11 Octombrie, 2025, 10:01:54 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: constiinta?  (Citit de 9397 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

28 Ianuarie, 2006, 02:08:49 p.m.
Citit de 9397 ori

desdemona

Constiinta este extrem de greu de definit stiintific pentru ca este pe de-a-ntregul subiectiva. Din acest motiv, studiul ei a apartinut multa vreme filozofiei si religiei. De curind au intrat in dezbatere si biologii, indeosebi neurobiologii. Unii dintre ei spera ca imaginea cerebrala si citirea electrica a semnalelor creierului vor dezvalui “corelatia neurala a constiintei”, si chiar se fac progrese in domeniu. Dar inca nu se cunoaste ce anume din activitatea cerebrala ne face sa fim constienti. Cu certitudine nu exista vreo zona a creierului activa cind sintem constienti si pasiva cind nu mai sintem. Chiar si in cazul in care acceptam (si nu toata lumea o face) ca ea ar izvori din creier, tot mai exista probleme.
De ce ar trebui ca o masa de neuroni sa simta ceva? Situatia a fost botezata “problema grea” a constiintei, unii oameni incercind s-o explice numind-o “proprietatea emergenta a retelelor neuronale active” - ceva ce se naste din interactiunea intre neuroni, dar care nu se gaseste in acestia. Lacuna a atras si alte teorii, mai ciudate, care propun stari cuantice capabile de a produce constiinta, explicatii matematice si altele asemenea. Unii cercetatori sustin ca n-ar fi vorba decit de o iluzie.

din punct de vedere religios constiinta este Sf Duh.

voi ce parere aveti?ce credeti despre constiinta?ce este ea?ascultati de "vocea din interior"?

va provoc

Singuratatea te transforma intr-un Cristofor Columb navigand spre continentul propriei inimi.
 Cate catarge nu-ti cresc in sange ,cand de lume te leaga numai marile?pe fiecare clipa m-as imbarca spre apusurile Timpului

28 Ianuarie, 2006, 02:21:13 p.m.
Răspuns #1

sunshine

In ceea ce ma priveste, da, ascult de constiinta, incerc sa fac numai ce stiu ca e bine(apropo de Sf. Duh) dar , de multe ori , am impresia ca sufletul este constiinta mea.80% judec cu sufletul si restul cu mintea, unde se pp ca ar salaslui constiinta.Sau poate constiinta este chiar spiritul fiecaruia, nu cred ca cei care intreprind lucruri nu tocmai ortodoxe nu ar avea constiinta.
  E un subiect tare interesant si recunosc ca m-ai pus pe ganduri.Astept si eu cu nerabdare parerile celorlalti. :)
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

12 Februarie, 2006, 09:30:26 p.m.
Răspuns #2

anhelik_sandra

Nu ar fi mai bine fara? Sa faci ce te duce capul? Si sa nu te mai streseze "constiinta"  ca d ece ai facu asa , nu era mai bine daca nu faceai asa? si chestii de astea? O sa spuneti acum.. ca unde am ajunge daca nu ar fi contiinta? dah.. e si asta o intrebare... ???  :-X

12 Februarie, 2006, 09:40:55 p.m.
Răspuns #3

furia ingerului

Vizitator
Desdemona, pana la viitoare progrese in neurobiologie spre o cartografiere completa a SNC trebuie sa admitem ca operam cu multe speculatii. Este posibil sa se defineasca la un moment dat concret si identificabil constiinta. Mi-e greu sa-mi dau cu parerea desi admit ca suma tuturor dentritelor puse in comun inseamna uneori un Mozart uneori un retardo  :)
Constiinta, asa cum este usor cuantificabila in discutiile libere, inseamna de fapt o serie imensa de norme, acceptiuni si sanctiuni sociale. adica, conform teoriei etichetarii, "amprente sociale" ale individului in relatie cu ceilalti. Fiecare actor din campul social ocupa un anumit status de incadrare si raspunde de un anumit nivel al adaptarii. prin urmare, constiinta este invatarea sociala a regulilor grupului de aparatnenta sau/si de interactiune in vederea optimizarii relatiilor. E un raspuns si functioneaza dupa regula S-O-R.
Freud spunea ca nu exista psihologie sociala si...dupa umila-mi parere, Freud rules ! :D

Revin cat de curand  ;)

12 Februarie, 2006, 09:46:31 p.m.
Răspuns #4

Semiramis

Global Moderator
constiinta e bunul simt rezultat din educatie.
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

12 Februarie, 2006, 10:18:00 p.m.
Răspuns #5

furia ingerului

Vizitator
Celor care n-aveti constiinta ferice de voi  :P

12 Februarie, 2006, 10:23:54 p.m.
Răspuns #6

furia ingerului

Vizitator
Dupa cum bine a spus Semiramis, constiinta este produsul invatarii sociale. Nu stiu daca se transmite prin enculturatie, nu cred, e doar un aspect epistemologic, dar intr-o terorie a valorilor cred ca aceasta notiune de constiinta are mai multe grade de adevar dupa regulile la care este supusa...altfel cum am putea sa judecam pozitiv uneori hotul care fura pentru a-si hrani copiii?

