Autor Subiect: Melancolia si iluzia  (Citit de 5624 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Lorelei

 • *****
 • Mesaje postate: 3060
 • Karma: 108
 • Gen: Femeie
 • N.
  • Vezi Profilul
Melancolia si iluzia
« : 23 Iulie, 2008, 06:41:42 am »
"Melancolia este o reductie la zero a capacitatii noastre înnascute de a ne autoiluziona." (Lucian Blaga)

Oare asta sa fie melancolia? O forma de hiperluciditate care sparge iluzia si ne "loveste" cu realitatea asa cum este ea, dezgolita de iluzii?
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

Offline inda

 • *****
 • Mesaje postate: 619
 • Karma: 56
 • dust in the wind
  • Vezi Profilul
Re: Melancolia si iluzia
« Răspuns #1 : 23 Iulie, 2008, 12:23:42 pm »
Probabil ca este o reducere a capacitatii de a ne autoiluziona, insa cred ca apare si inainte ca iluziile sa se spulbere cu totul. Mie melancolia mi se pare un fel de tristete asumata, ceva acceptat oarecum cu buna stiinta, ea presupune impacare cu tine si cu cei din jur, impacare cu trecutul, e un fel de tristete dulce-amaruie, daca nu mi s-ar parea ciudat as spune ca e un fel de tristete fericita.
Singura diferenta dintre tristete si melancolie cred ca e faptul ca tristetea doare iar melancolia nu. Dar oare nu tristetea in forma ei pura apare atunci cand capacitatea de autoiluzionare ajunge la zero si inca nu suntem pregatiti pentru asta?
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

Offline George Ene

 • *****
 • Mesaje postate: 1025
 • Karma: 25
 • Gen: Bărbat
 • LoveTime.Ro
  • Vezi Profilul
Re: Melancolia si iluzia
« Răspuns #2 : 23 Iulie, 2008, 09:29:58 pm »
   Îmi amintesc versurile unui cântec de-acum vreo 30 de ani, pe care-l cânta sora mamei: "Melancolie, dulce poezie!", interpretat la radio de nu ştiu ce voce bărbătească, parcă şi cu alte versuri: "Melanolie, dulce melodie!" Numai că mie mi-au rămas în minte versurile mătuşii mele, şi mi-au rămas ciment!...
   De-atunci, cred că melancolia e chiar poezia, însăşi. Ei, şi dacă-i poezie, e şi iluzie, că între poezie şi iluzie nu intră - zic eu - nici măcar un ac.
   Păi, hai să judecăm! Dacă te cuprinde melancolia, şi ai ceva talent poetic, şi mai ai şi-un subiect care să te râcâie, nu poţi ieşi din tine însuţi decât cu nişte versuri, adică, cum s-ar zice, cu nişte... iluzii spuse sau scrise, care, ferice de tine, te lecuiesc de... melancolie. Şi-uite-aşa cui pe cui se scoate, dragă Lorelei! N-ai pus tu întrebarea asta fără să ne faci atenţi la ceva anume, eu aşa cred. Or, cum eu sunt, în fibra mea un melancolic (deci nu un sanguinic, nici un coleric, nici un flegmatic), am zis bine ce-am zis, descriindu-mă pe mine, melancolicul, care-n clipe de profundă melancolie ies din mine cu nişte versuri, pe care i le citesc soţiei, iar ea, ca să nu mă supere-mi zice că sunt bune, şi eu, dintr-odată mă simt fericit şi-n acea explozie de bucurie ies "bazma curată" din mine însumi cu... "Melancolie, dulce poezie!" Dar, poate că eu greşesc. Nu vă luaţi după mine. Dimpotrivă, criticaţi-mă! Accept cu bucurie toate opiniile, că doar d-aia suntem aici, ca fraţii...

