TORT DE ZAHĂR ARS
CREMA:
8 ouă
8 linguri zahăr tos
1l lapte
1 cană zahăr tos
3-4 pliculeţe de vanilie
BLAT:
6 ouă
12 linguri de zahăr tos
12 linguri de făină
4-5 linguri de apă
MOD DE PREPARARE:
CREMĂ:
Compoziţia I:
Gălbenuşurile se freacă separat într-un castron împreună cu cele 8 linguri de zahăr şi vanilia, iar apoi peste ele se adaugă laptele călduţ şi albuşurile bătute spumă.
Compoziţia II:
Într-o cratiţă înaltă se caramelizează 250 g zahăr, apoi se tapetează pereţii acesteia cu zahărul astfel caramelizat prin răsuciri uşoare.
Compoziţia I se toarnă în cratiţă şi se dă la cuptor, la foc potrivit, până pregătim blatul.
BLAT:
Se freacă 6 gălbenuşuri cu 12 linguri zahăr, 12 linguri de făină. În timp ce frecăm această compoziţie pentru a se omogeniza cât mai bine adăugăm încet cele 4-5 linguri de apă.
Separat se bat spumă cele 6 albuşuri şi se înglobează în compoziţia de mai sus.
Când am terminat blatul îl turnăm încet peste compoziţia din cuptor şi îl lăsăm cam 1h/30 min. Pentru a fi siguri că blatul este copt înfingem în el o scobitoare. Când aceasta este curată şi nu rămâne pe ea blat, înseamnă că putem scoate tortul din cuptor.
Tortul trebuie lăsat la rece cam 3-5 ore după care se răstoarnă (crema trebuie să vină deasupra blatului) pe un platou. Se ornează după gust cu frişcă sau fructe.
Poftă bună!