10 Octombrie, 2025, 01:19:56 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Subiect pentru saptamana 03 - 09 Ianuarie  (Citit de 9785 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

04 Ianuarie, 2005, 05:21:16 a.m.
Citit de 9785 ori

Iosif

Probabil ca va asteptati ca aici sa fie un subiect de genul "scrieti despre..", nu, de data asta nu. Vreau sa vad artistul din voi, vreau senzatii. Scrieti despre ce vreti voi, dar sa produca senzatii puternice.
Cum sa faceti sa simta toti? Nu stiu, nu e asta treaba artistului? :)
« Ultima Modificare: 04 Ianuarie, 2005, 05:22:52 a.m. de J. S. »
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

04 Ianuarie, 2005, 12:05:35 p.m.
Răspuns #1

Fiul_Ploii

Totdeauna sunt tentat sa iti şoptesc "te iubesc". Dar nu vreau sa fiu egoist, pentru ca implica acest "te". Implica posesivitate, implica asteptare la un raspuns, implica o forţare spre un raspuns la aceasta traire. Deci pot spune doar ca iubesc. Iubesc ceea ce ţine de ea, iubesc comportamentul ei agresiv, iubesc cand injura ca-n mahala :o, iubesc cand este sensibila. Iubesc ochii ei albastri care m`au fermecat, iubesc buzele ei trandafirii, iubesc...
  Ce-mi mai pot dori...decat sa fiu sanatos (ce egoist sunt )...ca restul va veni de la sine
Ce que vous n’aimez pas, ne le faites pas !

04 Ianuarie, 2005, 01:27:37 p.m.
Răspuns #2

Semiramis

Global Moderator
intr-o seara, o sora mai mica de iele, mi-a furat mintile.
am rugat-o sa ma lase, sa nu-mi mai cante. m-a luat de mana si firava, m-a lasat la marginea padurii, singura. am inceput sa plang. si am plans pana am uitat cum sa o fac...mi-am plans iubirea, dorul, frica si singuratatea. apoi am mai plans un pic, pentru ca mi-am reamintit.
asa m-a gasit dimineata. neplansa m-am ridicat si m-am uitat in jur dupa sora mai mica a ielelor. am strigat-o. a aparut zambind dupa aluni si m-a intrebat daca mi-a mai ramas ceva in ganduri...i-am privit ochii de apa si i-am multumit rugand-o sa nu-mi mai dea niciodata mintile inapoi...sa le pastreze ea. caci eu nu le mai vreau.
si-atunci, deodata, a inceput ea sa planga...
Whatever happens, happens for a reason!
Orice se intampla, se intampla cu un scop!

04 Ianuarie, 2005, 02:53:43 p.m.
Răspuns #3

Lorelei

Motto: “Un zeu care vrea să trăiesc ţi-a poruncit să nu mă iubeşti. Nu rezist la fericire din lipsă de obişnuinţă. În braţele tale nu aş putea decât să mor… de fericire!”

Du-mă în altare necercetate încă de nici o sprânceană,
ascunde-mă bine în căuşul tâmplei tale fierbinţi,
minte-mă că mai stai un răstimp
între două frânturi de gând,
una a mea, despletire blondă peste frimiturile zilei,
cealaltă a ta, arcuire cafenie peste noapte…
minte-mă că mai asculţi un răstimp
de vocea lunii pe care o furam amândoi,
minte-mă că încă mai vorbeşti cu ciobanul din lună,
minte-mă că te mai sui pe acoperişuri mângâiate de vânt,
minte-mă că mă mai iubeşti uneori,
că mă mai visezi uneori, că mă mai chemi uneori…
minte-mă că mai plângi uneori
după apusurile vechi de soare
şi după frunzele presate în albumul vechi…
minte-mă că mai zâmbeşti uneori
primului răsărit de umbră peste visuri
şi primului sărut.
mai minte-mă un răstimp, atât numai, un răstimp…
« Ultima Modificare: 04 Ianuarie, 2005, 04:01:15 p.m. de Lorelei »
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

05 Ianuarie, 2005, 10:01:52 p.m.
Răspuns #4

George Ene

POETUL

Poetul e om al cetăţii,
cu drepturi şi datorii,
ca oricare …
Cea mai importantă datorie a lui
e să se afle permanent
în arena luptelor
dintre care pe care,
să-şi plece urechea la dureri,
să panseze rănile păsărilor căzute,
să le mângâie tristeţea,
dar mai ales să presare lumina lină,
(cu care l-a dăruit Creatorul,
la Facerea Lumii),
peste întunericul ce se cască
la tot pasul,
din prea multă neiubire…
În calitatea lui
de doctor al sentimentelor,
e dator să reteze sârmele ghimpate,
cel mai adesea ruginite,
dimprejurul inimilor
devenite lagăre concentraţionare
ale rutinei.

