Autor Subiect: Prolog pentru o zi a îndrăgostiţilor  (Citit de 2074 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Lorelei

 • *****
 • Mesaje postate: 3060
 • Karma: 108
 • Gen: Femeie
 • N.
  • Vezi Profilul
Prolog pentru o zi a îndrăgostiţilor
« : 08 Februarie, 2006, 11:59:25 pm »
Ziua Îndrăgostiţilor are atâta convenţionalitate în ea încât îmi provoacă greaţă. O greaţă amestecată cu un soi de ură impersonală, grotescă faţă de tot ce este artificial, prefabricat, vândut în piaţă la tarabă. Aşa se vinde şi Ziua Îndrăgostiţilor, ca orice altă marfă mereu nouă, mereu prăfuită. „Lovi-v-ar setea şi dorul de îndrăgosteală să vă lovească!” ar fi un slogan bun, aşa cum vând vara, pe plajă, „comercianţii” ambulanţi îngheţată sau seminţe.
„La mulţi ani, iubito! Ce mi-ai luat?” Nu i-am luat nimic şi totuşi cum să-i explic că i-am luat de mult, într-o zi ca oricare alta, sufletul meu-scoică, scoică încă nespartă de valuri, fără contur şi încă fără perlă.

„Surpriză! O să vezi diseară!” Drăcie! Chiar trebuie să îi iau ceva! Tot ce-mi vine în minte e convenţional, sec, impersonal, mic burgez, la fel de fad ca ziua asta nenorocită. Gândeşte, fată, gândeşte! Mă plimb ziua întreagă prin magazine pline de iepuraşi-ursuleţi-căţeluşi roz cu inimioare roşii. Şi sufletul meu-scoică ar înflori o perlă dacă ar putea, dar îi e greaţă şi vomită nisip sticlos.

Îi iau o carte care mie mi-e foarte dragă, „Micul Prinţ”, îmi scriu sufletul pe prima pagină, caligrafiat mărunt, copil, gol, un Mic Prinţ apărut de nicăieri îmblânzit de o vulpe într-o grădină de trandafiri.

În drum spre casă încep să am dubii. N-o să vadă perla, o să vadă nisipul, iar Micul Prinţ nu va rămâne decât o colecţie de foi dactilografiate cuminte şi plină de desene infantile. Planul de rezervă: o maşinuţă teleghidată (se dă în vânt după aşa ceva, probabil jinduri vechi, neîmplinite, de copilărie trezită brusc din somn fără vise). Îmi propun totuşi în gând să încep cu Micul Prinţ ascuns în scoică şi să-i dau maşinuţa a doua zi. Măcar atât să pot sparge convenţionalul nenorocitei zile de februarie.

„La mulţi ani, iubito!” Iar? Brusc devin „iubito” pentru o zi. Fie!
Radiază. Îmi întinde cadoul lui. Mic, legat cu fundă roz. O să fac alergie la roz. Bweak! Dă Doamne să nu fie parfum! Dă Doamne să nu fie parfum! Nu ştiu de ce, ideea de parfum în chip de cadou mă îngreţoşează mai tare încă decât Ziua Îndrăgostiţilor. E parfum! Scump! La dracu! „Mulţumesc, mmmmmmmm, minunat!” Ah, ceva mai stupid de atât nu găseam de zis! Ca să mă revanşez afişez cel mai sincer zâmbet fals de care sunt în stare.

Deja ezit. Micul Prinţ sau maşinuţa? Încerc marea cu degetul. Sufletul meu caligrafiat mărunt pe prima pagină şi cartea asta mică cât toată copilăria pe care încă o respir prin fiecare por şi care sfidează toţi urluseţii-iepuraşii-căţeluşii roz ai lumii. I-o întind ezitând.
Desface repede ambalajul, febril, cu nerăbdare, ca un copil. Zâmbesc. Poate-poate...

Dezamăgirea de pe faţa lui nu poate fi mascată de zâmbetul fals pe care mi-l trimite. Hotărăsc în secunda următoare că trebuie să-i dau maşinuţa. Se bucură ca un copil. Fie! Şi sufletul meu-scoică vomită nisip cât pentru toate plajele lumii.

