Eram interesat de proprietatile uleiului de masline deoarece in zonele unde se consuma zilnic asa ceva, incidenta bolilor cardio/vasculare (accidente vascular/cerebrale, bolile de inima, etc) este mai redusa comparativ cu zonele unde se folosesc alte uleiuri pentru gatit [Mie imi e frica de bolile astea, deoarece in familie la mine exista bolnavi de inima si in plus am si o meserie solicitanta si stressanta si sedentara - ha! cei trei S ai unei batraneti nefericite

]
Uleiul de masline se poate categorisi dupa mai multe criterii:
a) virgin [extras direct din masline, prima procesare] - scump.
b) extras din pasta de masline care ramane dupa extragerea uleiului virgin; aici aroma si aciditatea uleiului este ajustata chimic.
De asemenea, uleiul poate fi extras din masline culese
a) manual
b) mecanic - dezavantaj e ca maslinele pot fi zgariate si expuse in containare, scazand aroma.. (aici probabil e un moft, nu stiu daca exista experti care sa se prinda daca din 10000 de masline, 100 au fost zgariate, si aaaah nu mai e la fel aroma

)
Informatiile de mai sus se regasesc pe ambalajele sticlelor de ulei - si o sa vedeti, la raft, ca uleiurile virgine extrase din masline culese manual sunt mai scumpe decat celelalte sortimente de uleiuri de masline.
Uleiul de masline este gras, dar numai in acizi monosaturati care au avantajul ca reduc nivelul de colesterol si maresc elasticitatea arteriala

.
Mai multe informatii am gasit si aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil