Autor Subiect: Paulo Coelho: Ne inselam mult in ceea ce priveste sexul  (Citit de 2198 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Iosif

  • *****
  • Mesaje postate: 1272
  • Karma: 26
  • Gen: Bărbat
    • Vezi Profilul
    • Despre iubire
Paulo Coelho: Ne inselam mult in ceea ce priveste sexul
« : 04 Aprilie, 2004, 10:24:07 pm »
Traducere si adaptare de Ezra Alhasid

In ultimul sau roman, scriitorul brazilian Paulo Coelho (Rio de Janeiro, 1947) ii conduce pe cititorii sai intro lume coborata in sex si prostitutie, si in cautarea enigmelor pe care le ascunde erotismul. 11 minute, timpul care se atribuie legaturii conventionale intre prostituata si client, este inspirat din traiectoria unei femei de strada pe care autorul a cunoscuto la Geneva (Elvetia). Este o relatare uneori licentioasa pe care Coelho o condimenteaza cu reflectii despre itinerariile sexualitatii. Insultat, in general, de critici, iubit de o masa enorma de cititori raspanditi prin intreaga lume, Paulo Coelho, unul dintre autorii ale carui carti sunt cele mai vandute de pe planeta, spune ca romanul acesta este cel mai dedicat solitudinii pe care la scris in viata sa, afirma José Barberia, adresanduse lui Coelho in ziarul El Pais, de la Madrid, care ia luat interviul de mai jos.
Ce il indeamna pe un scriitor ca dv., caracterizat mai degraba prin exaltarea utopiei si a credintei religioase, sa scrie despre sex?

Nu ma recunosc prea mult in aceasta caracterizare a dumneavoastra. Fiecare dintre operele mele este o incercare de a recompune o problema a propriului meu drum personal si asta include, firesc, fateta mea spirituala. 11 minute raspunde nevoii pe care am simtito intrun moment determinat de a intelege propria mea componenta erotica.

Daca am inteles bine, ceea ce dv. numiti latura sacra a sexului" ar fi comuniunea perfecta intre trup si suflet. Sexul este un ingredient al acestei spiritualitati contemporane pe care dv. o revendicati?

Nu pretind sa revendic o spiritualitate contemporana, si cu atat mai putin cred ca o persoana conectata azi lumii ar avea nevoie neaparata sa creada in Dumnezeu. Gandesc ca a crede in fiinta umana este deja o profesie de credinta. Sexul, daca are partea sa sublima, nu are nimic dea face cu credintele, ci cu angajamentul libertatii interioare si al creativitatii personale. Este vorba despre incercarea de a trai intens conditia umana, si aceasta este, cu siguranta, tema pe care eu o pun in cartile mele. Este adevarat ca un timp indelungat am crezut mult in raspunsuri, dar acum cred deja numai in intrebari. Intrebarile sunt cele care fac viata interesanta.

Dumneavoastra scrieti In civilizatie ceva mergea foarte rau, si aceasta din cauza a ceea ce ea (protagonista) facea: sexul". Care este natura acestei patologii?

Suntem foarte ipocriti in chestiunea sexului. Ne petrecem viata incercand sa demonstram celuilalt ca suntem capabili de a da si a simti placere, dar sexul este mai degraba o fantana de frustrari decat o fantana a intelegerii, a bucuriei, a comuniunii. Si, daca ne mintim intro problema atat de importanta ca aceea a sexualitatii, apar consecinte. Este ca un cancer care se extinde in alte parti ale trupului. Sexul piere transformanduse intrun agent provocator de agresivitate, perversiune, dezertare de la conditia umana.

Prezenta crescuta a sexului in mijloacele publicitare, utilizarea lui in postura reclamelor de mare seductie, sunt simptomatice pentru aceasta patologie?

De buna seama. Seductia este faptul de a te simti dorit sau dorita, dar fara a merge mai departe. Este provocarea sexului fara sa apelezi la sex. Asta ne lasa o clipa frustrati si sfarseste prin a ne sufoca. Recurgem la elemente exterioare pentru a ne depasi lipsurile, dar ceea ce facem este doar sa ne marim senzatia de neputinta.

Fidelitatea este o valoare ce trebuie mentinuta?

Fapt este ca nimic nu se poate mentine. Dragostea este capacitatea de a renunta sa incerci sa mentii sau sa impui ceva celuilalt. Fidelitatea vine firesc cand exista dragoste si cand exista creativitate, cand parasim acest manual nescris al sexualitatii umane si dezvoltam creativitatea noastra cu partenerul nostru.

