10 Octombrie, 2025, 05:22:19 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Fasole Scăzută  (Citit de 56141 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

08 Iulie, 2007, 12:51:43 a.m.
Citit de 56141 ori
Offline

viulian

Administrator
Incrediente:

- fasole alba, 250-300g (cat sa umple o farfurie de ciorba, asa uscata)
- pasta de rosii (ar trebui vreo 3 linguri)
- o ceapa.
- sare + mirodenii (vegeta de exemplu)
- faina (1 lingura plina, dar e optional)

Preparare:

Fasolea se alege (boabele suspecte se dau la o parte) si se spala. Se poate lasa la inmuiat apoi, in o alta apa proaspata, pana a doua zi. Actiunea, din cate mi s-a spus, are doua scopuri:
a) reduce tulburarile de digestie.
b) nu mai stai langa ea sa fiarba 2 ore jumate, fasolea isi trage apa cata are nevoie si se umfla, nemaifiind nevoie sa fiarba mult, dupa aceea.



Se pune la fiert la foc mare si se lasa sa fiarba o ora; daca apa scade, se completeaza 'din mers' in timp ce fierbe:



Apa in care s-a fiert este murdara, si trebuie schimbata. Ca sa minimizez riscul de a ma opari, am folosit un polonic sa arunc apa in surplus, apoi.. am pus un capac peste oala, si cu un prosop, am dus 'ansamblul' deasupra chiuvetei, unde am scurs apa. Capacul e bun ca sa scurgi toata apa fara sa imprastii fasolea peste tot. Recomand sa se stinga flacara, pentru ca sa nu fie vreun pericol cu eventualul prosop sa ia foc.



Se completeaza apoi cu apa tot cata a fost, si se adauga dupa gust sare sau vegeta. La vreo 2 litri de apa, eu am pus o lingura cu varf de vegeta. Se amesteca pentru a distribui uniform continutul:



Continutul se mai lasa la fiert cam o ora (eu am lasat o ora fix, foc mare).
Pentru a verifica daca a fiert suficient, se scoate un bob de fasole (atentie la aburii fierbinti de deasupra cratitei, recomand o lingura cu coada mare) si se striveste in degete. Daca se face asa, cubulete mici, si se striveste usor... fasolea e aproape gata.

Mai trebuie facuta prajeala (dureaza 15-20 de minute) timp in care fasolea ramane in continuare pe foc. In principiu, astea 2 ore cat se fierbe, fasolea nu necesita atentie (nu se lipeste), dar dupa adaugarea prajelii, trebuie mestecat in continuu, altfel se lipeste.

Prajeala inseamna:
a) se prajeste in ulei multicel o ceapa, taiata marunt.



Mie nu-mi place ceapa taiata mare, in fasole; fiarta mai ales, arata suspect pentru gustul meu cand ridic cu furculita, sa o vad balanganind.



b) in timp ce se prajeste ceapa, la foc mic (continuarea dupa poza...):



intr-o cana alaturi, se pune putina apa, o lingura de faina (optional, dar e buna caci leaga fasolea), si vreo 3-4 linguri de pasta de rosii. Se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma, si apoi se toarna peste ceapa care se prajeste.



Se lasa la clocotit putin (cateva minute). Maica-mea spune ca e ok (si chiar recomandat) sa pui bulionul direct peste ceapa care se prajeste (cica ii da gust), si abia putin mai incolo sa torni apa (eventual cu faina). Mie nu-mi place cum arata bulionul asa.. direct peste ceapa, deci am facut compozitia separat  :angel:

Dupa ce se prajesc toate la un loc (cam 5-10 minute la foc mic), compozitia se toarna direct peste fasole:



De acum, inca vreo 10-15 minute se mesteca incontinuu.. Compozitia ar trebui sa ingroase fasolea (care oricum se va mai ingrosa si dupa - iar faina ajuta asta).

La final, dupa ce e gata, se lasa putin fasolea incat sa nu mai bolboroseasca (de la clocot) si se adauga mirodenii (eu am folosit ceva cu gust de salata spaniola).



Se serveste calda, cu niste carnaciori prajiti si garnitura o salata de rosii si branza.

Pofta buna!