Revin la subiect, iată, după mai bine de-o jumătate de oră, văzând că textul propus de Lorelei, ca refecţie, îi aparţine lui Lucian Blaga. Păi, Blaga a fost unul dintre cei mai mari melancolici ai literarturii române, iar versurile lui, în totalitate, păstrează, dacă nu chiar exprimă cea mai adâncă melancolie din toată literatura română. Bietul Blaga! A fost un nefericit toată viaţa. În ultimii ani ai vieţii n-avea bani nici pentru a-şi cumăra pâine. Când a fost chemat la Uniunea Scriitorilor, cu câteva luni înainte de a muri, n-a avut bani cu ce să-şi plătească nici chiar biletul de întoarcere acasă, la Lăncrăm - că se mutase în casa părinţilor, după ce comuniştii l-au dat afară din mărunta funcţie de bibliotecar, pe care o ocupa la Cluj.
Când a spus:  "Melancolia este o reductie la zero a capacitatii noastre înnascute de a ne autoiluziona.", s-a referit,  de bună seamă, la situaţia lui precară, când, ca poet, neavând nici strictul necesar spre a trăi, amărâta pâine cea de toate zilele, era îndreptăţit să spună că nu mai e capabil nici măcar să se mai iluzioneze. Păcat că de situaţia în care ajunsese Blaga era de vină un alt ardelean, talentat, dar foarte invidios, pe numele lui Mihai Beniuc, care la vremea respectivă era preşedintele Uniunii Scriitorilor... Ca să vedeţi cum e viaţa asta! Eu vă propun să luaţi maxima ca atare, pentru că ea exprimă starea sufletească a lui Blaga, nimic mai mult.
« Ultima Modificare: 23 Iulie, 2008, 10:25:31 pm de GeoSteph »
E cantu dinoscitur avis

Offline Sibelius

 • *
 • Mesaje postate: 25
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
Re: Melancolia si iluzia
« Răspuns #3 : 04 August, 2008, 09:35:15 pm »

Melancolia...privita ca o reducere a capacitatii de autoiluzionare...hmmm, ar trebui sa cautam originea in ciobanul mioritic...poate ca el nu privea moartea cu seninatate ci doar stia ca nu are cum scapa...isi pierduse iluzia vietii inainte ca viata sa se fi sfarsit. Poate ca privita si din aceasta perspectiva definitia Indei e corecta.

ARIDANA

 • Vizitator
Re: Melancolia si iluzia
« Răspuns #4 : 08 August, 2008, 11:00:22 am »
Niciodata nu esti pregatit sa renunti la tine...chiar la autoiluzionare.Eu,una,fara visele mele...carora scepticii le spun iluzii,plutesc in deriva.Eu nu pot fi melancolica.Sunt trista si,daca am norocul sa trec de tristete(si mi se-ntampla asta de fiecare data)...atunci merg mai departe,imi "port" cu mandrie cicatricele si impartasesc celor ce vor s-asculte "lectiile" de viata,experientele ce au precedat...tristetile.
Sunt sigura ca multi dintre noi fac asa.Stiu si eu ,ca si altii(am mai citit pe forum aceste cuvinte)..."Ceea ce nu te omoara te face mai puternic!"Stiti cum interpretez eu asta?Puternic precum stanca,ea nu mai simte,nu plange...poate doar atuci cand isi face loc un izvoras din ea sau pe langa ea,dar si acela seaca,de cele mai multe ori.Pietrele raman ,la fel de triste si singure dupa trecerea apei.
Asa ca melancolia,calea de mijloc,nu e de mine.Cred ca sunt mai mult omul extremelor. :-*

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
iluzia..

Creat de desdemona « 1 2 » Proza

15 Răspunsuri
6299 Vizualizări
Ultimul mesaj 04 Septembrie, 2005, 07:31:29 pm
de desdemona
39 Răspunsuri
16574 Vizualizări
Ultimul mesaj 07 Iunie, 2008, 02:24:42 pm
de viulian
3 Răspunsuri
2597 Vizualizări
Ultimul mesaj 28 Iulie, 2007, 12:06:16 pm
de Escu
0 Răspunsuri
482 Vizualizări
Ultimul mesaj 26 Septembrie, 2013, 03:45:08 pm
de goeteri