am dat intamplator peste acest subiect. imi scapase din vedere...orisicum nu ma pot abtine sa nu spun si eu ceva.
ma intreb cati dintre voi inteleg situatia actuala a omenirii, principiile de societate, comunitate si lege? si oare cati dintre voi au capacitatea de a patrunde in profunzimea lucrurilor, dincolo de "ochi pentru ochi si dinte pnetru dinte"

daca am trai ca animalele, daca nu am avea principii, valori care sa depaseasca un nivel primitiv si instinctiv de gandire, atunci da! s-ar intelege tendinta omului de a urma un astfel de rationament. realitatea este insa mult mai complexa.
aplicarea pedepesei cu moartea pentru cutare criminal in serie, violator, pedofil sau orice altceva, nu conduce la diminuarea sau la disparitia crimelor din societate. pedeapsa cu moartea nu poate fi gandita deci ca o forma de combatere a crimei, a injustitiei, ci doar ca o forma de pedeapsa....Se impune astfel o intrebare fireasca: cine are autoritatea morala de a decide ce anume trebuie pedepsit? ba mai mult, putem merge chiar mai departe: cine stabileste tipul de pedeapsa care se cuvine aplicat fiecarui caz??
statul??
societatea in asmablu??
sau poate chiar victimele sau cei afectati...?
hmm...adevarul e ca, din punct de vedere moral, NIMENI nu are o astfel de autoritate(nu largesc dicutia la sfera divinitatii)
desigur ca a trebuit sa se inventeze anumite forme de pedepse, a trebuit sa se stabileasca diferite penalitati in conformitate cu gravitatea faptei, statul fiind cel care se ocupa de acest demers, insa toate acestea vizeaza o mai buna functionare si o AMELIORARE a mecanismelor societatii. au deci o finalitate, un scop bine definit, altul decat simpla razbunare, care nu reprezinta nici pe departe o marca a ratiunii.
pedeapsa capitala nu are nici o functie benefica sau cel putin cat de cat utila societatii. de aceea ea este o greseala!