Autor Subiect: Machu Picchu, orasul pierdut al incasilor  (Citit de 1824 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline sunshine

  • *****
  • Mesaje postate: 1420
  • Karma: 41
  • Gen: Femeie
  • Fii tu insuti schimbarea pe care o doresti lumii
    • Vezi Profilul
    • http://lilysunrise.blogspot.com/
Machu Picchu, orasul pierdut al incasilor
« : 14 Martie, 2008, 09:50:40 pm »
   La aproape 3000 m altitudine , in salbaticia si umeda vale Urubamba din Peru, catarata pe o creasta a muntilor Anzi ce domina cu aproape 500 m raul Vilcanota, a fost descoperit in anul 1911 un oras misterios , o adevarata minune arheologica.
   Descoperirea a fost facuta intamplator , in cadrul unei expeditii condusa de profesorul Bingham de la Universitatea din Yale, organizata in scopul unor cercetari arheologice si etnografice in regiunea raului Vilcanota.
    "Prin mii de dificultati ,am reusit sa inconjuram coltul de stanca si, deodata, ne-am pomenit in fata unui spectacol cu adevarat neasteptat: o serie de terase limitate de ziduri de piatra, executatea impecabil; erau peste 100 si fiecare din ele era lunga de vreo 30 msi mai inalta de 3 m", povesteste Bingham. Dar, "deodata imi aparura in fata ruinele unor ziduri de case pe care le-as fi putut clasifica imediat printre cele mai perfecte exemplare de arhitectura incasa". Aceasta este de fapt partea cea mai minunata a descoperirii!
    Erau ruinele orasului numit astazi Machu Picchu, care se crede ca a fost cladit in urma cu peste 400 de ani, ruine in jurul carora  se impletesc o serie intreaga de ipoteze si legende despre lupta de cucerire , cu navaliri si retrageri disparate. Nu lipseste nici o sugestiva poveste religioasa despre un oras consacrat cultutlui Soarelui , locuit de acclas, fete alese dintre cele mai frumoase si cinstite fecioare , destinate sa slujeasca Soarelui si "reprezentantilor" sai pe Pamant , imparatii si preotii.
    Aceasta poveste se imbina in mod impresionant cu faptul ca printre ruinele napadite de vegetatie ale misterioasei cetati s-au descoperit numai schelete de femei si niciunul de barbat. Dar ce au devenit oare barbatii din Machu Picchu , care au fost constructorii uriaselor ziduri ce dovedesc fara putina de indoiala prezenta lor? Cand a disparut populatia orasului , niciodata atins de spanioli, dupa cat se pare si care sa fi fost cauza disparitiei sale? Sunt intrebari la care arheologii n-au izbutit inca sa gaseasca raspuns.
    Ruinele cetatii Machu Picchu sunt bine pastrate  deoarece zidurile executate din blocuri perfect taiate si lustruite, mai groase la baza si descrescand treptat spre partea superioara , erau astfel construite incat sa reziste frecventelor cutremure. Lipsindu-le scripetele , macaraua sau roata, vechii incasi si-au construit cetatea numai prin rabdare si munca unui mare numar de oameni.
    Orasul , aproape inaccesibil datorita prapastiilor ce-l inconjoara , este strabatut de strazi formate din peste 3000 de trepte taiate in piatra ce se strecoara printre blocurile masive ale stancilor, legand diferitele cartiere ale cetatii. In oras se poate distinge " palatul printeselor inca" , "piata sacra", inconjurata de temple , printre care celebrul templu al " celor trei ferestre", "observatorul astronomic", inzestrat cu un monumental cadran taiat in stanca  ce indica anii solari si cei lunari si , in sfarsit, zona teraselor cultivate. Amenajand  cu multa pricepere coastele muntilor prapastiosi din jurul orasului, locuitorii obtineau cele necesare traiului.Demna de admirat este de asemenea si ingeniozitatea cu care incasii aduceau prin canale apa pentru irigarea culturilor de pe terasele realizate cu multa truda , ceea ce le ingaduia sa traiasca fara nicio legatura cu restul lumii.
    Dar, desigur, raman inca multe semne de intrebare cu privire la oras, al carui nume nu se cunoaste precis, " Machu Picchu" fiind imprumutatde la unul din varfurile semete ce-l inconjoara
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

 

Related Topics

  Titlu / Creat de Răspunsuri Ultimul mesaj
Pierdut

Creat de Paul Versuri

0 Răspunsuri
991 Vizualizări
Ultimul mesaj 20 Iulie, 2003, 02:15:26 pm
de Paul
11 Răspunsuri
4119 Vizualizări
Ultimul mesaj 10 Decembrie, 2006, 01:10:47 am
de Luke
0 Răspunsuri
1529 Vizualizări
Ultimul mesaj 25 Mai, 2007, 08:47:09 am
de Lady Allia
0 Răspunsuri
1648 Vizualizări
Ultimul mesaj 29 Mai, 2007, 06:11:35 pm
de Lady Allia
11 Răspunsuri
3293 Vizualizări
Ultimul mesaj 31 Octombrie, 2008, 02:56:56 pm
de Escu