Autor Subiect: MOARTEA - BUDHISM  (Citit de 6106 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cv

 • Vizitator
MOARTEA - BUDHISM
« : 15 Februarie, 2006, 12:20:09 pm »
in timp ce crestinii cred ca viata omului se consuma într-o piesa cu trei acte: nasterea, moartea si nemurirea, hinduistii o concep ca o drama nesfârsita: nastere, moarte si renastere; moarte si renastere; moarte si renastere; moarte si renastere… Ei sustin ca sufletul a existat întotdeauna si va continua sa existe pâna se va uni cu Dumnezeu, Sufletul sufletelor.
Hinduistul crede ca totul poate fi redus la simplu, daca se tine minte trei adevaruri fundamentale.
Primul adevar este legea identitatii, putând fi exprimata prin vechea si adeseori repetata expresie sanscrita: “Tat tvam asi” ceea ce ar însemna: “Asa esti Tu”, sau “Dumnezeu si cu mine una suntem”, sau “Cel ce este dincolo, dincolo de persoana, acela sunt Eu”.
În hinduism, sufletul este vesnic într-un sens greu de sesizat de mintea crestina. Faptul ca el supravietuieste trupului nu este o taina si nici minune, caci el a axistat deja mai înainte ca trupul sa fi luat fiinta. “N-am lipsit de a fi nicicând” (Never have I not been), zice zeul Krisna catre un ucenic.
“Niciodata n-ai lipsit de a fi si nu va veni nicicând o vreme când nu vei fi”.
Sufletul, potrivit hinduismului, este atman sau unicul adevarat. Restul nu este decât iluzie sau maya. Doar sufletul este real. Un mistic crestin apusean, Meister Eckhart, profund impresionat de hinduism, explica legea identitatii, spunând ca ochiul cu care noi îl vedem pe Dumnezeu este acelasi ochi cu care ne vede El pe noi.
Dar exista si un al doilea adevar, numit karma… Karma se refera la datoria creata de faptele rele ale unui om pentru care trebuie sa se ispaseasca, pentru ca el sa scape din ciclul de Samsara, de reincarnari (in care sufletul locuieste in trupuri omenesti succesive), sau de transmigrare (in care sufletul locuieste in trupuri succesive - omenesti, animale, sau chiar de plante si alte obiecte fara viata). Legea karmei se aplica atât oamenilor cât si animalelor. De aceea, renasterea poate lua o forma superioara sau inferioara, urcând prin ea in sus pe scara sociala, (renastere ca membru al unei caste superioare) sau coborînd pe scara sociala, (renastere intr-o casta mai inferioara sau ca animal). De aceea, pentru un hindus, telul suprem al existentei sale este sa fie eliberat din samsara (ciclul obligatoriu al vietii) si din legea karmei cu sirul ei lung de nasteri, morti si renasteri. Când cineva obtine aceasta eliberare, respectivul se crede ca intra intr-o stare de desavârsire, de perfectiune. Concept cunoscut si sub numele de mukti
In Hinduism nu exista ideea de pacat impotriva unui Dumnezeu sfânt. Faptele nelegiuite nu sunt savârsite impotriva vreunui Dumnezeu, ci sunt in principal rezultatul ignorantei. Aceste rele pot fi biruite urmând principiile si doctrina mântuirii castei din care face parte. In Hinduism mântuirea se poate dobândi in trei feluri: prin cunoastere, fiindca a cunoaste reprezinta parte a fundamentalului Brahma si nu o entitate separata; prin devotament, care inseamna dragoste si ascultare, sau prin fapte savârsite conform ritualurilor Conform Hinduismului problema fundamentala a omului nu este morala, omul nu este vinovat ca a incalcat legea morala a lui Dumnezeu ci pentru ca si-a uitat adevarata lui natura, iar acum se recunoaste ca fiind altceva. Omul nu este un pacatos. Pur si simplu el este ingorant fata de sine, de adevaratul lui Eu. Problema se afla in constiinta lui. Mântuirea lui consta in atingerea acelei stari originale de constiinta pe care a pierdut-o. Dumnezeu ar fi o fiinta personala pe numele de Krishna. Starea originala a omului este constiinta Krishna, iar adevarata lui natura este de a fi un slujitor iubitor al lui Krishna. Dar omul a uitat acest lucru si a devenit captivul acestei lumi materiale. Acum trebuie sa-si restabileasca legatura cu Krishna si sa dobândeasca Constiinta Krishna. Doar atunci omul va iesi din ciclul de nasteri si morti si va trai pentru totdeauna impreuna cu Krishna in Goloka, adica cer. In Hinduism mântuirea consta deci in descoperirea, perceperea sau experimentarea naturii noastre adevarate. Aceasta realizare are loc atunci când putem sa ne modificam constiinta noastra si sa ajungem la o stare superioara de constiinta. Cum putem sa ne modificam constiinta ? Prin manipularea sistemului nostru nervos, deoarece constiinta este dependenta de el. In mileniul care s-a scurs, s-au pus la punct numeroase tehnici care sa manipuleze sistemul nervos al omului pentru a putea obtine modificarea constiintei lui. Crezul ca omul poate dobândi mântuirea prin exercitii fizice se bazeaza pe faptul ca mântuirea se presupune a fi o chestiune de perceptie, ce depinde de starea sistemului nervos al omului, care la rândul lui depinde de conditia lui fizica. Prin manipularea psihologica a trupului omenesc, sistemul nervos poate fi imbunatatit iar constiinta modificata/schimbata.

