10 Octombrie, 2025, 01:03:13 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Ce este IUBIREA?  (Citit de 245641 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

06 Decembrie, 2006, 08:18:24 p.m.
Răspuns #210

serenity82

nu e compozitia lui ci e ceva ce a gasit si el si i s-a parut ca se potriveste cel mai bine cu ceea ce simte el nu stiu de imaginile alea de care spui tu mie mi-a placut mult.
Cea mai mare iubire este cea care iti slabeste sufletul si care ne face sa vrem si mai mult. Cea care ne arde inimile si care ne linisteste mintile.

06 Decembrie, 2006, 09:10:55 p.m.
Răspuns #211

burn_2_hell

daa...yupyy ce memorie am... ;D...=))))))....
I know I need you
I want you to
Be free of all the pain
You hold inside

07 Decembrie, 2006, 05:50:53 p.m.
Răspuns #212

Danyela

:)
Ce vorbe frumoase!
Chiar asa simti, e ca o prajiturica dulce acrisoaram. Iti place, dar totusi iti ofera si senzatiile "tari" de care ai nevoie pentru a nu ajunge sa fie "gretoasa" .
E ca zambetul suav al unui bebe mic si dulce.
Precum marea, uneori te mangaie si te alinta, alteori te tranteste, precum o furtuna de vara care incepe cand nu te astepti si se termina brusc, precum un scut ce te apara de orice...
Cred ca e singurul semtiment care ne poate tine pe linia de plutirea, care are puterea de a ne face sa cunoastem culmea fericirii si abisurile durerii.
Oricum merita  :)

13 Decembrie, 2006, 08:22:30 p.m.
Răspuns #213

amelie

a iubi inseamna a suspenda viata, a o opri la un anume grad  al evolutiei sale si a te multumi cu aceasta......
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...

17 Decembrie, 2006, 03:31:13 p.m.
Răspuns #214

Forbidden_Angel

:) ;D ;)

Iubirea, dragii mei, este, in opinia mea, o boala si totodata un medicament... Si dati-mi voie sa va explic acest lucru punandu-va niste intrebari stupide...

De ce atunci cand iubesti o persoana si nu este langa tine simti ca nu mai ai aer si respiri din ce in ce mai greu...? Sa fie oare insuficienta respiratorie, astm??????? Sau tot in aceasta circumstanta nu-ti mai simti inima batand? Sa fie insuficienta cardiaca??????????

De ce atunci cand vrei sa pui cafea in ibric (gandindu-te la ea/el) in loc sa iei cafeaua cu lingurita o iei cu furculita? Sa fie din cauza amneziei? Ai uitat cu ce se ia cafeaua cand trebuie s-o pui la fiert???????

De ce atunci cand te saruta persoana aleasa de sufletul tau, simti ca-ti bate inima de parca ar fi gata sa iasa din piept? Sa fie din cauza hipertensiunii??????????????????

De ce noaptea nu poti dormi gandindu-te numai si numai la persoana iubita? Sa fie insomnia de vina?????????

De ce atunci cand el/ea este la distanta si stai toata ziua in fata calculatorului si astepti un semn de la ea/el si cand iti da un BUZZ! iti tremura degetele pe taste si nu mai scrii cum trebuie? Sa fie sindromul Parkinson??????????   

Eu sunt indragostit si sufar de toate aceste boli... Dar pentru prima data in viata mea sunt fericit ca am aceste boli... sunt fericit ca sunt bolnav... sunt fericit ca sunt indragostit...

:D :D :D

17 Decembrie, 2006, 09:04:59 p.m.
Răspuns #215

Alia

Iubirea m-a ajutat sa ma regasesc pe mine, suna stupid, dar...asa este. Ani de-a randul am tot cautat sa fug de cineva, de ceva.....sa nu-mi recunosc sentimentele, sau sa le dau o alta conotatie. Cand vorbeam despre sufletul pereche aici pe site, cineva mi-a spus sa ne acordam o sansa, poate nu aveam curajul sa o fac, credeam ca nu sunt pregatita (oare suntem vreodata pregatiti?) dar cand ...in sfarsit mi-am recunoscut sentimentele, am devenit alt om. Asta este, desi, in viziunea mea iubirea nu este un sentiment egoist, eu il iubesc pentru ceea ce este, daca am avut sansa sa fim si impreuna, este chiar ideal, dar chiar si fara sa fim impreuna tot l-as iubi, indiferent cu cine ar fi el, in fond, il iubesc, deci ii doresc sa fie fericit (cu orice isi va dori el).

