Bine, viulan, dar in cazul in care exista o sarcina fiindca nu a fost evitata, aceasta tine in continuare deschisa discutia noastra.
Despre pilula de a doua zi, am fost nevoit sa ma duc in documentare pe internet si am aflat ca se poate apela la ea in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Modul sau de actiune este acela al impiedicarii implantatiei ovulului fecundat. Eficienta acestei metode este insa de numai 75%. Exista asadar un risc in continuare. Si inca ceva interesant: datorita efectelor teratogene ale acestor produse steroidiene, deci a posibilitatii inducerii de malformatii fetale, in cazul in care nu se obtine contraceptia si femeia a ramas totusi insarcinata, este recomandat un avort terapeutic pentru a preveni nasterea unui copil cu malformatii. Deci din nou avort.
Mai exista insa o modalitate de a preveni aparitia uni sarcini: steriletul. Acesta poate fi folosit ca o metoda de urgenta, daca este inserat in primele cinci zile "de dupa", iar eficienta lui este de 15 ori mai mare decat in cazul pilulei. In plus nu exista efecte secundare. Decat poate, stiu eu, vreo reactie de intoleranta a organismului cuiva.
Tot ce am spus, atat eu cat si viulian, poate fi considerata o paranteza in cadrul acestei discutii. Intrebarea este ce faci daca s-a produs conceptia, totusi?
Observ ca intre timp a raspuns si Minerva. Si ea exprima un punct de vedere interesant. Merita discutat.