Taica-miu nu m-a invatat prea multe despre barbierit.
Imi amintesc si acum cand eram mic, il priveam pe bunicu' razandu-se, dar nu ma lasa sa incerc - speriindu-ma ca daca incep sa ma rad de mic, o sa imi creasca barba rau - si sa nu ma dau cu lama pe fata.
Am fost ascultator, dar incercam pe furis, cu foarfeca - dand pe fata - sa vad si eu cum ar fi

si vinovat ca incerc.
Pana la urma a venit varsta, dar aparusera deja aparatele Gilette cu 2 lame (nu cel cu lama ca a lui taica-miu) iar la scurt timp am primit un Gilette Mach 3, si de vreo 2 ani am trecut la Gilette Fusion Power (5 lame).
In principiu tehnica mea era simpla. Ma spalam cu apa, dadeam cu crema si asteptam 2-3 minute, si ma radeam.
In timp ajunsese sa ma enerveze pretul mare al lamelor Gilette, care radeau foarte bine de 2-3 ori, si ajungeau in scurt timp sa ciupeasca destul de urat. Despre pretul lamelor am aflat ulterior ca e intr-adevar o discutie foarte intensa despre onestitatea producatorilor
aici pe Wikipedia / Criticism: "According to the Daily Mail in the UK, an industry insider has claimed that the Fusion range of blades cost only £0.05 each to manufacture, yet sell for up to £2.43, a mark-up of more than 4,750%."
In principiu, ce distruge lama nu este parul in sine (care e moale pe langa lama) ci rugina de la apa care ramane pe ea. Asta am gasit pe internet, lumea recomandand pentru pastrarea indelungata a lamelor sa fie tinute in alcool (astfel e impiedicata coroziunea).
Asa ca am facut saltul si mi-am cumparat un aparat clasic, Merkur 38C cu lama. Lamele sunt foarte ieftine, aparatul nu (e cam de 2 ori mai scump decat Gilette Fusion Power) insa ... tine o viata ... Sunt super entuziasmat

am chef acum sa ma barbieresc zilnic!
Tot pe net am gasit linkul acesta pe youtube al unui tip care explica foarte multe despre barbierit:
http://www.youtube.com/user/mantic59Habar n-aveam ca te poti rade de mai multe ori, prima data dai jos grosul, si apoi inca un ras pentru finete si obtinut o piele foarte fina.
Pasii sunt foarte simpli:
a) inmuiat foarte bine fata. In timp ce faci dus de exemplu, se poate da cu sampon si pe barba incat sa inmoaie (de fapt descoperisem si eu asta vazand cat de usor este sa ma rad dupa ce fac dus). Apa calda este mult mai buna, si daca este si sapun, si mai bine.
b) se da cu spuma apoi, si ea are cam acelasi rol ca pasul de mai sus, si de asemenea permite alunecarea mai usoara a aparatului pe fata (rol de lubrifiant un pic).
c) rasul in sine, fara sa apesi prea tare, pe portiuni mici.
d) un balsam pentru fata - de preferat nonalcoolic.
De asemenea, pentru un ras si mai apripiat de pielea fetei, se pot repeta pasii b) si c).
Cel mai satisfacator acum este ca se aude complet diferit

parca simti si auzi cum fiecare fir de par este taiat asa. Am fata mai putin iritata (ma iritam pe gat un pic iar acuma mai e foarte putin), insa ustura ceva mai mult imediat dupa ras, comparativ cu sistemul cu mai multe lame pe care il aveam inainte.
Am atasat si cateva poze cu noul aparat:

PS: Fetele, daca vreti sa faceti un cadou prietenului / sotului, poate v-am dat o idee

caci mai scump, nu inseamna neaparat mai bun. Eu ma simt un pic mai conectat cu trecutul acum ..