"Intrase într-o stare specială,în care,de ce te-afunzi,de-aia te-ai mai afunda.Că e ca o mlaştină-se şi vedea bâţâindu-se in sus şi-n jos într-o mlaştină verzuie,plină de lintiţă şi de nuferi putrezi,şi aci-i venea apa la gură,coclindu-i cerul(cel de sus,cu stele),aci reuşea să se salte-n vârful picioarelor şi sa respire adânc."Nu musteşte,uită-te la ea ca nu mai musteşte"-articula el,în gând,o idee.Şi iar îşi mai aruncă ochii în jur,ba puse mâna streaşină,si iaraşi realitatea nu musti.S-a întrerupt mustirea?Se freacă la ochi-avea ochii mici,sub gabaritul normal parcă,şi foarte vioi,ca de veveriţă-,ca o coadă de veveriţă de vioi,mereu izbeau într-o parte şi-n alta,măturau,râdeau realitatea înconjuratoare,văzând în ea multe şi mărunte.În momentele de concentrare,ochii i se micşorau şi mai dihai,deveneau de-o expresivitate greu de uitat,că aproape citeai în ei ce urma să-ţi spună.Vorbea atunci în gâlgâiri,în salturi calitative, "dădea din el" ca o poiană de licurici conectaţi la curent de 220-făcea observatii surprinzătoare,mărea,micşora lucrurile fantastic,întorcea butonul gândirii cu atâta repeziciune,că,privindu-l,aveai o idee de ce va să zică să fie omul inspirat sau,mă rog,săa fie altfel.Dar asta nu ţinea mult,ochii i se stingeau.Parcă,econom,întrerupea sclipirea din ei,cădea în muţenie,asculta cu sfinţenie toate tâmpeniile altora şi,dacă nu le aproba,lăsa să se înţeleagă că le-a înghiţit cinstit,acum o să le rumege.Pâna când iar îi venea şi te "pocnea" cu atâta violenţă încât te mirai de unde energia aia,rămâneai oarecum în marginile gândirii lui ca iepurii pe şosea paralizaţi de lumina farurilor.Cu asta se întorsese el din expediţia "în clocot"(expediţia în clocot,de reţinut),că ea nu mai musteşte.Realitatea(uneori punea subiectul la urmă,ca nemţii predicatul).Adica ea,care până mai adineauri uite-aşa colcăia,fierbea seve,miresme,semnificaţii,într-un cazan de ţuica-fiindcă le şi distila parcă,le trăgea şi-un alambic,să fie mai tari-,dintr-odată, "stop cadru" pe secvenţă,reluăm de jos",şi se oprise,nu mai pocnea sub paşi.Esenţele nu se mai împleteau,nu mai intrau unele în altel,croşetându-se într-un cuib imens de rândunică,dar făcut din pânze de păianjen,dacă o rândunică şi-ar face cuib din pânză de păianjen.Odată,ţac! Se oprise,i se părea stearsă,palidă,ba chiar niţeluş altfel.
"Te-ai schimbat,ce-i cu tine?",vorbea el cu realitatea(de fapt era realitatea lui sufletească)."Ce e cu tine,fă?" dădu să înlocuiască acest "fă" cu o expresie mai elevată,mai din Larousse,dar fu prea târziu.(Îşi corecta exprimarea şi-n gând,ca şi când ar fi trebuit să se publice pas cu pas).Ia mai duca-se pe pustii!Nu ştia ce-i cu el.Ba ştia dar nu vroia să recunoasă."Simt că decad"-îşi aminti o însemnare din jurnalul lui Tolstoi,din tinereţe înainte de-a scrie ce-a scris."Atunci noi ar trebui să ne aruncăm pe fereastra vagonului,din cinci în cinci minute,şi să ne dăm cu capul de stâlpii de telegraf,totul trebuie calculat la ţanc,să te arunci când treci stâlpul."Ha,ha! Tolstoi simţea că decade când colcăiau(iar cuvântul obsedant) în el atâtea realităţi(alt cuvânt obsedant).Da,da,din cinci în cinci minute.Se uită pe fereastră-stâlpii treceau unul după altul,parcă încolonaţi,unde mă-sa se duc şi ăştia?-,dar mai amână.Amărăciunea din suflet,gâlma de amăraciune,se făcuse acolo o gâl mă,o purta cu el ca un cangur,o canguroaică-puiul în marsupiu.Sufletul nostru,ia te uită,are şi-o gâlmă de amărăciune!,pulsa ca o inimă.O inimă în suflet nu e deloc o tautologie.Şi simţea fiecare pulsaţie,ca şi când aceasta i-ar fi luat sânge din sângele lui.Sânge din sângele meu,nu e un copil,ci o pocitanie de necaz,de nerealizare,de cai verzi pe pereţi.Şi l-ar fi anemiat încontinuu.Era într-o hemoragie de melancolie,acea stare care prozaic şi concentrat se numeşte "întors pe dos".Şi am adăuga:şi iarăşi pe faţă,şi iarăşi pe dos."
MARIN SORESCU-"Trei dinţi din faţă"