16 Septembrie, 2025, 07:24:36 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Uleiul de masline.  (Citit de 8544 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

15 Aprilie, 2007, 09:16:26 a.m.
Citit de 8544 ori
Offline

viulian

Administrator
Eram interesat de proprietatile uleiului de masline deoarece in zonele unde se consuma zilnic asa ceva, incidenta bolilor cardio/vasculare (accidente vascular/cerebrale, bolile de inima, etc) este mai redusa comparativ cu zonele unde se folosesc alte uleiuri pentru gatit [Mie imi e frica de bolile astea, deoarece in familie la mine exista bolnavi de inima si in plus am si o meserie solicitanta si stressanta si sedentara - ha! cei trei S ai unei batraneti nefericite  :-[ ]

Uleiul de masline se poate categorisi dupa mai multe criterii:
a) virgin [extras direct din masline, prima procesare] - scump.
b) extras din pasta de masline care ramane dupa extragerea uleiului virgin; aici aroma si aciditatea uleiului este ajustata chimic.

De asemenea, uleiul poate fi extras din masline culese
a) manual
b) mecanic - dezavantaj e ca maslinele pot fi zgariate si expuse in containare, scazand aroma.. (aici probabil e un moft, nu stiu daca exista experti care sa se prinda daca din 10000 de masline, 100 au fost zgariate, si aaaah nu mai e la fel aroma  ;D )

Informatiile de mai sus se regasesc pe ambalajele sticlelor de ulei - si o sa vedeti, la raft, ca uleiurile virgine extrase din masline culese manual sunt mai scumpe decat celelalte sortimente de uleiuri de masline.

Uleiul de masline este gras, dar numai in acizi monosaturati care au avantajul ca reduc nivelul de colesterol si maresc elasticitatea arteriala :D.

Mai multe informatii am gasit si aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil

15 Aprilie, 2007, 01:10:28 p.m.
Răspuns #1
Offline

Lady Allia


Din ceea ce ştiu eu...uleiul de măsline are efecte terapeutice foarte bune şi este indicat cu precădere bolnavilor cu ficatul, pancreasul, stomacul. De ce spun asta? Bunicul meu a suferit de ciroză hepatică...culmea este că nu a nici băut la viaţa lui, nu a nici fumat..., boala s-a declanşat deoarece în copilărie a suferit de hepatită şi nu s-a vindecat complet..., iar boala a degenerat în timp...
 Am fost cu el la foarte multe spitale în: Alba Iulia, Aiud, Cluj Napoca, Oradea şi...peste tot ne-a fost recomandat uleiul de măsline (câte 3 linguriţe pe zi) în cura lui de vindecare.
 Celălalt bunic...a suferit de cancer de prostată şi pulmonar şi ne-a fost indicat deasemenea uleiul de măsline în lupta lui cu boala.
 Bunica mea...suferă de pancreatită acută...a avut 4 operaţii şi...la fel...i-a fost recomandat uleiul de măsline, ulei ce i s-a recomndat şi atunci când i-au fost descoperite pietrele la rinichi şi bilă.
 În unele cazuri ni s-a spus că uleiul de măsline este contraindicat pentru ciroza hepatică, dar în 80% dintre sfaturi atât date de medici naturişti cât şi de medici din medicina alopată  ni s-a indicat acest ulei, deoarece are capacitatea de a spori buna functionare a ficatului si permite eliminarea substantelor toxice din organism.
 Ce mai ştiu despre acest "medicament natural" este că:

 - este folosit cu succes în tratarea diabetului... fiind folosit de mai toţi medicii (am lucrat ca şi voluntar în spitale...la mai multe secţii)
 - este indicat şi pentru cei care au hipertensiune deoarece reduce presiunea sangelui, sistolica si diastolica şi este redus riscul de infarct.

Un articol:

"Folosit atat in alimentatie cat si in cosmetica, uleiul de masline este apreciat in mod deosebit si recunoscut ca un pretios ajutor al sanatatii si frumusetii.

El contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc.

In general se foloseste uleiul curat obtinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masa folosite in bucatarie.

Fiind numit prietenul ficatului, uleiul de masline este un bun drenor hepatic si biliar, avand si efect laxativ.

Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 linguri de ulei dimineata inainte de masa sau 1-2 linguri de ulei inaintea fiecarei mese. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta.

Pe langa faptul ca este un tonic biliar, uleiul dizolva pietrele din bila.

Daca medicul constata ca pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fara sa se blocheze, se amesteca o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca cu suc de lamaie sau grapefruit si se bea seara inainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sa fie eliminate.

Alteori se poate posti doua zile inainte, band suc de mere din doua in doua ore, iar in cea de a doua seara se bea amestecul de ulei si suc de lamai. Astfel se va curata vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici.

- Uleiul de masline ajuta de asemeni tubul digestiv, contribuind la vindecarea gastritei si a ulcerului. El poate fi folosit si ca laxativ, luand o lingura seara la culcare.

