Pentru a raspunde la intrebarea ta, Lorelei, trebuie sa intelegem, de fapt, care este natura umana. Cred ca implicatiile filosofice ale problemei pe care ai ridicat-o sunt foarte mari.
Daca acceptam ca omul este in mod fundamental singur, atunci "intoacerea acasa" echivaleaza da fapt cu intoarcerea spre sine. Si aici se ridica urmatoarea intrebare: este iubirea un sentiment care se sustine prin sine insusi, cu alte cuvinte, este ea ceea ce ne defineste ca oameni, sau este doar o rezultanta a interactiunilor sociale?
Instinctul imi spune ca iubirea este mai mult decat raspunsul la trebuinta de afiliere. Nu pot argumenta insa decat animist. Incerc sa-mi imaginez o lume in care nimeni nu iubeste si-mi pare imposibil, dar poate ca imaginatia imi este ingradita de modul in care am fost invatata sa simt si sa traiesc, de social.
Ca sa concluzionez, eu cred ca "intoarcerea acasa" echivaleaza intr-adevar cu intoacerea spre sine, dar nu pot decat sa speculez in ce anume consta acest Sine primordial...poate fi iubire sau simplu instinct de supravietuire...nu se stie! Raspunsul il gaseste fiecare in el...