09 Septembrie, 2010, 06:18:18 pm
62065 Mesaje - 5624 Subiecte - 2401 Utilizatori
Pagini: [1]   In jos
  Imprimă  
Autor Subiect: O MARE CLEAPŞĂ VINE CA TRACTORU' (Jam Session Rudy & Sabinutza)  (Citit de 2399 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
saab

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« : 02 Martie, 2008, 11:26:13 am »

O MARE CLEAPŞĂ VINE CA TRACTORU'
(Sonet intarziat de 1 Martie)
-Jam Session Rudy & Sabinutza -

E Unu Marte. Bunu', într-o rână
Pe streie, calm, işi ţucsuieşte liurca
Şi-mi zice: "Gogoneaţă, taie curca
Ori păcuina ludă, fără lână.

Boreasa ta n-a gotovit nici burca,
Bumeşte-o peste fălci, cu sete, până
Ţi s-o trudi tot braţul, că-i hapsână,
Mai pipăie-i şi coastele cu furca

La scăpătat, să lepede coroana,
Stă doar la clacă, prin vecini, fonfoana
Cât timp, abătător, tu ari ogoru'... "

Când guda intră, vede mărţişoru':
O mare cleapşă vine ca tractoru'
Şi-i taie, finalmente, macaroana...
Memorat
viulian
Administrator

Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat

:)

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #1 : 02 Martie, 2008, 03:33:00 pm »

Pentru cei ca mine.... carora le suna cumva in romaneste poezia, dar nu pricep nimic Slap - nenea dexonline ne vine in ajutor! 

- STRÉIE s. v. prispă.
- ŢUCSUÍ vb. v. bea, trage.
- LIÚRCĂ s. v. poşircă.
- păcuínă, păcuíni, s.f. (reg.) 1. oaie cu lapte, mânzare. 2. (la pl.) orătănii
- LUD adj., s. v. bleg, nătăfleţ, nătărău, nătâng, neghiob, nerod, netot, prost, prostănac, stupid, tont, tontălău.

- BOREÁSĂ s. v. nevastă, soţie.
- GOTOVÍ vb. v. pregăti, prepara.
- BÚRCĂ,  burci, s.f. (Reg.) Turtă din mălai care se coace pe vatră, în spuză. – Et. nec.
- bumeşte - Cuvântul nu a fost găsit. [Am incercat si alte forme dupa ureche - nimic!]. Dar pare simplu de dedus.
- clacă - 2. şezătoare
- fonfoánă, fonfoáne, s.f. (reg.) femeie care vorbeşte încurcat. 
- ABĂTĂTÓR adj. v. activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos.
- GÚDĂ s. v. căţea, cocotă, curvă, femeie de stradă, prostituată, târfă.   
- CLEÁPŞĂ s. v. palmă.

Shocked
Memorat
saab

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #2 : 02 Martie, 2008, 07:32:48 pm »

Multumesc, Iulian!

"bumeşte" este un verb/regionalism folosit de Vasile Rebreanu in a sa "Casa", in care descrie viata de la tara in perioada colectivizarii. Parerea mea este ca termenul isi are originea in interjectia "Bum!" si "bumeste" ar insemna "plesneste/loveste".
Un alt aspect interesant pe care l-am constatat scriind aceasta poezie si cotrobaind printre regionalisme si sinonime:pentru termenul de "femeie" exista jumatatede pagina se sinonime/regionalisme. Toate regionalismele-sinonime au finutza trimitere catre "femeia usoara" (ca sa ma exprim frumos). De ce?!? Asta habar nu mai am, dar problema regionalismelor ramane una deschisa.

Memorat
viulian
Administrator

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #3 : 02 Martie, 2008, 08:03:29 pm »

De ce?!? Asta habar nu mai am, dar problema regionalismelor ramane una deschisa.

Pai despre ele era mai interesant de vorbit, na, şi tu acuma Smiley evident ca sunt mai multe cuvinte. Citisem undeva ca eschimosii au o gramada de cuvinte pentru a descrie zapada.

Respectele mele pentru poezie - admit ca rusinat, m-am gandit ca tie (voua) v-a luat mai putin sa scrieti poezia, decat mie sa caut explicatiile  Embarrassed a durat ceva.

Smiley
Memorat
Semiramis
Global Moderator

Deconectat Deconectat

Gen: Femeie

dor de duca...

Vezi Profilul
« Răspunde #4 : 02 Martie, 2008, 10:18:33 pm »

Respectele mele pentru poezie - admit ca rusinat, m-am gandit ca tie (voua) v-a luat mai putin sa scrieti poezia, decat mie sa caut explicatiile  Embarrassed a durat ceva.
Smiley

ei iuliane, fiecare cu talentele proprii. nu trebuie să te simţi ruşinat. probabil că şi tu scrii un soft mai repede decât îi ia altuia să îl înveţe a folosi.  Wink
Memorat

Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!
viulian
Administrator

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #5 : 02 Martie, 2008, 10:58:57 pm »

Merci tu, dar sa dam Cezarului ce-i al cezarului Smiley

La munca mea nu aplauda publicul cand iese bine, ci se bate din picior cand iese prost.  Sick
Diferenta intre inginer si artist!

La poezie, acum ca am tradus-o, gasesc interesanta viziunea despre relatia 'sanatoasa' de la ţară, descrisa cu atata abundenta de regionalisme, ca aproape si simti bumbaceala  laugh
Memorat
saab

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #6 : 03 Martie, 2008, 12:57:18 am »

Smiley

Nu, Iulian, aici te inseli. Si noua ne-a luat destul de mult scrisul acestei poezii, mai ales ca limba romana are un mare "defect": putine sinonime se potrivesc 100% ca inteles. In schimb, exista o multime de termeni-sinonime, dar fiecare are o alta nuanta. Oricum, a fost un brainstorming interesant.
Memorat
Zantiala

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #7 : 03 Martie, 2008, 12:03:13 pm »

Super poezia.
Foarte, foarte multi termeni de origine necunoscuta in limba romana....
Memorat

"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"
Pagini: [1]   In sus
  Imprimă  

Schimbă forumul: