Incrediente:
- fasole alba, 250-300g (cat sa umple o farfurie de ciorba, asa uscata)
- pasta de rosii (ar trebui vreo 3 linguri)
- o ceapa.
- sare + mirodenii (vegeta de exemplu)
- faina (1 lingura plina, dar e optional)
Preparare:
Fasolea se alege (boabele suspecte se dau la o parte) si se spala. Se poate lasa la inmuiat apoi, in o alta apa proaspata, pana a doua zi. Actiunea, din cate mi s-a spus, are doua scopuri:
a) reduce tulburarile de digestie.
b) nu mai stai langa ea sa fiarba 2 ore jumate, fasolea isi trage apa cata are nevoie si se umfla, nemaifiind nevoie sa fiarba mult, dupa aceea.

Se pune la fiert la foc mare si se lasa sa fiarba o ora; daca apa scade, se completeaza 'din mers' in timp ce fierbe:

Apa in care s-a fiert este murdara, si trebuie schimbata. Ca sa minimizez riscul de a ma opari, am folosit un polonic sa arunc apa in surplus, apoi.. am pus un capac peste oala, si cu un prosop, am dus 'ansamblul' deasupra chiuvetei, unde am scurs apa. Capacul e bun ca sa scurgi toata apa fara sa imprastii fasolea peste tot. Recomand sa se stinga flacara, pentru ca sa nu fie vreun pericol cu eventualul prosop sa ia foc.

Se completeaza apoi cu apa tot cata a fost, si se adauga dupa gust sare sau vegeta. La vreo 2 litri de apa, eu am pus o lingura cu varf de vegeta. Se amesteca pentru a distribui uniform continutul:

Continutul se mai lasa la fiert cam o ora (eu am lasat o ora fix, foc mare).
Pentru a verifica daca a fiert suficient, se scoate un bob de fasole (atentie la aburii fierbinti de deasupra cratitei, recomand o lingura cu coada mare) si se striveste in degete. Daca se face asa, cubulete mici, si se striveste usor... fasolea e aproape gata.
Mai trebuie facuta prajeala (dureaza 15-20 de minute) timp in care fasolea ramane in continuare pe foc. In principiu, astea 2 ore cat se fierbe, fasolea nu necesita atentie (nu se lipeste), dar dupa adaugarea prajelii, trebuie mestecat in continuu, altfel se lipeste.
Prajeala inseamna:
a) se prajeste in ulei multicel o ceapa, taiata marunt.

Mie nu-mi place ceapa taiata mare, in fasole; fiarta mai ales, arata suspect pentru gustul meu cand ridic cu furculita, sa o vad balanganind.

b) in timp ce se prajeste ceapa, la foc mic (continuarea dupa poza...):

intr-o cana alaturi, se pune putina apa, o lingura de faina (optional, dar e buna caci leaga fasolea), si vreo 3-4 linguri de pasta de rosii. Se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma, si apoi se toarna peste ceapa care se prajeste.

Se lasa la clocotit putin (cateva minute). Maica-mea spune ca e ok (si chiar recomandat) sa pui bulionul direct peste ceapa care se prajeste (cica ii da gust), si abia putin mai incolo sa torni apa (eventual cu faina). Mie nu-mi place cum arata bulionul asa.. direct peste ceapa, deci am facut compozitia separat

Dupa ce se prajesc toate la un loc (cam 5-10 minute la foc mic), compozitia se toarna direct peste fasole:

De acum, inca vreo 10-15 minute se mesteca incontinuu.. Compozitia ar trebui sa ingroase fasolea (care oricum se va mai ingrosa si dupa - iar faina ajuta asta).
La final, dupa ce e gata, se lasa putin fasolea incat sa nu mai bolboroseasca (de la clocot) si se adauga mirodenii (eu am folosit ceva cu gust de salata spaniola).

Se serveste calda, cu niste carnaciori prajiti si garnitura o salata de rosii si branza.
Pofta buna!