Autor Subiect: Erotismul - contrafacerea iubirii  (Citit de 3790 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Iosif

 • *****
 • Mesaje postate: 1272
 • Karma: 26
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
  • Despre iubire
Erotismul - contrafacerea iubirii
« : 06 Aprilie, 2004, 01:07:43 am »
Erotismul este prima contrafacere a iubirii, a exigentei spirituale de convietuire si existentei in doi. El reprezinta inceputul fragmentarii vietii interioare, a instrainarii persoanei de fiinta sa sponsala ideala. Din dorinta erotica emana si se dezvolta erotismul. Taina erotismului, la randul ei, este taina dezbinarii, a dezintegrarii. Acolo unde se realizeaza iubirea, care este singura si adevarata unire, ingemanand doua persoane, acolo nu exista erotism si desfrau. Erotismul inseamna despartire, caci el transforma intotdeauna persoana in obiect, iar inceputul acestei transformari il pune dorinta ca atractie erotica. De fapt, dorinta este aceea care face dintr-o persoana de sex opus un obiect al atractiei si tot ea schimba un scop al unei regasiri intr-un mijloc de satisfactie. Intreaga dinamica a erotismului este tributara acestei transformari a mijlocului in scop. Don Juan, ca sa ne folosim de un model erotic, este un inselator, el nu-si iubeste decat propria-i dragoste sau dorinta erotica si detesta adevarul persoanei umane. El nu iubeste nici o femeie anume, el cauta imaginea fata de care orice femeie este o copie imperfecta. Iubirea pentru iubire, daca aceasta se poate numi cumva iubire, este de fapt motivatia intema a erotismului, contrafacerea adevaratei iubiri.

In aceasta psihologie de atractie devenita erotism, nu exista comuniune cu nimeni, nu exista nici o sete de unire, ea fiind o stare de suflet care instraineaza persoana de persoana, fara a se putea realiza vreodata taina conjugala. In stihia erotismului, sexul se izoleaza de viata integra a persoanei, se desprinde de om si de cosmos, devine inchis si confundat in sine. Orice deschidere a fiintei conjugale catre un cosmos transfigurat in Hristos este direct opusa erotismului. Caci iubirea adevarata este totdeauna cosmica, necesara armoniei universale, predestinatiilor divine. Din natura cosmica a iubirii, a realizarii unirii dintre divin si creat, rezulta inevitabil ca nu poate exista iubire neimpartasita, unilaterala, "egoista", caci iubirea aduce cu sine unirea celeilalte diviziuni ale existentei. Sensul daruirii in iubire nu atarna decat de principiul exclusivitatii, care asigura fiintei conjugale integritatea, iar persoanei umane castitatea.
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

Offline Lorelei

 • *****
 • Mesaje postate: 3060
 • Karma: 108
 • Gen: Femeie
 • N.
  • Vezi Profilul
Răspuns: Erotismul - contrafacerea iubirii sau un alt Don Juan
« Răspuns #1 : 03 Noiembrie, 2004, 10:42:31 am »
Don Juan nu este un inselator. E poate singurul neinselator autentic. Pentru ca iubeste intens de fiecare data. Iar cand inceteaza a mai iubi pleaca mai departe. Nu inseala. Cauta altceva. Don Juan isi paraseste iubita inainte de iubi pe o alta. Cati dintre noi putem sa facem asta? Este Don Juan fericit? Da. de fiecare data. Nu. niciodata. Atribuim - gratie unei stereotipii culturale care ne-a devenit paradigma de interpretare - mitului lui Don Juan numai veleitati negative. Eu il vad ca pe un invingator fara trofeu si ca pe un invins in sesnsul pe care il atribuia Istrati cuvantului ("Pentru invinsi totul este lupta si speranta. Eu merg cu invinsii.")
Iubita lui Don Juan - obiect al placerii lui? Nu. ea este de fiecare data proiectia lui Don Juan a ideii de dragoste. Fiecare iubita e un nou pas al cautarii. Macar el n-a incetat sa mai caute. Cati dintre noi mai cauta inca?
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
6 Răspunsuri
2983 Vizualizări
Ultimul mesaj 01 Iunie, 2005, 08:51:19 pm
de Guardian|Angel
14 Răspunsuri
4519 Vizualizări
Ultimul mesaj 03 Octombrie, 2006, 04:22:01 pm
de crocantzel
Etapele iubirii.

Creat de furia ingerului Totul despre iubire

0 Răspunsuri
2033 Vizualizări
Ultimul mesaj 07 August, 2006, 02:21:00 pm
de furia ingerului
0 Răspunsuri
2090 Vizualizări
Ultimul mesaj 03 Octombrie, 2006, 11:50:59 pm
de Kori
0 Răspunsuri
9745 Vizualizări
Ultimul mesaj 26 Decembrie, 2006, 04:06:03 pm
de suflet