11 Octombrie, 2025, 02:48:43 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: canoanele (legi urmate fara drept de apel sau recomandari)  (Citit de 8337 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

18 Octombrie, 2006, 10:58:55 a.m.
Citit de 8337 ori

Little Rose

apelez la cunostintele voastre in domeniu. apelez la puterea voastra de a intelge canoanele.

eu am citit un tratat despre canoane. sunt la curent cum acestea sunt incalcate (cu pogoramant) sau sunt impuse ca litera de lege.

dar am o mare nelamurire.
ce se intampla cu acel preot care divorteaza? pe temei ca sotia l-a inselat. are dovada adulterului. divorteaza.
in nici un canon nu am gasit o mentiune cum ca preotul nu se poate recasatori.
daca e cineva in domeniu sau are cunostinta despre acest aspect astept posturi.
We were 2 and became one. Now it's just the three of us.

18 Octombrie, 2006, 04:16:43 p.m.
Răspuns #1

Zamolxis

Vizitator
Citat
ce se intampla cu acel preot care divorteaza? pe temei ca sotia l-a inselat. are dovada adulterului. divorteaza.
in nici un canon nu am gasit o mentiune cum ca preotul nu se poate recasatori.
daca e cineva in domeniu sau are cunostinta despre acest aspect astept posturi.

Preotul care divorteaza, in primul si in primul rand, NU MAI ESTE PREOT. Indiferent de motiv, ca a fost inselat, ca sotia a innebunit, etc.

El se poate recasatori, fireste, ca si un simplu mirean, dar preot nu mai poate sa fie.

Nu sunt in domeniu, dar am vazut la viata mea suficiente drame in care preotul avea o nevasta, nevasta il insela, si el nu putea divorta de ea deoarece ramanea, efectiv, "pe drumuri".La fel si alte cazuri, in care sotia fie innebunise, etc. :(

19 Octombrie, 2006, 03:40:12 p.m.
Răspuns #2

Little Rose

exista trei variante
i. fie ramane preot celib
2. fie se calugareste
3. fie se cere caterisit

acestea sunt canoanele. dar intrebarea mea era referitoare la preotii care se recasatoresc? cunoasteti cazuri?

07 Noiembrie, 2006, 12:19:47 a.m.
Răspuns #3

Dedeiu

Canoanele sunt stabilite de oameni, nicidecum de Iisus...

08 Noiembrie, 2006, 03:42:08 p.m.
Răspuns #4

Little Rose

stabilite de oameni sub sub indrumarea revelatiei indirecte.

mi-ar fi palcut sa aud mai multe de la voi.
e un subiect tabu, recunosc. ;)

06 Decembrie, 2006, 02:24:32 a.m.
Răspuns #5

Dedeiu

E na. Chiar ma intreb cine a inventat cuvantul "canon". Ce zici? Intram in discutie sa vedem de unde a aparut treaba ca sa vedem daca este vorba de o "revelatie indicrecta" ?

14 Ianuarie, 2007, 12:17:37 a.m.
Răspuns #6

Luli

Nu va suparati,dar n-are legatura una cu alta!Canoanele sint inventii pe plan local.
Isus a spus iubeste pe D-zeu si iubeste-ti aproapele,astea-s toate canoanele.
La casatorie se ajunge adesea din alte motive decit o iubire,atunci este aceea voia lui D-zeu?Alegerea omului eventual sub un impuls de moment este voia lui D-zeu?Nu cred,prea multe se pun in circa lui D-zeu.
Opreste trecera.
Stiu ca unde nu e moarte,nu e nici iubire,si,totusi te rog:opreste, Doamne,ceasornicul cu care ne masori destramarea.

