Autor Subiect: Emil Cioran - Pe culmile disperarii  (Citit de 5971 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Webmaster

 • Mesaje postate: 1
 • Karma: 0
  • Vezi Profilul
  • LoveTime dot Ro
Emil Cioran - Pe culmile disperarii
« : 05 Iulie, 2005, 08:30:48 pm »
Autor (i):    Emil Cioran
Pret:   95.000 LEI (9,50 LEI NOI)
Editura:   Humanitas
An aparitie:   2004
ISBN:   9735006480
Vanzator:   Anticariat Online
Starea cartii:   noua


"Dacă aş putea, aş aduce intreaga lume în agonie, pentru a realiza o purificare din rădăcini a vieţii; aş pune flăcări arzătoare şi insinuante la aceste rădăcini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da altă sevă şi altă căldură. Focul pe care l-aş pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmică, esenţială."

EMIL CIORANDaca doriti sa comandati aceasta carte click aici.


"Sînt oameni care devin lirici numai în momentele capitale ale vieţii lor; unii numai în agonie, cînd se actualizează întregul lor trecut şi-i năpădeşte ca un torent. Cei mai mulţi însă devin în urma unor experienţe esenţiale, cînd agitaţia fondului intim al fiinţei lor atinge paroxismul. Astfel, oameni înclinaţi înspre obiectivitate şi impersonalitate, străini de ei înşişi şi străini de realităţi profunde, odată prizonieri ai iubirii, încearcă un sentiment care actualizează toate resursele personale. Faptul că aproape toţi oamenii fac poezie atunci cînd iubesc dovedeşte că mijloacele gîndirii conceptuale sînt prea sărace pentru a exprima o infinitate internă şi că lirismul interior îşi găseşte un mod adecvat de obiectivare numai cu un material fluid şi iraţional. Nu se petrece un caz analog cu experienţa suferinţei? N-ai bănuit niciodată ce ascunzi în tine şi ce ascunde lumea, trăiai periferic şi mulţumit, cînd cea mai serioasă experienţă după experienţa morţii (ca presentiment al muririi), experienţa suferinţei, pune stăpînire pe tine şi te transportă într-o regiune de existenţă infinit complicată, în care subiectivitatea ta te frămîntă ca într-un vîrtej. A fi liric din suferinţă însemnează a realiza acea ardere şi purificare interioară în care rănile încetează de a mai fi numai manifestări exterioare, fără complicaţii adînci, ci participă la sîmburele fiinţei noastre. Lirismul suferinţei este un cîntec al sîngelui, al cărnii şi al nervilor. Suferinţa adevărată izvorăşte din boală. Din acest motiv, aproape toate bolile au virtuţi lirice. Numai aceia care vegetează într-o insensibilitate scandaloasă rămîn impersonali în cazul bolii, care întotdeauna realizează o adîncire personală.
Nu devii liric decît în urma unei afectări organice şi totale. Lirismul accidental îşi are sursa în determinante exterioare care, dispărînd, implicit dispare şi corespondentul interior. Nu există lirism autentic fără un grăunte de nebunie interioară. Este caracteristic faptul că începutul psihozelor se caracterizează printr-o fază lirică, în care toate barierele şi limitele obişnuite dispar pentru a face loc unei beţii interioare dintre cele mai fecunde. Astfel se explică productivitatea poetică din fazele prime ale psihozelor. Nebunia ar putea fi un paroxism al lirismului. De aceea ne mulţumim a scrie elogiul lirismului pentru a nu scrie elogiul nebuniei. Starea lirică este o stare dincolo de forme şi sisteme. O fluiditate, o curgere interioară contopeşte într-un singur elan, ca într-o convergenţă ideală, toate elementele vieţii lăuntrice şi creează un ritm intens şi plin. Faţă de rafinamentul unei culturi anchilozate în forme şi cadre, care maschează totul, lirismul este o expresie barbară. Aici stă de fapt valoarea lui, de a fi barbar, adică de a fi numai sînge, sinceritate şi flăcări."

Offline Brunhilde

 • Mesaje postate: 3
 • Karma: 0
 • LoveTime.Ro
  • Vezi Profilul
Re: Emil Cioran - Pe culmile disperarii
« Răspuns #1 : 30 Mai, 2018, 10:14:22 am »
Guidelines to explain the perception that the appeal makes the hassle of researching longer considered quite good.

Offline Brunhilde

 • Mesaje postate: 3
 • Karma: 0
 • LoveTime.Ro
  • Vezi Profilul
Re: Emil Cioran - Pe culmile disperarii
« Răspuns #2 : 30 Mai, 2018, 10:15:30 am »
Presented in the profile to view as well as the needs of the people it quite well.

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
Unora le place Cioran

Creat de DIANA « 1 2 3 » Zona liberă

30 Răspunsuri
7661 Vizualizări
Ultimul mesaj 18 Aprilie, 2007, 04:34:44 pm
de Lady Allia