11 Octombrie, 2025, 01:40:56 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Codul lui Davinci  (Citit de 7393 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

01 Septembrie, 2005, 04:50:30 p.m.
Răspuns #15

Lord_Saladin

Vizitator
Citat
Nu cred ca pe Brown trebuie sa-l blamam pentru cele scrise in carte, ci, de fapt, pe vremurile in care traim ar trebui sa ne suparam. Cum am mai spus, cartea este un raspuns la cerintele publicului. 

Orice-ar face, Brown nu se poate compara cu Umberto Ecco, de exemplu, desi si acesta din urma abordeaza subiecte "sensibile".
 Si aici cred ca cu totii suntem deacord. ;)

01 Septembrie, 2005, 11:37:09 p.m.
Răspuns #16

Daniela

Vizitator
aici ai mare dreptate! Umberto Ecco e artist, nu mercantil :)

29 Septembrie, 2005, 11:22:00 p.m.
Răspuns #17

Lorelei

Am citit si eu in sfarsit cartea. Acum intrebare: ce discutam aici? adevarul celor prezentate in carte? valoarea literara? In primul rand nu stiu de ce e atat de crispata lumea la ideea ca Isus ar fi fost casatorit? Ce e asa revoltator aici? Are asa mare importanta daca a fost sau nu casatorit? Maria Magdalena este prezentata ca o femeie superioara (sustinandu-se ca a fost prezentata ca prostituata din ratiuni politice - din vremea lui Constantin) si nu o femeie usoara cum se sustine in evanghelii. Nu vad nimic aici care sa ne crispeze in vreun fel. Presupunand ca ar fi real ceea ce se prezinta drept fictiune... si daca Isus ar fi fost casatorit cu o femeie deosebita ce? A da, problema dumnezeirii lui Isus da, asta zguduie dogmele de baza ale crestinatatii, dar de fapt lumea a sarit in sus ca arsa la ideea de Isus casatorit. De ce? Ca doar se precizeaza ca Maria Magdalena nu a fost de fapt o prostituata (pana la urma chiar daca ar fi fost, nu zice Isus ca a fost iertata de pacate pentru credinta ei?).
In ceea ce priveste valoarea literara lucrurile sunt mult mai simple? Care valoare? Din punct de vedere estetic cartea este zero.

PS. Umberto Eco (cu un singur "c")  ;) Banuiesc ca va referiti la Numele trandafirului?
PPS. De ce credeti voi ca aceasta carte discrediteaza crestinismul sau ca este de netolerat?
« Ultima Modificare: 29 Septembrie, 2005, 11:26:28 p.m. de Lorelei »
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

30 Septembrie, 2005, 12:21:55 p.m.
Răspuns #18

Daniela

Vizitator
Am citit si eu in sfarsit cartea. Acum intrebare: ce discutam aici? adevarul celor prezentate in carte? valoarea literara?

Lorelei, eu nu am facut si nu intentionez sa fac judecati de valoare la adresa acestei carti. Pe mine m-a frapat impactul pe care la avut asupra cititorilor...acelasi impact pe care il condamni tu.

In primul rand nu stiu de ce e atat de crispata lumea la ideea ca Isus ar fi fost casatorit? Ce e asa revoltator aici? Are asa mare importanta daca a fost sau nu casatorit?

Daca ai sa recitesti posturile mele ai sa vezi ca am incercat sa schitez si un raspuns la intrebarea ta. Totul se rezuma la un singur cuvant: consumism!

Scopul final: beneficii financiare.

Obiectivul numarul 1: indemnarea oamenilor la lectura.

Mijlocul: mediatizarea. Dovada ca aceasta tactica functioneaza este faptul ca tu insati ai convenit sa citesti in cele din urma cartea. De ce ai facut-o? Pentru ca ai auzit prea multa lume vorbind despre ea si acest fapt ti-a starnit interesul.

Aici intervine factorul cheie: opinia publica! Reactia deja existenta la adresa cartii ii determina pe cei care nu au citit=o inca sa o faca. Acestia din urma isi formeaza la randul lor o impresie si o "dau mai departe". Rezulta o reactie in lant care conduce invariabil la cresterea profitului pentru autor si editori. Exact ce se astepta de la noi! Prin faptul ca noi dicutam acum despre asta nu facem decat sa le sporim lor castigul. Suntem previzibili!

Am mai spus-o, motivul pentru care "Codul..." a prins atat de bine a constat in alegerea unui subiect cu substract religios - se stie ca oamenii sunt in mod deosebit sensibili la problemele de natura religioasa si asta pentru ca traim intr-o periaoda de revolta contra oranduielilor bisericii. Se poate cu usurinta observa o atitudine antireligioasa mai ales in randul tinerilor. Evident, cartea a tintit exact catre aceasta categorie de public.

Din punctul meu de vedere, a discuta aici veridicitatea ideilor vehiculate in carte ar fi o pierdere totala de timp si un focar de vesnice contradictii (n-am face decat sa contribuim si mai mult la mediatizarea cartii). Fenomenul de masa creat de aceasta carte, in schimb, mi se pare extrem de interesant si demn de studiat, putandu-ne ajuta sa intelegem in ce fel suntem supusi influentelor media si ce am putea face pentru a le tine piept.

PS. Umberto Eco (cu un singur "c")   Banuiesc ca va referiti la Numele trandafirului?

