Departe de zarva oricarei asezari, la marginea unei paduri de stejar, era un izvor limpede, cu apa rece si curata, pe care nu-l atinsesera nici macar vietatile locului. Aici, rapus de oboseala drumului si caldura, a poposit pe la amiaza un magarus. Dorind sa bea apa de izvor, zari in clestarul apei, patru picioare scurte si subtiri, doua urechi lungi si doi ochi mari mari si...mirati.
Statea magarusul nostru pironit locului fara a cuteza sa mai atinga apa. Nu pot cu siguranta sa va spun daca era mai mare frica de fiinta aceea care-i urmarea pasul sau...mandria. Da, mandrie, ca nimeni pana acum nu aratase asa interes pentru el. Cine stie daca nu i s-au si imbujorat obrajii, asa cum soarele insangera padurea, cand dimineata iese triumfator in lupta cu in zilele de vara
- te rog sa nu mai fugi si tu! Nu-i nici o vraja aici! - striga din casuta lui, aflata la radacina celui mai apropiat stejar – o vietate mica si neagra, acoperita cu ace
- cine esti? De ce sa fug? Intreba magarusul fudul dar si uimit ca-i ghicise gandul.
- ehei, sunt un biet arici. Candva, inainte de culcare, aveam si eu pe cineva care sa ma stranga in brate, ma alinta, imi povestea cat de mare si minunata e lumea... e mult de atunci. Unii spun ca pentru un adolescent trebuia deja sa cunosc macar padurea asta de stejari voinici. Cu cine sa merg insa? Inchid ochii si visez locuri, visez povesti... imi povestesti despre lume? Uite, iti spun taina ochiului de apa
- cu bucurie, dar grabeste-te. mor de sete si fiinta aceasta atat de ciudata nu-mi da pace nici o secunda.
Mai mergand mai rostogolindu-se ghemul de ace ajunse langa magarus.
- uita-te bine la mine, ma urc si pe piatra asta sa ma vezi mai bine
- da, poate esti frumos, stii, cred ca prefer magarusele. pana sa prind drag de tine am sa cam mor de sete
- zau?Afla ca si eu prefer un aricel vesel si tepos decat un cap atat de mare dar care nu stiu la ce foloseste. Dar sa lasam cearta si...uita-te atent
- bine, esti negru, tepos si... sa zicem frumos
- acum, uita-te in apa in stanga ta
- ma uit dar magarusul asta nu ma slabeste din priviri
- am spus stanga, incapatanat mare
- in stanga teposule, e... o aricica. Ce semanati! Toate sunteti la fel? Pot jura ca nu-i nici o deosebire
-nici nu este, nu pricepi?
- e sora ta...! Si eu am un fratior dar mama zice ca mai urecheat decat mine
- si capul? Capul cum il are?
- pai daca-s urechile mi lungi...
- o fi mintea mai scurta. Nu, asta nu se poate!
- nu e nimic de capul tau! Esti ironica si o sa mor de sete stand la taclale cu tine. De stiam acum eram departe...
- mai fac o incercare si... iti spun daca nu ghicesti. Adu-mi creanga accea mica de stejar de la intrarea in casuta!
- a, m-ai oprit sa fac pe carausul!
- te-am oprit ca-s singur. De ani buni toti fug de ochiul asta limpede de apa crezand ca-i o vraja. La inceput radeam dar acum sunt tare singur.s-a dus vestea si nimeni nu mai vine in zona. Daca uiti incapatanarea tie iti spun secretul
- fie, am adus-o. O vrei la picioare, tepoaso?
- da, las-o aici. Ma urc pe ea. Acum uita-te in apa!
- cineva i-a adus si sorioarei tale o creanga. Radeti de mine...
- nu rad si nu e nici o sora, um acolo nu e alt bleg urecheat decat tine. Ai colindat atat si n-ai auzit inca de oglinda?
- o oglinda? Magic! Acela sunt eu. Ce frumos! Sunt chiar chipes. Ce ochi, ce urechi, credeam doar ca am picioarele mai lungi... si uite am cam facut burtica! Acum spune, cum pot bea apa din oglinda?
- poti, e cea mai buna apa din padure!
Si s-a apucat magarusul sa bea cu lacomie, ba si-a varat si picioarele lui scurte si slabanoage si deodata a sarit ca ars. Figura lui in apa era pocita, mandretea lui de urechi parca se miscau a se rupe...
-m-ai pacalit, tepoaso! Daca acesta sunt eu inseamna ca apa-i vrajita si m-am
uratit. O sa fiu ca tine.
radea aricica de se cutremurau acele pe ea si era gata sa se rostogoleasca in rau. Intr-un tarziu, vazant tristetea magarusului se indura sa-i povesteasca despre cum se tulbura apa si cum devine iar nemiscata. Ce arata oglinda aceea....si cate si mai cate. In schimb magarusul i-a promis ca pe inserat cand o aparea geana lunii o sa-i povesteasca cele vazute de el. Si asa s-a intamplat.
Era o geana de luna, subtire subtire si mica micaaa, un cer senin putin intunecat cand magarusul... dar aceasta e alta poveste.