(extras din diverse texte legate de BUDHISM)
« Ultima Modificare: 16 Februarie, 2006, 12:24:16 am de Minerva »

Offline Aledronix

 • ***
 • Mesaje postate: 75
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
Re: MOARTEA - BUDHISM
« Răspuns #1 : 22 Aprilie, 2006, 08:32:26 pm »
Am o mica remarca de facut:
de fapt ideea reincarnarii,a mai multor cicluri in aceasta lume exista si in crestinism dar a fost scoasa din dogma in perioada imparatului Constantin si a Elenei in timplul unuia din sinoade(am sa ma documentez sa va pot oferi susa informatiei).Acest lucru sa intamplat deoarece astfel paganii ar fi putut reinterpreta aceasta tema a renasterii creind astfel si mai multe erezii(care constituiau o problema majora pe vremea aceea).
astfel cu renasterea eliminata a ramas numai nemurirea(care era obtinuta abea dupa ce sufletul sia invatat lectiile de pe pamant,lucru care se intampla pe parcursul a mii de vieti) si astfel oamenii erau mai usor de controlat conditionandule mantuirea de faptele facute in slujba bisericii.Oamenii erau obligati sa se supuna!

cv

 • Vizitator
Răspuns: MOARTEA - BUDHISM
« Răspuns #2 : 26 Aprilie, 2006, 08:21:30 pm »
Citat
de fapt ideea reincarnarii,a mai multor cicluri in aceasta lume exista si in crestinism
Aledronix, ideea exista in multe religii. Din lipsa de timp nu am tratat moartea si reincarnarea in multe mitologii. Poate o sa revin candva sau poate o sa continuati cei care gasiti ceva interesant ;)

Offline Angelstone

 • *
 • Mesaje postate: 24
 • Karma: 0
 • Gen: Femeie
 • LoveTime.Ro
  • Vezi Profilul
Re: MOARTEA - BUDHISM
« Răspuns #3 : 27 Aprilie, 2006, 10:07:09 pm »
Eu stiam ca in filosofia hindusa Krisna ar fi cea de-a opta întrupare a lui Visnu si una dintre cele mai adorate dintre zeitatile hinduiste...iar Visnu este a doua zeitate (al doilea zeu) din trinitatea hinduista, numit si “Pastratorul”...acum nu stiu daca aceasta zeitate ar putea fi asemuita cu Dumnezeu sau ceva suprem...si cu constiinta in care isi gaseste manuirea. In orice caz 1zi sar`mana pentru textul potat ;D chiar ma intereseaza subiectul  :D

Offline Luli

 • ***
 • Mesaje postate: 82
 • Karma: 4
 • Gen: Femeie
  • Vezi Profilul
Re: MOARTEA - BUDHISM
« Răspuns #4 : 21 Ianuarie, 2007, 10:21:49 pm »
Ma bag si eu...in timpul imparatesei Teodora a fost scoasa reincarnarea din biblie
Opreste trecera.
Stiu ca unde nu e moarte,nu e nici iubire,si,totusi te rog:opreste, Doamne,ceasornicul cu care ne masori destramarea.

Offline viulian

 • Administrator
 • *****
 • Mesaje postate: 1941
 • Karma: 68
 • Gen: Bărbat
 • :)
  • Vezi Profilul
  • http://www.hex.ro
Re: MOARTEA - BUDHISM
« Răspuns #5 : 22 Ianuarie, 2007, 01:02:14 am »
Am gasit doua linkuri interesante pe net, apropos de reincarnare:

Unul in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Bible_and_reincarnation
Unul care vizeaza mai multe religii: http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel16.htm

Exista si mai multe, sunt convins.. Am postat pentru cei interesati.. cu toate ca topicul tine de budhism :)

Offline Luli

 • ***
 • Mesaje postate: 82
 • Karma: 4
 • Gen: Femeie
  • Vezi Profilul
Re: MOARTEA - BUDHISM
« Răspuns #6 : 22 Ianuarie, 2007, 01:05:03 am »
Interesant,multumesc.
Opreste trecera.
Stiu ca unde nu e moarte,nu e nici iubire,si,totusi te rog:opreste, Doamne,ceasornicul cu care ne masori destramarea.

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
Pedeapsa cu moartea

Creat de DIANA « 1 2 » Zona liberă

29 Răspunsuri
6358 Vizualizări
Ultimul mesaj 02 Martie, 2007, 12:13:02 am
de katya1886
9 Răspunsuri
6966 Vizualizări
Ultimul mesaj 19 Februarie, 2006, 08:53:01 pm
de cv
0 Răspunsuri
674 Vizualizări
Ultimul mesaj 13 Aprilie, 2013, 04:40:03 pm
de goeteri
0 Răspunsuri
585 Vizualizări
Ultimul mesaj 07 August, 2013, 04:06:06 pm
de goeteri
0 Răspunsuri
435 Vizualizări
Ultimul mesaj 12 Noiembrie, 2016, 03:16:45 pm
de goeteri