10 Octombrie, 2025, 09:24:33 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Animalele in fata omului  (Citit de 8270 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

07 Decembrie, 2008, 04:03:34 p.m.
Citit de 8270 ori

Lorelei

“The dog respects the man, the cat swindles him, only the pig considers him as an equal” (Confucius)
Intr-o traducere aproximativa
"Cainele respecta omul, pisica il insala, numai porcul il considera egal."

M-a intrigat citatul, pentru ca nu reusesc parca sa ii prin toata esenta. Eu il vad cam asa: omul superior este respectat de oameni inferiori lui, dar superiori in general (cainii), este inselat de oamenii parsivi care il lingusesc caci vor sa obtina ceva de la el (pisicile), si este considerat egal de cei care nu au constiinta propriei mediocritati (porcul). Cu alte cuvinte, trebuie sa fii un om deosebit ca sa poti aprecia pe un altul mai "inalt" ca tine, altfel ori vei vrea sa capeti ceva profit de pe urma lui, ori il vei trata ca pe unul de-al tau cu care te manjesti pe bot in troaca.
Totusi, nu-mi dau seama daca porcul nu avea cumva alte conotatii in cultura chineza.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

07 Decembrie, 2008, 04:21:25 p.m.
Răspuns #1

viulian

Administrator
Viziunea mea este putin diferita, in sensul ca omul e mereu limitat oricat de superior ar fi.. adica: oricum vor exista pisici care sa-l insele, oricum vor exista o gramada de caini care sa se linguseasca pe langa el, si oricum vor exista altii care sa-l considere egal.
Pe scurt, omul tot un porc ramane intre cei din tagma lui :confused:

07 Decembrie, 2008, 10:27:19 p.m.
Răspuns #2

Diana Nistor

Parerea mea este destul de apropiata de a lui Lorelei. As face o singura completare, si anume ca numai atunci cand te amesteci cu tărâțele te mananca porcii.
Despre caini si pisici, mie mi-s dragi amandoua speciile.

Revenind la citatul Maestrului, filozofia lui moralista cred ca se inscrie in teologia vremii si locului (5-600 de ani b.C.). Scos din aceste doua coordonate: timp - spatiu, citatul isi poate pierde progresiv natura religioasa sau filozofica, nu?
In orice caz, Maestrul Kong (Confucius este forma latinizata, parca, nu?) viza printre altele si reforme radicale in societatea vremii. Cu totii stim ca s-a nascut si a trait intr-o perioada de anarhie si nedreptate, afectat de mizerie si suferinta generala.

Nu-mi dau seama daca porcul are cumva alte conotatii in cultura romana (decat sacrifcarea in fata blocului, de Craciun).
« Ultima Modificare: 07 Decembrie, 2008, 10:36:14 p.m. de Diana Nistor »
"Decat urat, prost si sarac, mai bine frumos, destept si bogat."

08 Decembrie, 2008, 08:25:23 a.m.
Răspuns #3

Cruella

Porcul este unul din cele mai inteligente animale, foarte usor de dresat. Motiv pentru care s-ar putea simti egal omului. Pentru ca diferenta, vedeti voi, nu e chiar asa mare. Si eu sunt de parere ca dintre aceste 3 animale enumerate, cel mai mult ne asenamam cu porcul.
My imaginary friend says you are crazy!