10 Octombrie, 2025, 11:51:13 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Ce este IUBIREA?  (Citit de 245834 ori)

0 Membri și 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

02 Decembrie, 2004, 06:21:47 p.m.
Răspuns #60

X-ploziv

Iubirea................Exista,oare,sentimentul asta?Sau e doar iluzia a ceea ce ne-am dori?Daca ar exista iubirea ne-am mai certa unii cu ceilalti,ne-am mai judeca unii pe ceilalti?Oh,suntem prea urati sa putem privi in inimile noastre si sa putem spune ca iubim,suntem prea rai sa putem inchide ochii la greselile celorlalti,dar prea indulgenti cu noi insine.Ar putea cineva sa moara in locul altcuiva? ???
Cand,robit de iubire,vei deschide ochii,asigura-te ca iubesti pe cine trebuie!

03 Decembrie, 2004, 10:39:25 p.m.
Răspuns #61

bke

Vizitator
Pai "Ar putea cineva sa moara in locul altcuiva?" mai e pe forum..., cu iubirea ... dupa cate vezi au fost lungi dezbateri , s-au zis multe pareri definitii  si eu totusi ma intreb ce este iubirea:)

04 Decembrie, 2004, 12:06:22 a.m.
Răspuns #62

DIANA

Vizitator
Daca astepti sa citesti si sa intelegi iubirea, mi-e teama ca asta nu se va intampla niciodata pentru ca iubirea nu e o formula matematica pe care sa o inveti si sa o aplici pentru a rezolva probleme! Da, discutam la nesfarsit despre ceva ce nu va fi niciodata definit si nici epuizat sau depasit. Poate ca tocmai asta e unul din cele mai mari avantaje ale iubirii: nu se invecheste niciodata! Si inca un avantaj al ei: nu se poate invata de la altii, trebuie traita, asa ca discutiile noastre nu sunt lectii despre iubire, sunt doar expresii ale trairilor noastre.
« Ultima Modificare: 20 Decembrie, 2004, 05:22:30 p.m. de DIANA »

04 Decembrie, 2004, 01:12:36 a.m.
Răspuns #63

bke

Vizitator
bine zis diana, propun sa deshidem un nou forum care sa se numeasca "De ce nu putem defini iubirea" cu un raspuns final

20 Decembrie, 2004, 09:36:02 a.m.
Răspuns #64

ego_me21

multi se chinuie sa gasesca o  definitie a iubirii, am citit filosofii ca Platon, Sf
Augustin si multi multi altii...dar degeaba...si stiti de ce pentru ca nu  exista o definitie a iubirii care sa se potriveasca pentru fiecare dintre noi..iubirea e .....iubirea e TOT! iubirea e apa,e aer e foc si e lumina ...e tot ce ne inconjoara si totodata e nimic! Fiecare dintre noi a zis o data pana acum cuiva ..cuvantul magic...de la copilul care ii spune mamei sale te iubesc...,dela adolescentul care spune timid iubitei te iubesc...pana la batranul care a trait atatea experiente si spune te iubesc...sotiei sale,copiilor, nepotilor...fiecare iubim ...fiecare uram..pentru ca ura e tot iubire ..o iubire mai patimasa..caci bine spuneau filosofii greci ..de la iubire pana la ura e mai putin decat un pas...
    despre iubire se pot spuen multe lucruri asta pentru ca fiecare dintre noii o traieste diferit si de la zi la zi acest sentiment se schimba!

29 Decembrie, 2004, 04:39:58 p.m.
Răspuns #65

dorugeorgel

Cu multe secole in urma, un tanar japonez, care voia sa ajunga iluminat (sau initiat, sau cum mai vreti voi) s-a dus la cel mai mare intelept al acelor timpuri si l-a intrebat: "Maestre, vreau sa ajung si eu sa fiu intelept. Dar sunt atatea cai si nu stiu pe care sa o apuc. Ce ma sfatuiesti sa fac?" si maestrul i-a raspuns "Pe orice cale o vei apuca, nu vei ajunge. Trebuie sa iti gasesti propria ta cale. Cati oameni sunt pe pamant, tot atatea cai vei gasi" (parabola din budismul Zen)
La fel cred ca e si cu dragostea: fiecare o simte si o experimenteaza in felul sau, fiecare o resimte diferit, fiecare o vede diferit, reactioneaza diferit, etc. Totul este diferit. Ceea ce este aplicabil pt. cineva, cu siguranta nu se mai poate aplica si la altcineva.
Daca dragoste nu e...