Cred ca printr-o alambicata colportare i-am putea spune constiintei psihic dar am face prea mult uz de psihanaliza si de cogniti si ni s-ar putea reprosa abstarctizarea.

Ma duc sa-mi hranesc constiinta cu un suc de portocale natural, pardon, Arancia... :D
Pana data viitoare...constiintele comune, nu au o valoare individuala pea mare :P

12 Februarie, 2006, 10:30:05 p.m.
Răspuns #7

Lorelei

Constiinta nu tine cred de bun simt, nu vad sa aiba legatura cu bun simtul. Constiinta tine de vinovatii si da, din punctul asta de vedere tine de educatie, dar nu de bun simt. Adica ceea ce numim noi constiinta este de fapt o activare a vinovatiilor care sunt si ele produsul modului in care am fost crescuti de copii. Daca am invatat de mult ca trebuie sa ne simtim vinovati/responsabili de pilda pentru sentimentele celor care ne iubesc, nu vom iesi dintr-o relatie de durata in care nu-l mai iubim de mult pe cel de langa noi pentru ca ne simtim vinovati de cat va suferi el. Deja nu mai conteaza ca il mintim in continuare fie si tacand ca il iubim, ca raspundem la gesturi de dragoste desi am vrea sa fugim in lume, vinovatiile sunt mai puternice. Si asta in mod conventional se cheama constiinta. Sigur, asta e un exemplu, poate banal. Dar asa intuiesc eu constiinta asta, ca pe un cuvant generic pentru toate vinovatiile fiecaruia dintre noi.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

12 Februarie, 2006, 10:42:30 p.m.
Răspuns #8

viulian

Administrator
Eu nu prea pricep... cuvintele astea "constiinta" sau "bun simt" tin de social in sensul ca sunt oglinda socialului in felul in care e formata persoana.

Prefer termeni gen "constientizare" sau "compasiune/intelegere/acceptare" celor de "constiinta" si "bun simt.".

12 Februarie, 2006, 10:46:24 p.m.
Răspuns #9

furia ingerului

Vizitator
Cred ca fiecare aveti dreptate in ce spuneti.
Ideea e ca nu putem numi constiinta doar regulile in sine; ea este mai mult, este insasi interactiunea intre aceste reguli cu valoare deontologica si realitatea interna a fiecarui individ cu care interactioneaza. De aceea constiintele sunt unice: desi corespuns acelorasi norme intr-o societate data, cele deosebeste nu este decat interpretarea lor la nivelul individual.
Credem si simtim ceea ce suntem inzestrati s-o facem...nimic altceva.

12 Februarie, 2006, 10:48:52 p.m.
Răspuns #10

Lorelei

Pai termenul de "constiinta" in sensul in care s-a propus spre dezbatere este legat de ceea ce intelege omul comun in expresii precum "nu m-a lasat constiinta sa fac cutare lucru". Ca exista acceptiuni mult mai profunde, de acord, dar in sensul asta comun "constiinta" asta eu o vad ca suma de vinovatii, asta ziceam, atata tot.  Desi... daca stau sa ma gandesc mai bine si la bunul simt ala, are si el o oarecare legatura cu constiinta. Hmmm... baaaaaiiiii... in ce subiect alambicat m-am bagat. N-am avut de lucru!  :D

12 Februarie, 2006, 10:57:15 p.m.
Răspuns #11

furia ingerului

Vizitator
N-ai pic de constiinta Lorelei ! :D

Cine stie cate sensuri poate avea expresia asta...cine stie... :P

12 Februarie, 2006, 11:12:41 p.m.
Răspuns #12

Lorelei

:D

Mama ei de constiinta, de n-as mai avea-o!  ;D ;D

12 Februarie, 2006, 11:16:14 p.m.
Răspuns #13

Bke

Vizitator
De nu ai stii ca existi ai fii un animal.Constiinta are mai multe nivele... noi ca oameni ne limitam la cea a materiei care area si ea nu stiu cate subnivele...

13 Februarie, 2006, 09:26:21 p.m.
Răspuns #14

desdemona

De nu ai stii ca existi ai fii un animal.
asta da nastere la alta intrebare.Constiinta se poate confunda cu ratiunea?Pentru ca dupa cum stim ratiunea ne deosebeste de animale.Marx a demonstrat ca "Constianta este de natura sociala si va ramane astfel atat timp cat vor exista oamnei"Oare asa constiinta nu mai capata o noua definitie?
nu stiu daca am fost destul de coerenta..va rog sa ma corectati ;D
Singuratatea te transforma intr-un Cristofor Columb navigand spre continentul propriei inimi.
 Cate catarge nu-ti cresc in sange ,cand de lume te leaga numai marile?pe fiecare clipa m-as imbarca spre apusurile Timpului