Am tot citit si recitit un text de-al lui Mircea Eliade peste care am dat intamplator si care se numeste nu "Sinceritate", ci "Despre prietenie"... Ma voi rezuma la a comenta numai unele pasaje, cele mai relevante in opinia mea, legate tocmai de tema acestui topic, "Sinceritatea".
Se spune ca a fi sincer inseamna a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot. Este exact, dar criteriul acestei sinceritati il are intotdeauna celalalt, nu tu. Esti considerat sincer nu "cand nu ascunzi nimic" celuilalt, ci cand nu ascunzi ceea ce asteapta de la tine sa ascunzi. Este poate paradoxal, dar asa e; sinceritatea ta nu se verifica prin tine, ci prin celalalt. Esti considerat sincer numai atunci cand spui ceea ce vrea si ceea ce asteapta altul de la tine sa spui.
Ma gandesc daca e corecta atitudinea noastra in aceasta privinta, sau nu. Oricum ar fi ea, insa, pana la urma, acest lucru este lipsit de importanta, atata timp cat ne va afecta adevarul total, sau sinceritatea absoluta, pana intr-atat incat sa acuzam persoana care ni-l releva de egoism, ignoranta sau invidie, nicidecum laudand-o pentru prietenia
sincera pe care ne-o poarta. Ma intreb, totusi, cat de potrivit este sa-i spui unui
prieten ce ai auzit despre el la un
pahar de barfa, chiar daca tu personal nu l-ai barfit. Adica nu ai spus nimic nici pentru a-l apara nici pentru a-l acuza, si totusi, simplul fapt ca ai ascultat ce se spune despre el nu se numeste ca ai participat la acel act calomniator? Unii confunda aceasta informatie cu o dovada reala de prietenie "Ce bine ca mi-ai spus, sa stiu sa ma feresc de ei! Ce bun prieten imi esti tu! Ce m-as fi facut daca nu existai! Cine mi-ar mai fi spus ce gandesc ceilalti despre mine?" Altii, din contra: "Si tu? Ce ai spus in apararea mea? De ce ai mai ascultat toate balivernele astea?" Degeaba ai argumenta ca nu puteai sa pleci asa tam-nesam, ca nu ai avut nici o legatura cu ce se discuta etc. Cum este mai bine, pana la urma? N-ar fi mai bine sa renuntam la opiniile celorlalti despre o anumita persoana si sa incercam sa ne formulam una proprie, pe care putem alege sa i-o comunicam si persoanei in cauza sau putem sa o pastram pentru noi? Sau putem alege sa i-o comunicam doar
partial, in functie de ceea ce
vrea sa auda celalalt de la noi, dupa cum sugereaza si Mircea Eliade? N-ar fi mai corect ca intr-o relatie de prietenie totul sa atarne doar de cele doua persoane in cauza, doar de ceea ce au cele doua in comun, de ceea ce le uneste si mai putin de ceea ce le separa sau de influentele din exterior?
O prietenie nu se verifica numai prin libertatea pe care i-o acorzi celuilalt. A ajuta pe un prieten la nevoie, a-l incalzi cu mangaierile tale, a-l inconjura cu "sinceritatile" tale nu inseamna nimic. Altele sunt adevaratele probe ale prieteniei: a nu-i incalca libertatea, a nu-l judeca din punctul tau de vedere (care poate fi real si justificabil, dar poate nu corespunde experientei destinului celuilalt), a nu-l pretui prin ceea ce iti convine sau te amuza pe tine, ci pentru ceea ce este, pentru el insusi, prin ceea ce trebuie el sa realizeze ca sa ajunga un om. Iar nu un simplu
manechin.
Toate acestea insa nu ti le cere nimeni, dupa cum nimeni nu-ti cere adevarata sinceritate, ci numai acea sinceritate pe care o doreste el. Nu uitati ca intr-o prietenie nu conteaza numai ceea ce ia celalalt. Fiecare luam mai putin decat ar trebui. Acesta este marele nostru pacat: ca nu ne e sete de mai mult, ca ne multumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atata spaima de ridicol. Nu numai ca nu dam cat ar trebui, dar luam cu mult mai putin decat ni se ofera.
De ce ne multumim cu putin? Si de ce suntem egoisti, si nu daruim la capacitate maxima? Ne e frica oare ca ni se vor epuiza resursele? Atunci ar cam fi cazul sa incepem sa fim sinceri macar cu noi insine. Nu daruim atat cat am putea sa daruim din egoism. Nu primim atat cat ni se daruieste din narcisism. Ne consideram autosuficienti si ne plangem ca nu ne putem gasi o jumatate. Suntem plini de contradictii si de prejudecati... Ma intreb daca exista vreun
leac pentru toate aceste greseli pe care le facem in mod
deliberat fara insa sa ne dam seama...