15 Ianuarie, 2007, 05:46:54 p.m.
Răspuns #7

Little Rose

nu sunt puse in seama lui dumnezeu. gresim daca spunem asta. canoanele, intr-adevar au fost scrise sunb inspiratia divina, dar totusi  scrise de oameni. poate ati observat cum aun inceput sa se updateze. preotii catolici vor sa se casatoreasca, ei care erau celibi inraiti vremurile se schimba si noi cu ele.

20 Ianuarie, 2007, 04:59:10 p.m.
Răspuns #8

Luli

Da,Rose,asa e.D-zeu ne iubeste pe toti,fie albi,negri,crestini,budisti,casatoriti,divortati,din flori etc.
Problema e ca oamenii nu inteleg.Legea divina este echilibru,unicitate in multitudine,iubire si armonie.
Orice disarmonie este pacat caci produce dezechilibru.
Opreste trecera.
Stiu ca unde nu e moarte,nu e nici iubire,si,totusi te rog:opreste, Doamne,ceasornicul cu care ne masori destramarea.

20 Ianuarie, 2007, 07:35:29 p.m.
Răspuns #9

|ngerMorT

Dumnezeu a dat cele 10 porunci. Nici de asta nu pot fi sigura (ca au fost transmise efectiv de Dumnezeu), dar in ele cred. De ce? Pentru ca sunt de bun simt. Nu cred ca poate spune nimeni ca vreuna din cele 10 porunci este absurda, sau ca cere prea multe de la tine ca om... Tot ceea ce este exterior acestor porunci, ma lasa rece.

Deasemenea consider ca ce sta la baza credintei este iubirea. La urma urmei, cand iubesti nu ucizi, nu furi, nu minti, nu invidiezi etc. pentru ca nu vrei ca celalat sa sufere. Si cand spun iubire, ma refer la toate tipurile de iubire, inclusiv cea pentru Dumnezeu.
« Ultima Modificare: 20 Ianuarie, 2007, 07:37:02 p.m. de |ngerMorT »
Viata poate fi inteleasa doar privind inapoi...dar trebuie traita privind inainte...

21 Ianuarie, 2007, 08:02:44 p.m.
Răspuns #10

Luli

Cele 10 porunci sint al doilea rind de porunci.Pe primele Moise le-a spart.Poruncile se adreseaza unui nivel inferior de constiinta umana.
Inger mort,bine ai zis la sfirsit!
Opreste trecera.

19 Februarie, 2007, 12:13:39 a.m.
Răspuns #11

Dedeiu

Cele 10 porunci isi au baza pe respect. Adica atata timp cat il respecti pe celalalt asa va face si el. Asadar daca nu furi de la el, nu se va enerva, daca nu ii rupi capul, nu se va supara familia, etc. Acelasi respect este si pentru "Dumnezeu", daca nu il "inseli" cu altul, atunci respect sa fie. Coanele isi au rolul de a te indrepta spre calea cea buna "platind" ceva, ca sa nu o mai faci si a doua oara. Eu sunt de acord ca acea populatie care nu are nici o curiozitate asupra religiei crestine, sa respecte canoanele si sa citeasca textele sacre, din cauza ca acestea construiesc in individ o morala destul de normala pentru societate.

18 Aprilie, 2007, 08:29:22 p.m.
Răspuns #12

Little Rose

revad acest topic din vremea mea zbuciumata cand doream sa  cer socoteala tuturor, episcopilor si mitropolitilor care au participat la sinoadele ecumenice, sfintilor parinti care au asezat pe hartie cum ca preotul care divorteaza nu se mai poate recasatori. ma revoltam. ma revoltam. ma revoltam.

am vrut sa schimb ordinea firea lucrurilor. am vrut sa arat ca un preot este indreptatit sa aiba o a doua sansa in casatorie. am intrat in sfera lucrurilor nepermise, in trufia originara de a fi asemenea lui dumnezeu. pacatul suprem.
imi cer iertare pentru revolta. a existat. nu s-a stins intru totul. inca sustin recasatorirea preotilor divortati, dar coordonatele se schimba.