În noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le în ghetuţe daruri şi tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători. Astfel că dimineaţa copiii cuminţi primesc, pe lângă dulciuri şi jucării, o legătură de nuieluşe colorate, iar cei mai puţin cuminţi o nuieluşă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsă.
În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.
Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede ca a refuzat să-i conducă pe înţelepţi la Bethleem când aceştia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana îşi petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.
In districtul german Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcaţi în paie şi având maşti care reprezintă animale dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din talăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară făcându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvirşite.
In Franţa, Sfintul Nicolae este însoţit de un personaj pe care oamenii din Metz îl dispreţuiesc. Până în 1552, Moş Nicolae venea singur pe 6 decembrie şi aducea jocuri şi dulciuri copiilor cuminţi, dar şi celor mai puţin cuminţi. În anul acela, Impăratul Carol al V-lea a asediat oraşul Metz. Messienii au fost nevoiţi să ceară ajutor regelui Franţei pentru a face faţă asediului care a ţinut, cu toate acestea, până în ianuarie 1553. Breasla tăbăcarilor a inventat chiar în timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i îmbărbăta pe locuitorii din Metz. Personajul îl reprezenta pe Carol al V-lea şi purta cu el un bici cu care încerca să pedepsească tinerii şi tinerele, alergându-i pe străzi. Anul următor, pentru a se bucura de libertate, breasla a reânnoit ideea acestui personaj urât, dezagreabil. Trecerea lui prin oraş coincide oarecum cu aceea a Sfântului Nicolae.
Anii au trecut şi, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfăntul Nicolae să aducă dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea să apară pedepsind copiii neascultători cu nuieluşa usturătoare. Oameni paşnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea şi l-au botezat Père Fouettard (moşul care vine cu biciul) şi acesta-l insoţeşte pe Moş Nicolae, patronul copiilor.
Imaginea acestui personaj s-a răspândit puţin câte puţin spre Nord şi astfel Père Fouettard a fost acceptat în Germania, Olanda, Belgia, rezolvând uneori problemele educative ale unor părinţi, prin apariţia sa, care speria copiii neascultători cu nuieluşa care pedepseşte.
Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.
În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie.
La creştinii din Republica Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii el coboară din barcă.
Şi acum să văd eu care a fost cuminte şi care nu! Am hotărât să-l vrăjesc pe Moş să-mi spună care a primit şi altceva decât nuieluşă

Să aveţi sărbători frumoase! Mulţam de trecere şi gânduri, Domniţelor! Am lăsat şi eu un zâmbet pentru voi şi aştept să văd cine-a fost anul ăsta cuminte