08 Iulie, 2007, 04:41:35 p.m.
Răspuns #1
Offline

inda


si tigara? cand se aprinde tigara? :laugh: ca o vad printre ingrediente si nu ai spus cand se adauga :D
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

08 Iulie, 2007, 08:46:32 p.m.
Răspuns #2
Offline

Lady Allia


 se adauga la sfarsit..., langa un pahar bun de vin!
 dup-o masa copioasa...o tigara...tutnoasa :))...ca eu nu zic cum e zicala!
 
 da lasand asetea la o parte...voi chiar nu aveti ce discuta numai de mancare????????? :P eu tot sar peste "La Bucatarie"...da nu ma sare ea pe mine :D!

20 Ianuarie, 2008, 12:03:47 a.m.
Răspuns #3
Offline

viulian

Administrator
Am mai adaugat odata o reteta, am discutat-o cu mama prin telefon :) dupa ce am facut-o.

[Este mai mult pentru mine, ca referinta cand mai fac]

1. Se lasa in frigider la inmuiat cca 3 zile. Se schimba apa in fiecare zi.
(cantitatea este un borcan de 800g plin cu fasole uscata)

2. Se pune la fiert intr-o cratita medie, apa mai inalta cu o palma mai mult decat e fasolea
(acum deja umflata din cauza de stat in frigider)
(atentie ca prima data cand da in clocot, o sa faca spuma mare).

3. Se lasa la fiert (si se completeaza cu apa de vreo 2-3 ori) cam 30 de minute, 40. Criteriul este ca bobul de
fasole trebuie sa se striveasca usor intre degete.

OBS mama: apa ar trebui sa se schimbe imediat ce apar primele coji.

4. E timpul sa se schimbe apa. Se muta multa fasole intr-un vas alaturat; in cratita se adauga apa rece ca sa
se mai raceasca, si cand cratita e aproape plina, se desarata toata apa in chiuveta si se recupereaza restul
de fasole care a mai ramas pe fundul vasului.

5. Se spala cratita ce albiciozitatea care a ramas, si se umple cu 2 degete deasupra fasolii. Se pune iar la fiert
si eventual se mai curata spuma care apare.

Pregatire prajeala.

Se taie o ceapa mare cubulete mici si se pune la prajit in ulei, in care s-a adaugat in prealabil si jumatate
de paharel de apa. Se pune si ceapa la prajit (pana sa dea in clocot apa cu uleiul) si se mesteca pana se rumeneste
cat de cat si apa este evaporata. Se adauga 3-4 linguri de bulion si se mai mesteca.
Cat timp se mai bibileste la fasole (vezi mai jos) se poate opri focul la prajeala.

Pregatire fasole.

Dupa ce s-a schimbat apa si s-a pus la foc, urmatoarele operatii trebuie indeplinite...
a) se adauga o lingura cu varf si inca jumate de vegeta (sau doua linguri rase - la sfatul lui mama).
b) se taie 4-5 felii de kaiser (sau 6-7), sau costita sau carnati, sau ce ai..
c) se pune la fiert.
d) se pune o lingura (sau doua) de faina intr-un paharel cu apa si se dilueaza faina incat sa nu mai ramana
colcoloase. Se adauga peste apa care deja ar trebui sa fiarba (si se mesteca putin ca sa se amestece continutul).
e) se mai lasa cateva minute ca sa fiarba si fasolea (si se observa daca se ingroasa zeama). Daca nu se ingroasa,
se poate scoate zeama (cu polonicul) pana ramane la nivelul fasolii, sau se mai adauga faina ca sa o mai ingroase..
f) se adauga prajeala si ATENTIE de acuma se mesteca aproape incontinuu pentru ca sa nu se lipeasca.

Spre final, se verifica daca este suficient de sarata (caci si bulionul are ceva sare) si daca nu este, si inca
pare dulceaga, se mai adauga o lingura de vegeta. [Mama: se potriveste de sare]. Se mesteca ca sa se incorporeze
si vegeta.
Se adauga oregano, poate niste chilli (peperoni) - 2 ardeiuti mici, sau piper macinat si se mesteca iar.

Se opreste focul cand vrem dupa, si se mai mesteca inca putin pentru ca sa nu se lipeasca.

Pofta buna!

20 Ianuarie, 2008, 07:35:31 p.m.
Răspuns #4
Offline

amelie


hm....suna bine....arata si mai bine....doar ca face rau...mie cel putin....n-am spus ca nu-mi place ci doar ca incerc sa mananc mai rar...oricum te felicit pentru curaj!
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...