Moartea? E o necunoscută, ca şi viaţa.
Când dormim murim puţin, deşi tot mai ştim câte ceva, pentru că senzorii noştri stau, cât de cât, de gardă. Dar când murim nu mai ştim absolut nimic - nici măcar că am existat. E ca şi cum suntem puşi între paranteze. În faţa şi-n spatele parantezelor am fost şi-am redevenit neant, pentru că în perioada pre şi post viaţă n-am fost conştienţi că existăm... Mi se pare semnificativ faptul că, spre exemplu, Poetul Naţional e scris, pe piatra-i funerară de la Bellu astfel: "Mihail Eminescu (1850-1889)". 39 de ani, atâţia i-au fost daţi Poetului să fie conştient că există. Cu câtă îndreptăţire spunea Eminescu următoarele: "Când voi muri, odată cu moartea mea va muri întreaga omenire". Genială sinteză, această constatare! Ce nevoie mai avea el de viaţă, când, odată mort, nu se mai putea adresa nimănui? După cum şi viceversa: cine mai avea nevoie de el, după ce a murit? Pe bună dreptate sugera că odată mort era mort pentru întreaga lume, iar lumea era moartă pentru el!
Are viaţa sens? Da, are! Cel pe care ni-l desemnează (stabileşte) moartea.
Numai cei care lasă ceva în urma lor sunt destinaţi să mai "existe" după moarte - prin ceea ce au creat, fireşte. În rest totul e un stop-cadru, sau un nonsens: trupul se risipeşte în pământ, iar amintirea se risipeşte în trecut, în această trecere care ne înghite pe toţi...
Să ştii, dragă Diana, că afirmaţia cu care-ţi începi demersul (citată din vreun autor minor, desigur) e o tautologie. Adevărul e o afirmaţie sau o negaţie care poate fi probată. Dumnezeu, după opinia mea, e o noţiune vidă (goală de orice conţinut), aşadar nici adevărată şi nici falsă. La fel şi moartea. Nu există moarte în general, care să poată fi probată. Un om, X, să zicem, e mort, şi-atâta tot, dar moartea, în calitate de concept, nu poate fi decât cel mult caracterizată ca nonviaţă şi nimic mai mult. Tot ceea ce e viu reprezintă sisteme cu structuri funcţionale. Când dispare funcţionalitatea, orice structură e o grămadă de oase (sau de organe), deci nu mai e un sistem, pentru că nu mai are funcţionalitate (scop în sine şi pentru sine)...
Ei, dar ar trebui să trecem şi prin filosofia indiană, care e mult mai cuprinzătoare şi mai profundă, spre a înţelege cu adevărat... moartea.