Pentru ce se prostitueaza protagonista din 11 minute? Ea spune ca nu o face strict pentru bani.

Am intrebato pe Maria si ea mia raspuns ca face asta pentru simtul aventurii. Mi sa parut un raspuns neortodox, dar 40 la suta dintre prostituatele cu care am vorbit la Geneva miau spus lucruri asemanatoare, cu toate ca gandurile lor nu mi sau parut prea clare. Maria nu este o victima si nici nu are sentimentul vinovatiei.

Pentru ce barbatii merg la bordel? Chiar Maria spune ca nu o fac pentru sex, ci pentru ca sunt in cautarea fericirii.

Cred ca ratiunea principala nu este sexul, ci singuratatea, pretentia de a avea pe cineva care sa te accepte asa cum esti, cu toate ca oferi bani.

Va bucurati scriind?

La fel ca o mama in clipa nasterii. Ceea ce va pot asigura este ca aceasta este cartea cea mai dedicata solitudinii pe care am scriso vreodata.

In romanul dv., suferinta apare ca o cale de a atinge placerea. Dv. afirmati ca legaturile sadomasochiste sunt o metafora a vietii, dar ma intreb daca nu sunt mai degraba o metafora a conceptiei religioase crestine, anume ca am venit in aceasta lume ca sa suferim pentru a putea atinge plenitudinea.

Ideea sacrificiului justifica exercitiul multor culturi, multor societati, multor guverne. Toate structurile sociale, inclusiv legatura matrimoniala, sunt bazate pe ideea ca sacrificiul este necesar. Ceea ce spun eu in cartile mele este ca omul are dreptul de asi alege destinul si ca acest destin nu trebuie sa fie neaparat cel al durerii si al sacrificiului, ci foarte simplu: un drum cu dificultatile sale proprii. Eu, de fapt, sunt catolic, dar ceea ce spun este ca viata este un miracol ce trebuie luat ca atare. Trebuie sa suferim pentru a intelege acest miracol.

Presiunea enormei mase de cititori ai dv. nu va conditioneaza alegerea temelor romanelor dv. si stabilirea stilului, pe scurt, puterea de a renunta la alt tip de literatura?

Este exact invers. Nu am nevoie sa scriu pentru a castiga bani, nici nu am ce demonstra dupa 15 ani de succese, 55 de milioane de exemplare vandute si 150 de milioane de cititori. Pentru a ma putea simti multumit cu viata mea, eu simt nevoia sa fac ceea ce doresc.

Dv. spuneti ca nici timpul, nici intelepciunea nul transforma pe om. Este dragostea, dragostea pentru Dumnezeu si pentru semeni, singura unealta transformatoare?

Da. Fara de dragoste, repetam aceleasi greseli, ca cele din Irak, si ne multiplicam frustrarile.

Dupa o traiectorie personala hazardata, ati terminat profesand religia catolica. Nu vi se pare mai valoros, mai onest, faptul de a supravietui spiritual, fara acoperamantul religiei?

Onestitatea unui om rezida in capacitatea lui de a se angaja, pentru ca doar cel care este capabil de a se angaja merita titlul de om. Pe de alta parte, misterul vietii nu trebuie ascuns dupa raspunsuri. O viata fara intrebari este o viata golita de tot ce e vital.

Cum va vedeti azi pe dv., care ati trecut pe la psihiatrie, prin droguri, prin inchisoare, tortura si alte multe experiente mai inainte de a atinge succesul si faima?

Ca un om care, maine, va fi deosebit de cel de azi si, azi, deosebit de cel de ieri. Sunt mai mult o gradina, decat casa construita, pentru ca sunt supus secetei si ploii. Sunt o persoana in transformare fizica si mintala. Am obligatii, dar nu certitudini, intrebari excelente si nici un raspuns. Si inca nu am pierdut pofta de a cunoaste necunoscutul.
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
1 Răspunsuri
2320 Vizualizări
Ultimul mesaj 19 August, 2006, 10:49:53 am
de B3b3
7 Răspunsuri
4675 Vizualizări
Ultimul mesaj 24 Noiembrie, 2004, 07:36:47 am
de Em'sSoul
8 Răspunsuri
6115 Vizualizări
Ultimul mesaj 22 Aprilie, 2006, 04:10:18 pm
de Aledronix
34 Răspunsuri
20051 Vizualizări
Ultimul mesaj 17 Aprilie, 2008, 10:12:07 pm
de regina
3 Răspunsuri
2688 Vizualizări
Ultimul mesaj 24 Iunie, 2011, 01:28:36 am
de alexia