29 Decembrie, 2004, 04:56:43 p.m.
Răspuns #66

DIANA

Vizitator
 :-\ Hm! Parca nu imi vine sa cred ca e chiar asa cum spui, dorugeorgel. Am nevoie de argumente mai puternice. Poti sa imi aduci? Daca nu ma convingi, voi continua sa cred in iubirea care, ca si frumusetea, este universala. E o parere. Poate subiectiva. Ma convinge cineva?

29 Decembrie, 2004, 05:06:57 p.m.
Răspuns #67

Semiramis

Global Moderator
iubirea e dorul de duca atunci cand am unde...e soapta care-mi incanta auzul cand are ce-mi spune...e imbratisarea calda sub care ma topesc...e dulcea amagire a sufletului din mine...caci simt ca atunci traiesc.
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

29 Decembrie, 2004, 05:09:30 p.m.
Răspuns #68

DIANA

Vizitator
Sa inteleg ca esti de acord cu mine, Semiramis?  ;)

29 Decembrie, 2004, 05:19:12 p.m.
Răspuns #69

dorugeorgel

Ok, draga Diana.
Dar frumusetea o poti defini? Poti spune ce e frumos si ce nu? De "estetica uratului" ai auzit? Sunt intrutotul de acord cu universalitatea iubirii, a frumusetii, etc. Insa totul se rezuma la individ. Fiecare din noi este diferit si percepe in mod diferit realitatea cu tot ce inseamna ea, inclusiv iubire, frumusete, moralitate, normalitate, etc.
Vorbim de universalitatea lor ca principii - intram deja aici intr-un taram misterios, filosofia.
Eu ma refeream la iubirea ca experienta de viata a individului si nu la conceptele profund filozofice.
Exemple:
- pt. unii iubirea inseamna sa ofere, pt. altii sa primeasca, pt. altii ambele, etc.
- pt. unii suferinta din dragoste e purificatoare si inaltatoare, pt. altii e doar durere
- pt. unii iubirea inseamna libertate, pt. altii e posesiune
- unii se sinucid din iubire, altii omoara pt. iubire
etc, etc, etc
Nu putem spune exact ce e iubirea, ci putem descrie care sunt manifestarile ei. Este o lege universala, insa are multi parametri de stare care o particularizeaza de la caz la caz.
O sa ma gandesc la niste exemple f. concrete, sa incerc sa iti explic ce voiam sa iti spun.
Daca dragoste nu e...

29 Decembrie, 2004, 05:26:19 p.m.
Răspuns #70

Semiramis

Global Moderator
citit, citit, "o estetica a uratului", vezi ca e post despre frumusete pe undeva pe aici...
intr-adevar fiecare simte cum simte si toti simtim la fel...

29 Decembrie, 2004, 05:28:26 p.m.
Răspuns #71

dorugeorgel

Draga Semiramis, estetica uratului nu se refera oare tot la Frumusete? La cum putem gasi frumusetea si in urat?
Daca dragoste nu e...

29 Decembrie, 2004, 05:30:57 p.m.
Răspuns #72

dorugeorgel

Sa ne gandim numai la cate feluri de iubire exista in cotidian, termeni pe care ii folosim sa desemnam ceva (dar ce anume de fapt?):
- iubire nebuna
- iubire prosteasca
- adoratie
- dragoste, etc

Apropo! Exista oare vreo diferenta intre dragoste si iubire? Daca da care e aceea?
Daca dragoste nu e...

29 Decembrie, 2004, 05:34:16 p.m.
Răspuns #73

Semiramis

Global Moderator
ba da craiule...totul e frumos, numai sa avem ochi care sa vaza...gand sa cugete...urechi sa auza. totul e frumos si iubirea este...ce ce e urat, suntem noi uratindu-ne cu lucruri prea lumesti

29 Decembrie, 2004, 05:46:00 p.m.
Răspuns #74

Fiul_Ploii

Cind iti imparti fericirea cu altul, nu te inchizi impreuna cu el intr-o inchisoare: pur si simplu daruiesti. Nu astepti nici macar multumire sau gratitudine. Daruiesti pentru ca esti prea plin, daruirea este o necesitate. Asadar, in cazul in care apare gratitudinea, ea este indreptata catre persoana care a acceptat iubirea ta, care a acceptat darul tau. Acceptarea ei te-a eliberat, ti-a permis sa-ti reversi iubirea asupra ei. Si cu cit impartasesti mai mult celuilalt, cu cit daruiesti mai mult, cu atit esti mai bogat. Daruind astfel, nu pierzi nimic si nici nu se iveste gindul "as putea pierde totul". De fapt, cu cit pierzi mai mult, cu atit existenta isi revarsa mai mult prospetimea asupra ta, daruindu-ti primaveri pe care pina atunci nici nu le banuiai.

Ce que vous n’aimez pas, ne le faites pas !