Da, am inteles lectia doar ca n-am primit nici un raspuns; ,,cum trebuie sa arate femeia independenta, care-i statutul ei, cum ar trebui sa fie respectata? Daca ceea ce este pana acum nu-i si n-a fost bun, atunci cum?
Maria, este o neintelegere la mijloc. Eu nu am spus ca ceea ce a fost pana acum a fost prost. Cred ca s-a observat in posturile mele incercarea expresa de a nu face judecati de valoare. Orice ai zice, faptele sunt clare, iar concluzia: se cere altceva! Maria, nu eu am inventat feminismul. Desigur, poti sa alegi sa crezi ca toti cei care il sustin sufera de un fel de delir in masa, dar nu stiu cat de util e...asta nu schimba cu nimic situatia!
O sa ti se pare o gogomanie ce-ti voi spune acum, dar ma incumet oricum...Societatea (ca sistem, ca realitate) a devenit, intr-o anumita masura, exterioara omului, in sensul ca functioneaza dupa altfel de legi, are o dinamica proprie, independent de evolutia individuala a omului. S-a ajuns intr-un punct in care societatea il face pe om si nu invers. Davada? oricine s-a nascut intr-o societate si a apucat sa-si traiasca primii ani (sau chiar si numai primele luni) din viata in sanul ei, nu se va mai putea niciodata desprinde total de influentele ei (chiar daca se trezeste vreun excentric sa lase balta totul si sa plece in pustietate, efectele mecanismelor tipului de societate in care a trait anterior se vor repercuta acut asupra existentei sale viitoare, vor ramane incarnate in structurile sale cele mai intime).
Nu totdeauna ceea ce ne imaginam c-ar merge se si potriveste. Un poti face un model de femeie, fara sa vrem, cu voia sau fara voia noastra intra acea traditie, educatie care nu se potriveste cu intregul. Ca ne place sau nu traditia nu-i o crima, ma repet ca traditia si educatia sunt cele care fac istoria. Daca n-ar exista traditii si educatii individuale, pe persoana, comunitate, tara sau stat atunci nimic nu s-ar putea transmite.Cum am putea vorbii de vechile civilizatii daca n-am pleca in primul rand de la traditii? Ce-am putea spune despre ele?
Imi pare ca tu intelegi traditia in sensul strict de vechi, conservatorist. Ei bine, traditia inseamna, asa cum o inteleg eu, mai mult de atat. Ea insasi evolueaza. Chiar si fara sa deti prea multe cunostite de istorie, poti foarte usor intui o schimbare a tratitiei de-a lungul timpului. Traditiile, obiceiurile, moravurile difera de la o societate la alta si chiar si in cadrul aceleiasi societati in momente diferite. Lumea nu este statornica...atributul ei esential este schimbarea, evolutia. Traditia exista in si prin societate, ci nu in paralel cu ea. Traditia nu se tese la nivel individual (nu poti vorbi de traditia mea sau a ta sau a unei anumite persoane), ci la nivel comunitar. Este impropriu sa incerci sa aplici treditiile de acum cateva sute de ani la societatea actuala. Feminismul nu desconsidera traditiile (poate ca peste o suta de ani el insusi va reprezenta o traditie).
Ceea ce se intampla acum cu societatile industrializate este, asa cum am ami spus, firesc si inevitabil. Asa zisa "revolta" afemeii reprezinta o etapa dintr-un lung proces evolutiv. Aaaa! ca asta ar putea echivala, din punct de vedere moral (subliniez, moral), mai degraba cu o involutie, e alta poveste.
Oricum ar fi, moral sau imoral, progresist sau degradant, ideea e ca se intampla si nu poate fi oprit! Tot ce mai poate face omul in situatia asta este sa emita previziuni cu privire la viitorul apropiat, sa anticipeze o etapa, cel mult doua.
Iata ce trebuie sa intelegi: feminismul este firesc, a aparut exact in momentul in care trebuia sa apara si se va sfarsi numai atunci cand va fi complet epuizat, nici un moment mai devreme.
Maria, nimeni nu incearca sa te schimbe fortat. Tu ai intr-adevar libertatea de a te sustage noilor tendinte, prin raportare la credintele in care ai fost crescuta si pe care le incorporezi in personalitatea ta. Pentru copiii copiilor tai insa, aceste tendinte, care tie ti se par atat de agresive, vor fi ajuns deja reguli (asa se explica, de fapt, continuele conflicte dintre generatii).
Limitand discutia la prezent, am impresia ca tu nu intelegi de fapt teza fundamentala a feminismului. Spui ca femeia este respectata, dar ca nu stie sa-si atraga respectul, ca este libera, dar se complace intr-o situatie degradanta doar ca sa aiba de ce se plange si aduci ca argument faptul ca statul emite tot mai multe legi in favoarea ei. Nu uita insa ca s-au purtat lupte pentru aceste legi...
Incearca sa privesti imaginea de ansamblu...Femeile au intr-adevar libertati democratice, dar nu este de ajuns. Vor eliberarea de prejudecati, de mentalitatile discriminatorii care exista de la instaurarea patriarhatului incoace. Feministii nu spun prin asta ca ar trebui sa i se permita femeii sa savarseasca grozavii si atrocitati (sa-si ucida barbatul, sa-si abandoneze copilul, sa dea foc la casa doar pentru ca vine stresata de la servciu etc.). Legea trebuie respectata de barbati si de femei deopotriva. Repet, feministii nu desconsidera traditiile si bunul simt, ci, din contra, incearca sa schimbe ceea ce este deja lipsit de bun simt, ceea ce se opune legii firii. Suntem egali? Atunci sa fim tratati ca atare, dar nu doar in acte sau in fapte, ci si prin atitudini, deci la nivel mintal. Intelegi?
Oooof! Nu stiu cum sa explic ca sa ma fac inteleasa cat mai bine...Uite, un exemplu concludent:
o femeie pe care o bate sotul si e vai de capul ei (financiar, fizic si psihic vorbind) si care atunci cand se intalneste cu prietenele la barfa incepe sa trambiteze sus si tare ce nenorociti sunt barbatii si ce bine-ar fi daca am putea sa-i impuscam pe toti, ei bine, o astfel de femie nu impartaseste ideaul feminismului. Este doar o biata ignoranta, a carei infima educatie nu-i permite sa vada mai departe de cutia in care traieste.
O femeie independenta va pleca la primul semn de agresivitate din fata sotului, isi va cladi o alta viata, se va realiza profesional si va cauta pe cineva care sa sa o respecte si pe care sa respecte la randul ei, dar asta nu inseamna ca cel pe care l-a parasit se se va schimba si el...nu! va continua cu siguranta sa batjocoreasca femeile, sa le considere sclavele lui si bune numai de sex si de facut mancare!
O feminista va incerca sa schimbe intocmai aceasta conceptie.
Sper ca am fost destul de convingatoare...
Numai bine!