Imi cer iertare pentru greseala...Numele are intr-adevar un singur c.

30 Septembrie, 2005, 06:22:45 p.m.
Răspuns #19

viulian

Administrator
Eu n-am citit cartea - dar am vazut cateva documentare pe seama ei..

De ce este atat de citita ?
Pai lumea vrea sa afle ce e cu acele contradictii elementare de logica.. (pe care crestinii le ignora neavand un raspuns).

- De exemplu partea cu nevasta lui Cain: daca erau doar 4 oameni pe Pamant, unul a murit.. (Abel), si Cain e izgonit si totusi se casatoreste, paaaai.. cu cine se casatoreste ? Era doar Eva, femeie, pe Pamant. Incest ?
- Conceptia virgina. Adica peste tot viata pe Pamant se face prin unirea unui barbat cu o femeie. Familia. Totusi Maria a fost virgina.
- Necesitatea oamenilor de a le fi confirmata existenta lui Iisus. De a sti ca exista lucruri/obiecte in prezent, lucruri care au fost atinse de el. Ar intari foarte mult credinta acest lucru. Iata curiozitatea despre Sf. Graal.

Si tot asa..

Este o aviditate de cunoastere, de intelegere, care este foarte normala in zilele de azi (secolul XXI totusi). Cercetarea Bibliei poate fi considerat un subiect tabu, de nediscutat, dar daca din ce in ce mai multi isi ridica probleme, va fi mai usor de sortat Adevarul de umplutura vremurilor de atunci (misogine), etc. Oricum si crestinii reinterpreteaza unele pasaje din Biblie, care luate mot-a-mot nu au sens sau sunt contradictorii.

Si spre deosebire de toata lumea, parerea mea e ca procesul acesta de limpezire va fi foarte benefic Crestinismului. Cand omului i se vor oferi certitudini rationale clare despre vremurile de atunci, si vor avea sens, si se vor lega foarte fain cu vorbele lui Iisus si ale apostolilor, super!

30 Septembrie, 2005, 07:09:38 p.m.
Răspuns #20

Lorelei

Da, Andro, citisem posturile tale, si ai perfecta dreptate a propos de strategiile ingenioase de marketing. Sigur, best seller o carte politista fara nici un fel de valoare literara, dar care a stiut sa-si aleaga subiectul. Trebuie insa sa recunoastem munca lui D.B. de documentare. Cred ca tot tu apreciai mai jos undeva lucrul asta si aveai dreptate. Eu ridicam insa o problema generala, legata de un lucru aparent minor. Dar probabil ideea este alta si anume, daca Isus a avut-o sotie pe Maria Magdalena si aceasta n-a fost prostituata cum se spune in Evanghelii, lucrul asta arunca o umbra asupra adevarului Bibliei in general. Probabil aici e buba. Curios insa cum o carte de fictiune a starnit atatea reactii de negare, ca si cum ar fi fost documente stiintifice.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

04 Octombrie, 2005, 12:17:58 a.m.
Răspuns #21

Maria

Vizitator
   Nu stiu daca lumea vrea sa afle un adevar, habar n-am cati dintre noi am cunoscut macar adevarul biblic existent, asa cum multora ne este parut ,,in ceata''. Fara nici un fel de legatura, nu am citit cartea, nu fac nici un fel de referire la aceasta, vreau sa spun ceva complementar la cele spuse de viulian; indiferent daca vom afla sau nu ,,enigmele'', daca am respecta macar poruncile, viata noastra ar fi mai buna. Din nou fara nici o legatura, vreau a spune ca de ceva timp adica de vreo 2 ani, la intervale  bine stabilite de timp, baietelul nostru Jimmy gaseste cruciulite. Prima cruciulita a fost intr-o zi de sarbatoare ortodoxa, si-a gasit-o chiar in fata altarului. Este din aur si are ceva volum. La alt interval de timp a gasit o alta, apoi o alta, pana acum s-au adunat vreo 3. Nici una din ele n-are agatatoarea rupta. Oare nu pot fi si acestea semne? Cu ce ne incalzeste daca Iisus a fost casatorit sau nu cu Maria Magdalena? dorim oare sa ne punem mintea neagra la contributie? Daca-mi aduc bine aminte, prin 1950, atunci cand urma sa se produca marea energie salvatoare de buget, salvatoare de poluare, prin folosirea hidrogenului din natura, inovatorii ce-i ce-au produs continuarea lui Einstein, au distrus cu ,,juramant'' o natiune si-un pamant intrg. Economia energiei s-a transformat in bomba cu hidrogen. Toate aceste minti bolnave dupa cunoastere dar si dupa profit au transformat caldura in teroare. Uf! cate alte exemple se pot da!
    Nu mi-as dori niciodata sa fiu un geniu,...sarmanii sunt atat de SINGURI!

03 Ianuarie, 2006, 08:46:47 p.m.
Răspuns #22

sunshine

Super carte! De mult nu am citit ceva atat de bun, cu toate ca parerile sunt impartite, ca ar preamari antichristul :o :( .Nu cred, fiecare cum gandeste dar adevarul supara iar eu una nu pot sa-mi schimb convingerile religioase, orice s-ar spune si s-ar scrie despre crestinism.Astept cu nerabdare filmul.
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\