată de dibăcie. Unii se mulţumesc să posteze încrezători la porţile Fortunei şi aşteaptă ca ea să lucreze, alţii mai bine trec dincolo şi recurg la cutezanţa faptului, care pe aripile virtuţii şi curajului ei poate prinde din urmă norocul şi îl poate măgulii cu folos. Dar filozofând bine, nu e alt mijloc decât cel al virtuţii şi cel al atenţiei, pentru ca nu exista mai mult noroc, nici mai mult nenoroc decât prudenţa sau imprudenţa.”
Baltazar Gracian

Strategii de planificare a norocului

Dacă într-un sondaj de opinie s-ar pune întrebarea: aţi vrea să aveţi un loc de munca mai bine plătit?” Cu siguranţă că toţi subiecţi intervievaţi ar răspunde afirmativ dacă însă, această întrebare ar fi urmată de “Aveţi un plan în acest sens?” puţini ar putea spune “Da”. Şi încă mai puţini ar fi în stare să detalieze un asemenea plan. Cercetătorii din domeniul managementului au ajuns la concluzia că cei mai mulţi oameni despre care se spune ca au o “Carieră de succes” şi-au planificat succesul, de aceea ei au ştiut să profite mai bine decât alţi de ocaziile favorabile care li s-au oferit într-un moment sau altul. “să şti ce vrei este prima chestiune care trebuie sa fie clarificată”, urmată imediat de întrebarea “de ce vreau sa fac asta”

Despre dorinţa de a fi important

Freud susţine că toate acţiunile oamenilor sunt determinate de doua dorinţe, pe care el le consideră fundamentale: “dorinţa sexuală şi dorinţa de a fi mare”. Dale Carnegie enumeră în cartea sa devenită de mult celebră “arta de a reuşi în viaţă” lucrurile pe care oamenii le consideră cele mai importante:
1. sănătatea şi viaţa lungă
2. hrana
3. somn
4. bani
5. rămânerea în posteritate
6. satisfacerea dorinţei sexuale
7. sentimentul propriei însemnităţi

Exerciţii de planificare

Care este principalul tău scop? Cercetătorii din domeniul managementului considera că definirea “scopului” este punctul de plecare pentru orice planificare. Fie şi numai enunţarea lui poate îi va da celui interesat o serie de soluţii. După răspunsurile la întrebările, “ce să faci” şi “de ce”, trebuie căutate calităţile care ajută la clarificarea: “cum să faci”. Însă toate răspunsurile date urmează să fie întărite de dorinţa (voinţa) de a face.
Modalităţile de planificare a vieţi te pot ajuta să găseşti un răspuns (dacă nu îl ai deja) chiar la întrebarea “ce vrei să faci”. Pentru asta se face un simplu exerciţiu de imaginaţie.
Aşadar încearcă să te imaginezi peste 5 ani în câteva situaţii:
* unde ai vrea să locuieşti
* cum ai vrea să arate casa sau apartamentul în care locuieşti
* cât costă o astfel de locuinţă
* care (cum) este persoana lângă care vrei să trăieşti 
* ce muncă vrei să faci
* care va fi poziţia ta acolo unde lucrezi
* cât vrei câştiga
* care vor fi principalele tale realizări
Pentru a face un tablou sugestiv încearcă să închizi ochii şi să te proiectezi peste cinci ani: imaginează-ţi cum vrei să arăţi, cum eşti îmbrăcat, în ce birou lucrezi, care este funcţia ta acolo, ce oameni sunt în jurul tău şi în ce relaţie te afli cu ei. După acest exerciţiu de imaginaţie găseşti trei cuvinte cheie care să cuprindă portretul tău peste cinci ani.
De la imaginaţie la acţiune

Găsirea celor trei cuvinte cheie te încurajează şi te face în acelaşi timp să decizi care sunt paşii care trebuie să îi faci pentru ca portretul din imaginaţie să devină real în cel mai scurt timp.
Notează-ţi răspunsurile exerciţiului şi încearcă să decizi dacă ceea ce îţi doreşti este realizabil. Fă o listă cu ceea ce poţi face efectiv pentru a-ţi vedea visul cu ochii.
De pildă:
1. În ce condiţii veniturile tale pot creşte? Muncind mai mult şi mai bine acolo unde lucrezi, schimbându-ţi locul de muncă sau luându-ţi încă o slujbă?
2. Te poţi adapta la acest efort? Este asta ceea ce trebuie să faci pentru aţi atinge scopul?
3. Ceea ce îţi propui este realist sau este prea mult?
4. Pentru aţi atinge scopul te descurci singur sau ai nevoie de ajutorul altora?
Propun completarea unui tabel care cuprinde de fapt aşa numitul plan de acţiune:
* Scopuri: care sunt principalele lucruri pe care vrei să le realizezi
* Activităţi: ce trebuie să faci sau să schimbi în munca ta pentru aţi atinge scopurile
* Forţe ajutătoare: cine sau ce te poate ajuta să ajungi acolo unde doreşti
* Forţe strânjenitoare: cine sau ce te-ar putea împiedica să-ţi atingi scopurile propuse
* Cum pot fi sporite forţele ajutătoare 
* Cum pot fi reduse forţele strânjenitoare

Termene propuse

Pentru fiecare problemă în parte trebuie să îţi propui (date fixe), dacă acestea nu sunt respectate ar urma să revii la prima rubrică, iar apoi să găseşti car e sunt cauzele care te-au împiedicat să-ţi respecţi planul.
Dacă pot fi eliminate, elimină-le, iar dacă nu, mai întreabă-te o dată în ce măsură ceea ce ti-ai propus poate devenii realitate. Acest plan nu este o soluţie magică pentru succesul profesional însă el te poate ajuta să iei decizi importante în ceea ce priveşte cariera sau chiar viaţa personală. Astfel poţi descoperi la un moment dat locul de muncă sau profesia. De asemenea, el te obligă să-ţi pui întrebări despre tine:
* e bine să faci un copil acum sau e mai bine să te concentrezi asupra carierei?
* Să cauţi o specializare în străinătate sau să concurezi pentru o funcţie mai importantă aici?
* Să te căsătoreşti sau mai bine să amâni cu un an?
* Să rămâi într-un oraş mare sau e mai bine pentru tine în unul mic, în care cunoşti pe toată lumea şi viaţa este mai ieftină?

 Răspunsurile se dau calm (în linişte). Dacă ele sunt coordonate oarecum cu setul de dorinţe “planul de acţiune”, alegerea făcută ar putea fi una optimă. Pe de altă parte poţi recunoaşte imediat dacă uşa pe care o deschizi este o şansă sau o capcană. Formularea principalelor dorinţe şi a modalităţilor în care ele pot fi executate ne învaţă că: “lucrurile însemnate nu trebuie lăsate în voia lucrurilor neânsemnate”.

Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
1 Răspunsuri
5909 Vizualizări
Ultimul mesaj 19 August, 2006, 08:53:40 am
de catty
3 Răspunsuri
2503 Vizualizări
Ultimul mesaj 26 August, 2007, 08:22:41 pm
de valentina
0 Răspunsuri
8196 Vizualizări
Ultimul mesaj 23 Octombrie, 2007, 07:41:23 pm
de orhideea albastra
2 Răspunsuri
4635 Vizualizări
Ultimul mesaj 27 Decembrie, 2008, 11:57:09 pm
de Mihai Dor
0 Răspunsuri
678 Vizualizări
Ultimul mesaj 31 Martie, 2013, 05:28:15 pm
de goeteri