21 Decembrie, 2006, 10:38:04 a.m.
Răspuns #216

Luke

Dragostea este cel mai nobil sentiment uman. Este fundamentul unei vieţi creştine autentice şi temelia fericirii.
E simplu sa dăruieşti din dragostea ta celor ce îţi sunt alături la bine şi la rău, celor ce te sprijină, celor ce îţi oferă dragostea lor.
Dar ce faci atunci când aceiaşi oameni se comportă ca şi când ţi-ar fii duşmani?
"Teoria" spune să-ţi iubeşti şi duşmanii, dar de cele mai multe ori noi nu reuşim nici să-i iubim cu adevărat pe cei din familia noastră. Şi e aşa de trist să ştii că ai trăit 20 de ani împreună cu cineva şi niciodată nu ai fost în stare să-i arăţi dragostea necondiţionată, cea care ne diferenţiază de lumea aceasta.
A iubi cu vorba e simplu. Dar a te implica emoţional în relaţiile cu cei din jur e atât de greu. E mai uşor să fii distant şi indiferent faţă de cel de lângă tine decât să iei parte la trăirile lui, la modul lui de a zâmbi, de a plânge...
Un lucru pe care deseori îl uităm privitor la dragoste este că ea se dăruieşte fără a aştepta ceva în schimb. Şi probabil asta ne înspăimântă. Cel mai mare inamic al dragostei este eul nostru, egoismul, mândria. Cum să mă las călcat în picioare de cineva care ar trebui să-mi "pupe tălpile", vorba noastră?!!! Oare aşa a zis şi Isus când şi-a întins mâinile pe cruce pentru noi?
E adevărat că dragostea ne costă mult, atât mental cât şi sufleteşte şi material. Pentru că atunci când iubeşti cu adevărat nu te limitezi în nici un domeniu pentru a-ţi arăta dragostea. Dar la fel de adevărat este faptul că dăruind dragostea noastră celor din jur vom fii mai împăcaţi cu noi înşine, cu cei din jur şi cu Dumnezeu. Vom putea dormi liniştiţi, ne vom putea ridica în fiecare dimineaţă din aşternut mulţumindu-i Domnului pentru o nouă zi în care ne-a arătat dragostea Sa, şi pentru o nouă oportunitate de a împărţi din dragostea noastră pentru semenii noştri, care au atât de multă nevoie de ea.Aşa că la mijloc de toamnă rece, când toţi se gândesc la orice în afară de a-şi împrospăta fântâna dragostei din sufletul lor, vă îndemn să trăiţi o viaţă plină de iubire şi afecţiune pentru cei din jurul vostru. Şi vă garantez (nu eu, ci Dumnezeu) că veţi fii nespus mai fericiţi, mai plini de viaţă şi cu mai multă speranţă în necunoscutul ce ne pândeşte.
"Prin aceasta vor cunoaşte toţi că Sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii." Ioan 13:35

asta cred k e iubirea !
Nu te agita atat , lucrurile cele mai bune se petrec atunci cand le astepti cel mai putin!