Sunt obosită, vreau să dorm, să las în urmă ziua asta nenorocită plină de „cumpărături” inutile. Probabil că el vrea să se uite la meci, dar de dragul meu stă cu mine să pierdem vremea împreună, două singurătăţi ţinându-se de mână. Două universuri scrise în orizonturi diferite care nici măcar nu se mai „ciocnesc, uneori ca norii”.

Ne culcăm târziu, trişti mincinoşi în zâmbete false, în „La mulţi ani, iubito!” şi-n rozul ursuleţilor de pluş.

Dimineaţa zilei următoare renaşte un cotidian mărunt, aceeaşi lume îngustă, măcar mai puţin falsă. „Mi-ai pus şi mie sandwichuri? Hai că mă grăbesc.” Îi întind pachetul cu sandwichuri, îl sărut absentă de bun-rămas, apoi mă apuc să citesc a mia oară Micul Prinţ, singură cu sufletul meu-scoică scris pe prima pagină, care nu va inflori în perlă niciodată.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

Offline Lady Allia

 • *****
 • Mesaje postate: 2081
 • Karma: 100
 • Gen: Femeie
  • Vezi Profilul
Răspuns: Prolog pentru o zi a îndrăgostiţilor
« Răspuns #1 : 09 Februarie, 2006, 10:51:45 am »
ti-ai deschis pentru o clipa
sufletul scoica
si a stralucit cat pentru infinite
lumi de magie frumoasa,
iar plaja de vise te-a aruncat
undeva pierduta
pe nisipul sticlos unde
marea incepe si se termina
la picioarele iubirii tale
de Saint Exupery,
iar pescarusii iubirii tipa
incat perdeaua de farduri banale
cad
si un suflet de print se opreste
zambind:
-Ce perla de suflet scoica!! Imi doresc
sa-l fac sa infloreasca
si...sarutandu-l ii imboboci
iubirea intr-o lume
in care totul e basm de frumusete

soarele apune acuma
intre ochii a doi tineri
ce se iubesc pe malul marii
in care nisipul e un camp de maci
si perluta sufletului straluceste razand
intre coronite de vise!

...........................................

frumoasa si trista proza draga mea Printesa cu penita de aur si vers plin de romantism si farmec cald...frumos suflet....tare dulce si frumos... :) :-* :-* :-* :)
fie ca perla ta sa infloreasca pentru cel mai minunat Print....intr-o zi frumoasa in care iubirea sa te culeaga asemeni celei mai pretioase comori... :-*


Offline Lorelei

 • *****
 • Mesaje postate: 3060
 • Karma: 108
 • Gen: Femeie
 • N.
  • Vezi Profilul
Re: Prolog pentru o zi a îndrăgostiţilor
« Răspuns #2 : 09 Februarie, 2006, 12:00:58 pm »
Iti multumesc, fata frumoasa, vorba ta e intotdeauna calda si prea buna cu mine.
Ma gandeam... sper sa nu ma insel, perla e de fapt urmarea unei imperfectiuni a scoicii care permite unui fir de nisip sa se strecoare inauntru. Ce ciudat ca scoicile au nevoie de imperfectiunea propriei cochilii ca sa nasca perle. ("Nu stii ca numa-n lacuri cu noroi in fund / cresc nuferi?" - Blaga)
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
Doar pentru voi!

Creat de senecca Nou veniţi

7 Răspunsuri
3054 Vizualizări
Ultimul mesaj 15 Septembrie, 2004, 06:02:40 pm
de DIANA
0 Răspunsuri
1630 Vizualizări
Ultimul mesaj 02 Octombrie, 2004, 08:24:05 pm
de Bunny
4 Răspunsuri
2039 Vizualizări
Ultimul mesaj 15 Octombrie, 2004, 04:22:00 pm
de Doniacris
2 Răspunsuri
1649 Vizualizări
Ultimul mesaj 18 Noiembrie, 2004, 08:47:49 pm
de AL`Xandra
0 Răspunsuri
3111 Vizualizări
Ultimul mesaj 15 Februarie, 2005, 04:48:58 pm
de Iosif