Autor Subiect: Diferenta intre crezuri: Crestinism vs. Budism  (Citit de 3158 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Iosif

  • *****
  • Mesaje postate: 1272
  • Karma: 26
  • Gen: Bărbat
    • Vezi Profilul
    • Despre iubire
Diferenta intre crezuri: Crestinism vs. Budism
« : 19 Iunie, 2006, 03:01:59 pm »
Introducere in budism

Acum 2550 de ani, Buddha cel istoric a avut parte de circumstante unice pentru a-si putea transmite mai departe invataturile. Nascut intr-o cultura foarte inalta, a fost inconjurat de oameni deosebit de talentati. Dupa ce a ajuns la iluminare, el si-a impartasit metodele oamenilor, pentru a le descoperi mintea, timp de 45 de ani. Din acest motiv, invataturile lui, numite Dharma, sunt atat de vaste.

"Kangiur", propriile cuvinte ale lui Buddha, consta din 108 volume, continand 84.000 de invataturi folositoare. Comentariile ulterioare asupra acestor invataturi, "Tengiur", sunt in numar de 254 de carti, la fel de voluminoase. Acest lucru face ca sa fie inteleasa propria evaluoarea finala a vietii sale: "Pot sa mor fericit. Nu am tinut nici o invatatura doar pentru mine. V-am dat deja tot ceea ce poate sa va ajute." Ultima sa afirmatie situeaza budismul departe de ceea ce se numeste religie: "Acum sa nu credeti cuvintelor mele, doar pentru ca un Buddha vi le-a spus, dar analizati-le bine. Fiti lumina in voi insiva."

Astfel de afirmatii arata abordarea practica a budismului, care e facut pentru viata reala. Cand oamenii l-au intrebat pe Buddha de ce si ce anume invata, el a raspuns: "Invat pentru ca voi si toate fiintele cautati fericirea si incercati sa evitati suferinta. Eu invat pe oameni "felul in care sunt lucrurile".

Deci ce este budismul? Buddha a folosit el insusi cea mai buna descriere. In timpul celor 1500 de ani, cat timp invataturile au existat in India, ele au fost numite Dharma, iar in ultimii 1000 de ani in Tibet, numele lor era Ciö. Amandoua denumirile inseamna: "felul in care sunt lucrurile".

Intelegand "felul in care sunt lucrurile", este cheia oricarei fericiri. Buddha insusi este un invatator, exemplu, protector si prieten. Ajutorul sau permite fiintelor sa evite suferinta si sa intre intr-o stare de fericire crescanda, in timp ce ii elibereaza si ilumineaza pe altii.

Fragmente din "The Way Things Are" - "Felul cum sunt lucrurile", de Lama Ole Nydahl, editura Blue Dolphin 1996.

Cine este Buddha?

Buddha cel istoric s-a nascut aproximativ 570 de ani inainte de Cristos, in nordul Indiei. Ca om tanar, si-a petrecut sase ani in cautari si meditatie. Apoi si-a recunoscut adevarata natura a mintii, devenind astfel Buddha - "cel trezit". Invataturile sale, care fac fiintele sa fie fara teama, bucuroase si bune, sunt principala religie in multe tari din estul Asiei.

Incepand cu anii '70, viziunea profunda a budismului si numarul sau vast de metode au inspirat si fascinat un numar tot mai mare de oameni din culturile vestice. Buddha este vazut ca o oglinda atemporala a potentialului interior al mintii fiecaruia.

Ce este budismul?

Buddha a dat metode prin intermediul carora, iluminarea totala poate fi atinsa. El a aratat in mod clar, care invataturi se refera la adevarul ultim sau conditional. Buddha a aratat elevilor sai in moduri practice si clare, cum sa isi foloseasca toata experientele de viata, ca pasi spre iluminare, dand metode care sa conduca la o profunda si durabila fericire.

El si-a incurajat elevii sa fie sceptici, invatandu-i sa verifice complet pentru ei insisi, daca invataturile sale erau dogmatice sau cu adevarat eliberatoare. Metodele de meditatie budiste pot da nastere la o schimbare interioara, dand posibilitatea ca experientele sa fie integrate direct spre imbogatirea vietii noastre. Aceste metode pricepute permit nivelelor constiintei, deja atinse prin meditatie, ca sa fie ancorate in asa fel incat nu mai poata sa fie pierdute niciodata. Scopul invataturii lui Buddha este realizarea completa potentialului intrinsec al corpului, vorbirii si constiintei noastre. Cea mai inalta invatatura, cunoscuta ca Ciag Cen sau Mahamudra - Peceta Mare, ne permite sa ne deschidem spre experinta non-separarii totale intre subiect, obiect si actiune.

Atat in Budism cat si in Crestinism calugarii au cultivat atitudini misogine duse pana la absurd. In budism insa, se crede ca avand o viata plina de lipsuri si suferita sufletul va fi curatat si astfel nu risca sa renasca sub forma unei insecte sau a vreunui alt animal. De aici rezulta saracia din India, de exemplu. De aici rezulta oamenii care mor de foame, dar se plimba pe langa diverse manastiri si biserici impodobite cu aur.

Bine ar fi sa fim liberi in cuget, sa putem vedea frumosul si uratul din orice religie, filosofie, sau ideologie, fara sa ne simtim vinovati ca incalcam anumite porunci divine. In momentul in care ai aderat la o religie esti pierdut ca finta impartiala si incepi sa judeci lucrurile prin prisma acelui crez.
Paul Valéry spunea extem de plastic ca «Numai stridiile si neghiobii adera». Budismul insa a uitat pana si ce Creator!

Va invit sa vizionati Buddhism and GOD / Do Buddhist believe in a Creator? How old is this Religion?

Nota: Acest articol contine in parte informatii luate de pe internet 
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
Crestinism si Islam

Creat de Lord_Saladin Credinţă

11 Răspunsuri
13557 Vizualizări
Ultimul mesaj 22 Iulie, 2010, 01:41:21 pm
de loreley79
33 Răspunsuri
14901 Vizualizări
Ultimul mesaj 10 Aprilie, 2006, 03:39:27 pm
de viulian
7 Răspunsuri
3333 Vizualizări
Ultimul mesaj 21 Aprilie, 2006, 09:16:20 pm
de cristina
0 Răspunsuri
1578 Vizualizări
Ultimul mesaj 28 Iulie, 2006, 09:17:36 pm
de furia ingerului
2 Răspunsuri
2089 Vizualizări
Ultimul mesaj 13 Aprilie, 2010, 06:26:04 pm
de Razvan28