26 Decembrie, 2006, 02:05:11 p.m.
Răspuns #217

suflet

nu pot sa explic cum o iubesc eu pe ea ... dar daca ar pati ceva sau daca ne-am desparti m-ar durea sufletul ... am mai fost despartiti si am simtit acea durere ... daca nu ne intalnim o zi, mi-e dor de ea ... asa imi demonstrez eu ca o iubesc ... ii spun de aproximativ 50-100 de ori pe zi ca o iubesc, o strang in brate si o sarut la fel ca-n prima zi ...
 :-* :-*
Nu dispera cand soarta te apasa
Si nici nu plange de al tau destin
Caci dupa chin viata-i mai frumoasa
Cum dupa ploaie ceru-i mai senin

26 Decembrie, 2006, 04:43:52 p.m.
Răspuns #218

suflet

Dragoste pentru o persoana de sex opus sau un sentiment de afectiune si admiratie pentru ceva sau cineva.
Iubirea e ca un val , te face sa nu mai fii stapan pe tine,ai un alt stapan , nu mai esti tu. Shakespeare cu “Romeo si Julieta”,a adus cel mai frumos omagiu acestei varste,surprinzandu-i esenta : iubirea, apropiindu-se de eroi cu dragoste,tandrete,intelegere,facand din doi eroi simbolul iubirii adolescentine dusa pana la sacrificiul suprem. Romeo inlocuieste numele Julietei cu apelativele ''stapana'' si ''sfanta'' .Pentru Romeo , Julieta e icoana si el este pelerinul care i se inchina.
Iubirea presupune o reciprocitate de sentimente , o certitudine a placerilor pe care nimeni si nimic nu o poate afecta.Ea nu traieste decat atata vreme cat se crede vesnica iar cei ce sunt indragostiti cu adevarat cred ca dragostea lor e vie si dincolo de mormant.Nu are cautare vesnica decat ceea ce este vesnic frumos si adevarat , adica dragostea.Ea este un templu al tuturor , un lacas care asteapta un abur de dorinta , este un drum pavat spre eternitate un drum care presupune compromisuri care uneori depasesc puterea de intelegere.
Omul este si poate fi privit ca o entitate , un tot unitar.Dar este si trebuie sa fie privit si ca un punct de intersectie a multiple si diverse serii de relatii si interactiuni.Sistemul este atat de inchis , cat si deschis , pt a se corela cu lumea si dainui.
Iubirea ca pasiune este una din cele mai impozante ipostaze ale iubirii in literatura. Ea se caracterizeaza prin atractie reciproca puternica, existenta unor obstacole in intalnirea sentimentului de iubire, prin incalcarea unor reguli ale comunitatii in care traiesc cei doi. In cazul ei indragostitii traiesc o stare de exaltare permanenta, care duce la un dezechilibru sufletesc. Deseori ei sunt despartiti de imprejurari si aceasta departare se impune pentru a verifica sentimentele si in acelas timp pentru a-i pastra intensitatea. Iubirea-pasiune este insotita intotdeauna de suferinta, de o anume doza de nebunie si de o tentatie a mortii. In mitologia greaca pe langa zeul iubirii, Eros, exista si zeul mortii, Tanastos iar psihologia moderna considera ca si moartea sunt doua instincte dominante ale psihicului uman. Destinul marilor indragostiti in operele literare sta sub semnul iubirii si al mortii.
Exista si un mit, mitul androginului, fiinta mitotlogica care era jumatate femeie, jumatate barbat si care se caracteriza prin mandrie, trufie si priniubire.Erau fiinta rotunde avand 4 maini, patru picioare si care reprezinta un absolut, ele erau foarte fericite.Zeus, invidios pe fericirea lor a hotarat sa le desparta, dar ele erau foarte nefericite si mureau.Vazand acestea, Zeus s-a gandit sa le dea posibilitatea de a se regasi.De aici este dorintza permanenta de regasirea jumataii, de intregire a fiintei, de completare a sinelui.
