Era un citat prin epistolele apostolului Pavel cred (cine stie bine scriptura poate ne ajuta), in orice caz citatul zicea cam asa: au nu are olarul drept peste lutul lui sa faca un vas de cinste si altul de necinste?
Asadar cumva ideea ca doamne-doamne masoara cu alta masura decat noi, caci toate ii apartin si logica lui este departe de a fi logica noastra.
Intotdeauna m-a uimit de exemplu cat de justa este pilda lucratorilor viei desi la prima vedere pare nedreapta.
"1. Fiindca Imparatia cerurilor se aseamana cu un gospodar, care a iesit dis de dimineata, sa-si tocmeasca lucratori la vie.
2 S-a invoit cu lucratorii cu cite un leu pe zi, si i-a trimes la vie.
3 A iesit pela ceasul al treilea, si a vazut pe altii stind in piata fara lucru.
4 Duceti-va si voi in via mea, le-a zis el, si va voi da ce va fi cu dreptul. Si s-au dus.
5 A iesit iaras pe la ceasul al saselea si al noualea, si a facut la fel.
6 Cind a iesit pela ceasul al unsprezecelea, a gasit pe altii stind in piata, si le-a zis: De ce stati aici toata ziua fara lucru?
7 Ei i-au raspuns: Pentru ca nu ne-a tocmit nimeni. Duceti-va si voi in via mea, le-a zis el, si veti primi ce va fi cu dreptul.
8 Seara, stapinul viei a zis ispravnicului sau: Cheama pe lucratori, si da-le plata, incepind de la cei de pe urma, pina la cei dintii.
9 Cei din ceasul al unsprezecelea au venit, si au luat fiecare cite un leu.
10 Cind au venit cei dintii, socoteau ca vor primi mai mult; dar au primit si ei tot cite un leu de fiecare.
11 Dupace au primit banii, cirteau impotriva gospodarului,
12 si ziceau: Acestia de pe urma n-au lucrat decit un ceas, si la plata i-ai facut deopotriva cu noi, cari am suferit greul si zaduful zilei.
13 Drept raspuns, el a zis unuia dintre ei: Prietene, tie nu-ti fac nicio nedreptate; nu te-ai tocmit cu mine cu un leu?
14 Ia-ti ce ti se cuvine, si pleaca. Eu vreau sa platesc si acestuia din urma ca si tie.
15 Nu pot sa fac ce vreau cu ce-i al meu? Ori este ochiul tau rau, fiindca eu sint bun?
16 Tot asa, cei din urma vor fi cei dintii, si cei dintii vor fi cei din urma; pentruca multi sint chemati, dar putini sint alesi.”
E greu sa intelegem si sa acceptam un dumnezeu drept, pentru ca dreptatea oamenilor e de multe ori stramba si pocita. Exista lucruri mult deaupra noastra pe care nu le patrundem. Si ne minunam, cum o facea Kant, de cerul instelat de deasupra noastra si de legea morala din noi.