Poetul are şi drepturi.
Cel mai important drept al lui
e să ardă complet,
să devină cenuşă,
ca din cenuşa lui
să reînvie Pasărea Măiastră
din poveste -   
numită şi Pasărea Iertării,
a Împăcării şi-a Iubirii
dintre Semeni.
E cantu dinoscitur avis

06 Ianuarie, 2005, 10:14:43 a.m.
Răspuns #5

Lorelei

L-am văzut intrând în cârciumă.
Avea pasul apăsat
şi purta la butonieră
un verb nou.
“E poet!” – mi-am zis.
Se purta boem, cu plete pe spate.
Avea căutătura piezişă
şi sub tâmplă
vizuină de substantive.
“E poet!” – mi-am zis.
În chip de streaşină
îi atârna la colţul ochiului
un dicţionar de rime
încă neauzite de minte de om.
“E poet!” – mi-am zis.
La ureche am zărit
un condei pe post de ţigară.
Manşetele erau roase
în zig-zag dactil
(deşirare constant mai lungă la al treilea ochi)
“E poet!” – mi-am zis!
Era desculţ.
Iar tivul pantalonului
avea urme de invective
proaspete.
“E poet!” – mi-am zis.
“Domnilor – zice –
azi am strâns de două beri!”
“E poet!” – mi-am zis.
“Uite – zice –
i-am schimbat bujiile
şi i-am reglat jiglerul.
Ce crezi că mi-a zis?
Că am faţă de poet!”

Poeţii au apus de mult.
Nici măcar luna nu le mai cunoaşte pasul.

06 Ianuarie, 2005, 11:01:25 p.m.
Răspuns #6

George Ene

În poezia ta ar fi câteva "lucruri" care mă intrigă:
 1. Ce-o fi căutând Loreley - căci aşa se scrie corect acest prenume german (vezi H. Heine) - într-o cârciumă sordidă, în care intrase, iată, şi respectivul poet cu chică şi "invective pe pantaloni"? Pentru ce, oare, această atitudine împotriva (Cui? A unui poet!), de l-ai plasat într-un asemenea cadru? Am să-ţi răspund tot eu, la sfârşitul acestei "critici" (priteneşti, totuşi!).
 2. Călca apăsat, şi nu "avea pasul apăsat".
 3. Purta plete pe spate şi nu "se purta (boem) cu plete pe spate".
 4. La colţul ochiului nu-i putea atârna nimic, decât, poate vreo� urdoare. Nu e recomandat să forţăm imaginile poetice până la ridicol.
 5. Omul nu aude cu mintea, ci cu urechile.
 6. Condei pe post de ţigară, la ureche? Păi poetul tău fuma, cumva, cu una din urechi? Am înţeles, adeseori tâmplarul îşi pune creionul la ureche spre a-l putea folosi când însemnează câte ceva; or, scuze, asta-i cu totul altceva�
 7. "Manşetele erau roase în zig-zag dactil" e o găselniţă nefericită, o imagine vidă care nu iscă imaginaţia.
 8. Paranteza din poezie n-are nici o legătură ce ideile care o prefigurează ori o premerg.
 9. Un boem nu poate umbla desculţ, după cum un om desculţ nu poate părea boem (poate doar umil - vezi Freud "Despre comportamentul adecvat")
10. Expresia  "urme de invective proaspete pe tivul pantalonilor" e semn că nu cunoşti cuvântul "invectivă", care înseamnă "înjurătură, vorbă jignitoare etc". (Vezi DEX-ul, pag 504!). Dac-ai fi scris "tentativă", eu, unul, aş fi priceput unde băteai.
Poeţii n-au apus, dragă Loreley. Dimpotrivă, Poeţii sunt citiţi şi recitaţi şi câteodată mai primesc şi Premiul Nobel. Marii Poeţi se ajută între ei, deci nu se pizmuiesc.
Spre deosebire de alţii, la noi, românii, când se ridică câte-un poet, sărim pe el şi-i dăm la cap. Invidia asta, care ne orbeşte ("Invidia îi face pe oameni să vadă strâmb" spunea Cehov), ne va ţine pe loc, mereu.
Invidia semenilor l-a făcut pe Caragiale să-şi ia lumea-n cap, ca apoi să moară de foame pe străzile Berlinului.
Invidia semenilor a fost cea care l-a izolat pe Creangă, de-a murit în singurătate, în Bojdeuca lui din Ţicăul Iaşilor.
Invidia semenilor l-a doborât pe Eminescu, care a fost tratat cu mercur (Ai citit bine: cu mercur!), când el era numai obosit.
De la atitudinea contemporanilor Poetului Naţional ne vine şi impresia (ideea) răutăcioasă cum că poeţii sunt, vezi doamne, nişte pletoşi, nişte soioşi, cu "invective proaspete" pe nu ştiu unde...
Avem nevoie de Normalitate, ca să putem supravieţui în acestă Lume, dragă Loreley. Normalitatea, în acest caz, înseamnă să ne respectăm inginerii, profesorii, arhitecţii, programatorii şi nu-n ultimul rând oamenii de cultură, deci şi poeţii.
Atâta timp cât, de exemplu, vom trata în băşcălie ceea ce apare pe acest site, fii sigură că nu vom progresa, ci, dimpotrivă, vom bate pasul pe loc. Qui prodest?
« Ultima Modificare: 07 Ianuarie, 2005, 01:20:34 a.m. de geophilos »
E cantu dinoscitur avis

