De un an, un an jumatate, am slabit 10Kg - si sunt pe un trend descrescator

Dupa multe frustrari, am inteles care e problema de fapt cu toata lumea. Si cand vad acum o persoana supraponderala cum linge cu nesat o inghetata, mi se face scarba - si nu neaparat de ea, ci de mine, ca eram la fel.
Oricum, pe scurt - toata lumea e experta in cure de slabit, dar nimeni nu explica si mecanismele din spate.
Si fara sa intelegi mecanismele, mai totul esueaza. Mi se pare ca am inteles insa despre ce e vorba, deoarece am slabit fara nimic dramatic, doar na, a fost mai greu sa renunt la ce consideram ca e bun.
Mecanismele importante din organism sunt doua:
a) insulina - e critica. Insulina regleaza glicemia, insa dupa un efort intens, organsismul creste brusc nivelul de insulina pentru ca sa ti se faca foame si el sa depuna tot ce mananci atunci sub forma de grasime, pentru a reface cantitatea de energie pierduta in urma efortului.
b) dimineata si la pranz grasimile se ard mult mai usor, iar daca sari peste masa de dimineata dar mananci consistent la praz, metabolismul nu este insa 'up to speed' si o parte neputand fi arse, se depun.
Cel mai important intr-o cura de slabit este controlul insulinei - pentru ca daca mananci gras dar ai insulina ridicata, atunci organismul este pacalit sa depuna grasimea, in loc sa o foloseassca.
Insulina este ridicata de tot ce inseamna rafinat (zahar alb, faina alba), de toate sucurile artificiale care contin zahar sau alti indulcitori precum si de legumele 'fainoase' sa le zic, gen cartofi, mazare, fasole, etc... Adica daca mananci o friptura, dar cu cartofi prajiti si cola dupa, e clar. Se depune

. Ori friptura cu salata, ori cartofi prajiti cu paine, dar fara alte grasimi care sa se depuna din cauza insulinei mari.
E, eu am eliminat din alimentatie sucurile racoritoare (bau doar apa si fresh de portocale), nu am mai mancat cartofi prajiti deloc, carne de porc nu mai mananc (are in componenta proteine complexe, la care organismul munceste mult sa le sparga, si de aceea dupa o masa cu carne de porc multa, pici lat. Organismul munceste foarte mult ca sa 'descompuna' toate proteinele alea complexe). Insa poti sa mananci oricat peste ai vrea, nu o sa pici lat sau sa ai acelasi sentiment de 'satietate'. Pestele e foarte usor digerabil, si carnea de pui cam la fel.
In principiu, poti manca oricat de gras daca ai grija sa sa nu iti ridici si insulina (adica fara cartofi prajiti, fara paine alba, fara sucuri racoritoare). Doar salate.
Am vazut in comert paine neagra, dar in lista de componente scria faina alba de grau. Adica nu e paine neagra

De asemenea am renuntat la uleiul de floarea soarelui in favoarea celui de masiline extra virgin (e mai scump evident, dar nici nu mai mananc prajit, ci doar gratare sau foarte slab prajit). Cine e interesat, poate citi pe net de 'paradoxul frantuzesc' (sau italian), unde oamenii au o dieta foarte grasa, dar nu au probleme cu inima / circulatia. De ce ? Uleiul de masiline distruge acel colesterol naspa care se depune in interior pe organe.
Cum grasimile de animal sunt si ele greu de digerat, lapte nu am mai baut decat cel de 0.1%, iar branza doar degresata. N-au acelasi gust, dar se simte imediat la burtica. Eu am slabit cam vreo 6-7 kg intr-un an, apoi am stagnat cateva luni, acum in 2 luni am mai slabit 3-4 cu cura asta noua, in care, intelegand mecanismele, am putut s-o tin fara probleme.
De fapt nu e nici o cura. Mananc ce vreau, cand vreau, dar ceva mai atent sa nu fac combinatii care sa pacaleasca organismul.
Importanti sunt si antioxidantii, dar de astia, o sa mai postez..
In concluzie:
a) poti manca orice gras, dar sa nu ridici insulina (deci o halca de carne de porc merge cu o salata, dar nu merge cu paine alba, cartofi prajiti, mazare, fasole, orez, etc).
b) cat mai multe legume si fructe + ulei de masline. Ca sa asimileze vitaminele, organismul are nevoie si de ceva grasime de la animal, deci e recomandat ca odata de doua ori pe saptamana sa se consume peste.
c) fara eforturi mari in perioada de slabire. e recomandat efort de mica intensitate, care sa arda grasimi (la intensitate mare se ard carbohidratii din muschi si n-ai facut nimic). Dar daca se face efort intens, fara grasimi dupa. Insulina e deja mare (dar de data asta crescuta de organism) si orice ii dai gras, se va depune.

cam atat deocamdata..