In opinia lui Victor Hugo, „dragostea e chiar parte din suflet. E de aceeasi natura. Dragostea e ca o scanteie divina si ca si sufletul, si tot ca el e incoruptibila, indivizibila, nepieritoare. E un punct de foc in noi ,nemuritor si infinit ,pe care nimeni nu-l poate margini si nimic nu-l poate atinge.Il simti arzand pana in maduva oaselor si-l vezi stralucind pana in adancurile cerului.”
Iubirea este unica, este absolut ireductibila, ea nu se mai repeta. Jose Ortega y Gasset spune ca „o dragoste deplina, care s-a nascut in adancul unei persoane nu poate probabil sa moara.Ramane grefata pentru totdeauna in sufletul senzitiv.Circumstantele,departarea ii vor putea impiedica nutrirea necesara si atunci iubirea aceasta va pierde din volum, se va preface intr-un firisor sentimental,scurta vana de emotie ce va continua sa izvorasca in subsolul constiintei.Acesta e simptomul adevaratei iubiri a fi alaturi de obiectul iubit, intr-un contact si o proximitate mai profunde decat cele spatiale. Este o convietuire de tip cital cu celalalt”.
Un mit despre dragoste este cel al Afroditei si al lui Ares. Fiul lor este Eros, zeul iubirii. Acesta este reprezentat ca un copil sau un tanar gol, inaripat, caci intruchipeaza o dorintza ce nu are nevoie de mijlocire si nici nu se poate ascunde.Faptul ca Eros este un copil simbolizeaza desigur tineretea vesnica a oricarei iubiri profunde ,dar si o anume iresponsabilitate: Eros rade de cei pe care ii face sa se indragosteasca.
La randul sau Eros se indragosteste de Psyche, drama celor doi simbolizand conflictul dintre suflet si iubire. Psyche, o fata care le intrece pe toate in frumusete, nu-si gaseste logodnic. Disperati, parintii consulta un oracol, care le raspunde astfel: „ fata trebuie gatita ca de nunta si lasata pe o stanca unde va veni un monstru sa o ia in casatorie”. Fata este condusa cu un alai funebru la locul desemnat si ramane acolo singura. O adiere de vant o rapeste si o poarta prin vazduh pana in fundul unei vai adanci ,intr-un palat minunat. Seara, simte o prezenta in preajma ei. Este sotul despre care a vorbit oracolul, el nu-i spune cine e si o avertizeaza doar ca daca il va vedea il va pierde pentru totdeauna. Curiozitatea o face ca intr-o seara sa priveasca la lumina lampii frumosul chip al lui Eros. De aici o serie de nenorociri se abat asupra lui Psyche deoarece devine victima maniei Afroditei. Dar asa cum Psyche nu il poate uita pe Eros, nici Eros nu o uita pe Psyche .El obtine de la Zeus dreptul de a o lua in casatorie, Psyche devine sotia lui si se impaca in cele din urma cu Afrodita.
In mentalitatea arhaica iubirea este considerata o mare forta si primul impact cu aceasta s-ar datora unei fiinte supranaturale si reprezinta un proces de initiere configurat printr-un singur mit: mitul erotic al zburatorului. Mit fundamental al poporului roman, mitul erotic e, dupa cum afirma G. Calinescu "personificarea invaziei instinctului puberal." In conceptia criticilor, folcloristilor, etnologilor, zburatorul este un spirit rau, privit ca un zmeu sau demon, o naluca, el intra noaptea pe cos sau horn, avand infatisarea de balaur, sarpe, para de flacara. Zburatorul apare in visul fetelor ca un tanar frumos, chinuindu-le somnul.
