Niciodata toamna nu a fost mai frumoasa!
Ne-a incantat in simfonia-i de culori
Iar curcubee in cascade
Ne-au imbatat de atatea ori!
Pasii mei in covor de frunze, cautand visele plecate la culcare, s-au oprit sub un mesteacan ... ma gandeam la povestea frunzei :
Oare cat timp i-a trebuit omului sa observe frunza, sa se compare cu ea, sa o foloseasca drept hrana sau mijloc de versificare pentru a reda o stare sufleteasca sub forme de doine, cantece de bejanie, cantece vesele, ode, balade ori versuri?
Oare ne-am putea asemui frunzei?
Iata un mugur, apoi frunzisoare insetate de lummina, care devenind mature, isi indeplinesc ireprosabil sarcinile de preparare si servire a hranei.
Sub cununa timpului, se imbraca in straie de sarbatoare, incantandu-ne sufletul, apoi primii fulgi ... si gata! Dar, nu. Nu este gata! Ea se asterne bland si lin, acceptandu-si cu demnitate destinul, si cu ultimele puteri protejeaza si hraneste radacina trupului din care a rasarit, prin care a trait si pentru care, credem noi, ca ar fi murit.Ce maret exemplu!Cati dintre noi am putea face la fel?
Frunza, saraca frunza, ignorata si neglijata frunza, rezista cu cel mai pur stoicism, cu cea mai admirabila statornicie pe pamantul acesta si nu are nici cea mai mica intentie sa se imbogateasca, ci sa imbogateasca. Sta in infruntarea vantului si nu pleaca niciunde. Isi iubeste aproapele asa cum si aproapele o iubeste.
Plec mai departe ... undeva ... in splendoarea lor ... mi-am regasit visele ...