- Are proprietatea de a intarzia procesul de imbatranire, protejand inima si arterele, dizolvand chiagurile din vasele de sange, reducand colesterolul si tensiunea.

- Poate fi folosit si sub forma de frectii pe corp si pe incheieturi. Chiar si copii rahitici si anemici pot beneficia de frectii ale corpului.

- In cazul algiilor reumatismale, a nevritelor sau a entorselor se fac frectii cu ulei amestecat cu usturoi dat prin razatoare (o capatana de usturoi data prin razatoare pentru 200 g ulei de masline si lasat la macerat 2-3 zile).

- Contra caderii parului se fac frectii ale pielii capului cu ulei seara, timp de 10 zile. Capul trebuie invelit in timpul noptii.

- Fiind considerat ca un ulei al frumusetii, el face nu numai arterele mai suple dar si pielea mai stralucitoare. Uleiul de masline curata si inmoaie pielea, o hidrateaza si o regenereaza. Puteti face aplicatii cu ulei de masline seara dupa demachere, zilnic, timp de doua, trei saptamani.

- In cazul tenului obosit si uscat se pot pune comprese caldute pe pometi frunte si tample timp de 5-10 minute, spaland apoi fata cu apa calda.

- Pentru hidratare si pentru cresterea elasticitatii pielii pot fi folosite si cremele cu ulei de masline si plante medicinale. Se fierb plantele (tei, patlagina, musetel, coada soricelului etc), in ulei de masline si se adauga ceara de albine. Amestecul se strecoara fierbinte, iar dupa ce se raceste poate fi folosit ca si crema hidratanta (o data la doua zile).

- Uleiul de masline este util si pentru maini si unghii. Dupa ce terminati de spalat vasele masati mainile cu ulei de masline. "

Articolul este: Beneficiile uleiului de masline, Autor: ANGELA ELENA BEJU http://www.ele.ro/articol_3692.html

şi este doar unul din multe alte astfel de articole



15 Aprilie, 2007, 05:27:32 p.m.
Răspuns #2
Offline

Escu

Global Moderator
Eram interesat de proprietatile uleiului de masline ..........

 :offtopic: la cratitaaa cu tine iulianeeee.... (fac si eu un mic offtopic, sper ca nu te superi pe mine)  :offtopic:
Let's put a smile on that face!

15 Aprilie, 2007, 06:51:52 p.m.
Răspuns #3

cv

Vizitator
Daca uleilul de masline e facut din masline, uleiul de bebelusi din ce e facut?  :D :offtopic:?

15 Aprilie, 2007, 07:32:57 p.m.
Răspuns #4
Offline

viulian

Administrator
Imi propun ca in fiecare dimineata sa iau 2 linguri de ulei din asta :) cu o felie de paine ceva.

Unii oameni investesc in viitorul lor doar platind pensii private si facand investitii, sanatatea e lasata pe loc secund. Dar decat sa iau cand e prea tarziu, mai bine iau de pe acuma.

15 Aprilie, 2007, 10:40:33 p.m.
Răspuns #5
Offline

Semiramis

Global Moderator
mai este foarte bun ca demachiant şi ca şi cremă de faţă, corp. eu una nu folosesc, însă am cunoştinţe femei care o fac şi sunt foarte mulţumite.
în legătură cu gătitul, eu folosesc uleiul la gătit, dar nu şi la salate (îmi place mai mult gustul celui de folarea soarelui... :D)
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

16 Aprilie, 2007, 01:32:53 p.m.
Răspuns #6
Offline

Zantiala


Uleiul de masline este, intr-adevar, unul din factorii care influenteaza in bine sanatatea noastra.
Totodata, unul din motivele pentru care oamenii traiesc mai mult in tarile mediteraneene, este si faptul ca beau vin. Un paharel in timpul mesei, odata, cel mult de doua ori pe zi. Nu mai mult.  :)
"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"

16 Aprilie, 2007, 01:42:01 p.m.
Răspuns #7
Offline

Lady Allia



  :offtopic:
 Lasă Zantiala...că nici românii nu o duc prost la categoria "băut"... ;D! Aş zice chiar că sunt printre greii lumii...! Nu au bani de pâine, de trimis copii la şcoală, de plătit întreţineri, etc , dar de umplut cârciumile hehe...! Iar de băutul de vin la masă...mulţi beau, dar nu un păhărel...ci un litru şi uneori nu de vin ci de pălincă sau alte "mirodenii" româneşti! NU generalizez..., dar deja mă scârbeşte chetia asta la unii oameni!


 Însă...apropo de păhărelul de vin...ai dreptate! În Franţa de exemplu a bea o sticlă de 700ml de vin la masă este un ritual şi totdată un medicament! În ce mă priveşte, vinul este singura băutură pe care eu pot să o gust cu plăcere...mai ales dacă este rece, roşu şi cât de cât de calitate!  - Merlot dacă se poate... ;D.