Iubirea este o tema existenta in toate literaturile din toate timpurile. Ei i se acorda o importanta deosebita, ca experienta umana fundamentala, care difera in functie de varsta, sex, stare sociala, credinta, epoca istorica sau apartenenta culturala. Astfel, tema este larg difuzata si circula in intregul sistem al literaturii, apare atat in opera marilor scriitori cat si in cea a celor minori, in viziunea specifica diferitelor genuri: epic, liric sau dramatic.
In literatura romaneasca , Eminescu este poetul care a impresionat prin poeziile de dragoste. Revista ''Flacara'' sustine aceasta afirmatie: ''Indeosebi , poeziile de iubire ale lui Eminescu mi se par , in acest domeniu , ca niste munti de-a pururi invesmantati in omat , in vis si in splendoare, de-a pururi inalti si neajunsi, in rasaritul frumusetii si al poeziei. Pentru ce poezia lui Eminescu subjuga atat de dulce, atat de greu, simtirea noastra?
Dar iubirea cuprinde si dezamagiri dintre care unele au un impact asupra intregii vieti. Melancolia se cuprinde dintr-o suita de oscilatii morale, dintre care prima atinge disperarea iar ultima placerea: in tinerete ea e crepusculul diminetii; la batranete, cel al serii.''Iubirea este doctrinara , ia culoarea fiecarui veac.''
Cuvintele de dragoste adresate femeilor, vorbe mestesugite din arsenalul seducatorului, au drept tel atingerea unui scop pedestru, teluric.
Eminescu face, si in acest domeniu, o cotitura. Erotica sa este de o sinceritate totala, cu trairi si arderi intense pe rugul dragostei este durabila si constanta, ''este o dominanta a existentei, un mod de a privi si de a explica viata.Erosul inseamna iubire, pasiune, spre deosebire de termenul ''agape'' , care defineste o iubire implinita.
Dragostea in sufletul unei femei e ca o scanteie ascunsa in cenusa, nu totdeauna descoperita, un vis de dominatie, dar si de supunere, e o dorinta de amabila convorbire si un adapost intr-un pustiu.
Se remarca astfel ca marii scriitori ai literaturii au abordat tema iubirii din diferite unghiuri cu rezultate de o imensa importanta pentru literatura autohtona. Faptul ca iubirea i-a atras dintotdeauna pe autorii unor opere de mare sau mica amploare este natural, caci iubirea este poate cea mai vasta sursa de inspiratie prin faptul ca este o experienta unica pentru fiecare in parte si poate fi privita sub nenumarate aspecte. Si in folclor iubirea este o tema fundamentala si poporul a creat o categorie estetica caracteristica ei: Doina. Doina, fie de jale, fie de dor, exprima profunzimea sentimentului de dragoste, puritatea si suferinta pe care acesta o poate provoca.
Iubirea este o tema inepuizabila si oricat s-ar scrie despre iubire, mai raman inca multe de scris. De aceea noii scriitori, viitoarele nume sonore continua sa scrie despre dragoste, sub alte forme, sub alte titluri, descriind noi trairi. Iubirea este si va ramane tema fundamentala a literaturii tuturor prezentului, trecutului si viitorului.
In dragoste cei doi sarmani indragostiti stau o clipa tacuti si-si mistuie chinurile bune ori rele ,gandurile lor raman aceleasi si se inteleg atat de bine si-n bucuriile launtrice ca si-n durerile cele mai ascunse.