06 Ianuarie, 2005, 11:25:50 p.m.
Răspuns #7

Lorelei

În critica ta ar fi câteva “lucruri” care mă intrigă:

1. Lorelei (dacă ai fi căutat atent ai fi observat că în traducerile româneşti poemul lui Heine este tradus cu această grafie – tot faci tu apologia românismului! - a se vedea traducerile lui Lucian Blaga, Dimitrie Anghel, Petru Cărare) căuta în cârciumă poetul. Asta căuta.
2. Nu mi se pare nimic deplasat ori barbar în “avea pasul apăsat” (îmi sună mai bine decât “călca apăsat” care îmi pare uşor prozaic)
3. Există o expresie destul de frivolă, e drept, “se poartă cu plete pe spate”, dar uşor arhaică – şi ăsta este efectul pe care l-am “vânat” în descrierea poetului de modă veche, dacă vrei.
4. Dacă zici tu că în poezie nu-ţi poate atârna nimic la colţul ochiului decât o nenorocită de urdoare… fie!
5. Omul aude adesea şi cu mintea. Mie mi se întâmplă.
6. Condeiul omului pe post de ţigară stă foarte bine acolo unde e. De ce te deranjează că e pe post de ţigară?
7-8. Mie îmi pare imaginea cea mai fericită din acest text căruia nu am îndrăznit să-i zic poezie, dar poate îndrăznesc… Pentru că dactilul are prima silabă (din trei) accentuată în piciorul metric, aşa încât proiecţia unui privitor convins că a descoperit un poet poate imagina aşa ceva!
9. Un boem poate umbla cum vrea el. Am înţeles ce vrei să spui şi probabil ai dreptate, dar mi-am adus aminte de Eminescu şi de cum îşi dăruia el ghetele cerşetorilor. De acolo mi se trage.
10. Mulţumesc pentru trimiterea la DEX, ştiu ce înseamnă invectivă şi aia a vrut să fie acolo.

În rest – toate cele bune! Ca orice biet scribălău, după câte vezi, îmi apăr textul.

Cu acelaşi drag,
Lorelei

PS. Am senzaţia că ţi s-a părut că textul meu ar fi un soi de replică răutăcioasă la al tău. (“Atâta timp cât, de exemplu, vom trata cu băşcălie ceea ce apare pe acest site, fii sigură că nu vom progresa, ci, dimpotrivă vom bate pasul pe loc…”)Dacă este într-adevăr aşa te-ai înşelat. Textul este mai vechi, scris acum vreo două luni; am profitat doar de tema deschisă de tine, atât şi nimic mai mult. Dar poate nu ai crezut asta.
« Ultima Modificare: 06 Ianuarie, 2005, 11:53:59 p.m. de Lorelei »

07 Ianuarie, 2005, 12:17:02 a.m.
Răspuns #8

George Ene

Ai dreptate!
Mai greşesc şi eu. Mai ales că azi am văzut doi copii morţi, aduşi la autopsie, după ce se aruncaseră în apă să scoată... o cruce de lemn, zvârlită în valurile Prahovei de un popă.
Popii ăştia - slujbaşii unor himere!
...Cât priveşte poetul tău, e precum societatea în care trăim. Dacă n-ai o ocupaţie cât de cât, o duci ca... "poetul-boem" (din poemul tău, vreau să zic). Trist, dar adevărat!
« Ultima Modificare: 07 Ianuarie, 2005, 12:35:18 a.m. de geophilos »
E cantu dinoscitur avis