27 Decembrie, 2006, 04:39:33 p.m.
Răspuns #219

amelie

fiecare ar trebui sa fie putin orb ca sa vada mai bine cum straluceste , in umbra inimii sale, mica flacara a iubirii. Fiecaruia i-ar trebui, in raceala vietii, ceva care sa-l incalzeasca intocmai ca un soare bland de primavara...si asta este fericirea de a iubi...
[/color][/i][/b]
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...

28 Decembrie, 2006, 12:13:47 a.m.
Răspuns #220

suflet

Conform “Micului dictionar enciclopedic”, iubirea este “faptul de a iubi”, “sentiment erotic pentru o persoană de sex opus”, “sentiment puternic de simpatie, de admiratie si de afecţiune pentru cineva”. In “Dictionarul de filozofie”, ea apare ca “termen atribuit unui sentiment moral-estetic funciar, opus egoismului. Iubirea se manifestă in aspiratia dezinteresata si patrunsa de abnegatie catre obiectul sau: o persoana sau o colectivitate, o idee sau o valoare, o activitate profesionala sau sociala. Nasterea si dezvoltarea acestui sentiment, pe plan istoric si individual, este intim legata de formarea personalitatii. Iubirea dintre sexe vizează persoana umana in plenitudinea sa fizica, morala si intelectuala, in frumusetea individualitatii sale unice si irepetabile, fiind generatoare de fericire autentica numai in aceasta calitate. Natura si rolul indeplinit de iubire in viata oamenilor a primit in istoria culturii interpretari variate. Una dintre cele mai vechi interpretari este aceea mitologica-cosmologica, in care iubirea apare ca o forta cosmica grandioasa, generatoare si creatoare (Erosul orficilor, principiul organizator al Universului la Empedocle, entuziasmul eroic al lui G. Bruno, principiul unificator al cerescului si al teluricului, al finitului si infinitului in romantismul german, forta motrice si diriguitoare a evolutiei la Ch. Peirce). Distingand genuri diferite ale iubirii si considerand-o pe cea spirituala (rationala) ca superioara, numerosi ganditori i-au atribuit virtuti cognitive fundamentale (cunoasterea frumosului ideal ca atare, identificare a iubirii si cunoasterii la Platon, accederea catre culmile lumii inteligibile, beatitudinea iubirii divine la M. Ficino, libertate interioara izvorata din cunoasterea rationala, <<amor dei intellectualis>> la Spinoza, penetrarea continutului ideal sau absorbirea in noi a lucrului cunoscut ca o contopire erotica la F. Schlegel). Acelasi dictionar prezinta erosul sub forma unui “simbol platonician al elanului spiritual catre adevar, bine si frumos (eros superior) ca si al instinctului de reproducere a speciei (eros inferior). Totodata erosul aduce plenitudinea si bogatia vietii interioare. In psihanaliza, erosul este ansamblul pulsiunilor vietii, manifestat prin libido, dominat de principiul placerii si reprimat de viata sociala (principiul realitatii). Formele de manifestare ale erosului sunt, in consecinta, ocolite, mascate, simbolice, imaginare. Calea realizarii lui superioare, prin creatie (in sensul platonician), este sublimarea. H. Marcuse reia tema erosului psihanalitic intr-un sens ideologic si polemic. Erosul reprimat de civilizatia industriala se va elibera intr-o societate de asemenea libera de orice constrangeri, imprimand vietii sociale caracterele jocului, ale fanteziei descatusate si armoniei estetice. In viziunea lui E. Fromm, erosul capata o acceptiune religioasa, religiei revenindu-i, in proiectele sale sociale, rolul de factor aglutinator, ca religie a iubirii. Fara a subaprecia rolul erosului (ca  si al altor functii naturale, psihice etc.) ca factor mobilizator al vietii si activitatii umane, conceptia materialist-istorica asupra esentei umane, ca produs al relatiilor sociale, integreaza motivatiile actiunii umane intr-o viziune globala, unitara tinand seama totodata de ponderea specifica, de rolul si importanta fiecareia dintre acestea”.

28 Decembrie, 2006, 09:53:22 a.m.
Răspuns #221

Escu

Global Moderator
inca nu ati ajuns la numitorul comun ?nu cred prea curand...
Let's put a smile on that face!

28 Decembrie, 2006, 09:59:33 a.m.
Răspuns #222

Just

Eu nu incerc sa dau o explicatie a iubirii pentru ca nu cred ca as putea.Nu va par cuvintele prea goale si prea mici pentru a putea arata cu adevarat ceea ce aveti in suflet (daca aveti) ?Cred ca iubirea nu poate fi explicata ci doar demonstrata. Iubirea e ca vantul,spunea cineva, nu il vezi ,dar il simti.Iubirea e ca Dumnezeu ,nu il vezi ,dar stii ca este acolo.
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

03 Ianuarie, 2007, 07:14:58 p.m.
Răspuns #223

valentina

Iubirea este totul.
     CORINTENI 12,13,14.-"DRAGOSTEA ESTE INDELUNG RABDATOARE,ESTE PLINA DE BUNATATE:DRAGOSTEA NU PIZMUIESTE;DRAGOSTEA NU SE LAUDA,NU SE UMFLA DE MANDRIE,"...
  cititi aceste randuri din biblie,cred ca este cea mai frumoasa explicatie din cate pot exista.
Iubirea , isi intinde aripa in zborul nesfarsit al timpului !
Eu sunt doar o mica particula dintr-un atom ...
sunt praf de stele in trecerea mea grabita prin lume

25 Ianuarie, 2007, 12:22:28 a.m.
Răspuns #224

Dedeiu

Iubirea reprezinta sentimentul de afectiune care poate fii mai puternic sau mai slab. Gata :laugh: