10 Octombrie, 2025, 06:12:21 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Stie cineva ce este viata?  (Citit de 36863 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

09 Martie, 2005, 01:40:23 a.m.
Citit de 36863 ori

Ganditorul

Daca suntem intrebati ce este viata, fiecare incercam sa dam o definitie,dar oare stim noi cu adevarat ce este viata? Eu unul, nu stiu.Nu pot explica acest lucru, nu stiu de unde este viata, si unde se termina.Totul e un mister pentru mine. Oare tu poti sa-mi explici?

09 Martie, 2005, 08:27:48 a.m.
Răspuns #1

Iosif

Viata este o boala cu transmitere pe cale sexuala cu o mortalitate de 100%. Asta este singura definitie ce o poate intelege creierul nostru.
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

13 Martie, 2005, 04:53:04 p.m.
Răspuns #2

Guardian|Angel

in general, creierul nostru mai intelege si urmatoarea definitie: viata e suferinta, durere, deziluzie, dezamagire,.........si intr-un final moarte....dar de fapt,viata e bineinteles toate acestea, dar si iubire, daruire, fericire,speranta,munca,veselie,familie.....iar moartea..nu e decat o continuare a vietii daca am sta sa analizam MIORITA ::)
"Femeia domnilor, e singura care conteaza!!"

18 Martie, 2005, 09:06:48 p.m.
Răspuns #3

George Ene

Prima parte

Pentru a răspunde la întrebarea ce este viaţa, ar trebui să stabilim ce anume înţelegem noi prin viaţă, în acest moment, în starea actuală a cunoştinţelor noastre.
Trebuie să observăm că sunt câteva aspecte ale problemei, şi anume:
1. Viaţa e unul dintre elementele existenţei; prin existenţă înţelegând tot ceea ce ne înconjoară. Constatăm că ne înconjoară apa, aerul, pământul, cosmosul, cu alte cuvinte mineralele, vegetale, animalele (printre care şi omul).
2. Cât din ceea ce numim noi viaţă se află distinct (ca viaţă!) în toate acestea?
3. Cercetările cele mai recente susţin că pertutindeni, în toate cotloanele existenţei, se găseşte viaţă, fie că e vorba de mineral, de fărâma de pământ, de puzderia de corpuri uriaşe pe care le vedem ori numai le bănuim pe cerul înstelat.
4. Tot cercetările de ultimă oră pun în evidenţă şi faptul că pretutindeni, în Univers, există serii întregi de cărămizi chimice, care au fost denumite ulterior elemente chimice esenţiale, până în clipa de faţă fiind numărate 112, care şi compun aşa-zisul Tabel periodic al elementelor.
5. Ei bine, viul (vegetalul şi animalul, la care ne referim acum) le conţine pe toate, activate în relaţii şi în proporţii diferite şi care se manifestă ca… "insule simpatetice".
Să ne explicăm. Elementele O, H, K, Na, Np, Am, Ar, Xr, Xe, Os, Re, Si, Ba şi restul celorlalte 99 există în mod natural fie libere, fie (mai ales) în combinaţii diferite.
Problema vieţii - de ex., a vieţii omului - se află la intersecţia combinaţiilor acestor elemente. Cum? Vom vedea pe scurt, în contiunare.
6. Există un mare secret al existenţei, pus în evidenţă abia în urmă cu un an, un an şi jumătate, care va revoluţiona întreaga cunoaştere. Celui care va reuşi să facă un model ipotetic plauzibil, care să poată sugera complexitatea relaţiilor dintre elementele viului, îi e, de pe acum, rezervat un Premiu Nobel. Vom vedea, începând cu pct. 8 în ce constă, concret, această problemă.
7. Dar să ne întoarcem la pct. 1, spre a vă reţine atenţia asupra unui lucru pus în dezbatere timp de peste 2000 de ani, din antichitate. Întrebarea care i-a frământat dintotdeauna pe oameni a fost de ce fierul rugineşte. Ca după două mii de ani, filosoful german Immanuel Kant să se întrebe - la fel de alertat - cum e posibilă cunoaşterea?
N-am să parcurg toate raţionametele, cu dus-întorsul lor prin toate ştiinţele vremurilor, ci am să spun doar că atât fierul cât şi cunoaşterea umană au o singură indiscutabilă caracteristică comună, şi anume că şi fierul şi creierul omului reflectă condiţiile de mediu (realitatea de la un moment dat). Cum? Simplu. Fierul, pus în anumite condiţii de ex., de temperatură şi umiditate, răspunde la mediu prin aceea că rugineşte. La fel, simţurile (deci şi creierul) omului răspunde la mediu în felul său specific, de ex., la frig omul se îmbracă, la cald se dezbracă, la flacără îşi retrage mâna etc. Şi elementul fier şi elementul cunoaştere reflectă condiţiile de mediu şi caută fie să le accepte, fie să le respingă spre a-şi menţine identitatea.
8. La pct. 4 am spus că tot ceea ce există în Univers conţine toate elementele chimice esenţiale, în proporţii mai mari ori mai mici, iar la pct. 5 am afirmat că în organismele vii aceste elemente, care de asemenea există în anumite proporţii, se comportă simpatetic, adică în primul rând prin reacţii de apropiere. Elemetele chimice care compun viul se comportă cu totul altfel decât cele care compun neviul (de ex., mineralul), prin aceea că ele au calitatea de a se integra în organismele vii, şi de aceea ele se mai numesc şi bioelemente. Ei bine, constituţia fiecăruia dintre noi, începând din momentul concepţiei până la moarte, e un ansamblu-agregat al bioelementelor ce poate fi reprezentat sub forma unor combinaţii (cu formule clare într-o viitoare chimie bio/organică) pe care v-aş sugera să vi le închipuiţi ca pe nişte meduze plutind, cumva, în interiorul nostru. Toate organismele, de la amoebă la om, sunt alcătuite din fel de fel de combinaţii între aceste bioelemente, care se "simpatizează" (Datorită unor instincte? Nu ştie nimeni asta!), se "înfrăţesc", iar când nu se găsesc se caută cu înfrigurare unele pe altele, ca după ce să găsesc să se combine sub forme dinte cele mai bizare, ca biomacromole (gigant) ale viului (sub aspect de ţesuturi, organe, fiinţe, sau/şi rateuri).
9. Structuralismul - sinteză filosofică despre FPO (= Fenomene, Procese, Obiecte) -  ne învaţă că tot ceea ce există se menţine în expresie FPO pentru că reprezintă Sisteme cu Structuri şi Funcţionalităţi specifice (=  SSF). În simbolistică s-ar putea sintetiza că orice FPO -> SSF,  dar şi invers.
« Ultima Modificare: 18 Martie, 2005, 09:08:23 p.m. de geophilos »
E cantu dinoscitur avis

18 Martie, 2005, 09:10:16 p.m.
Răspuns #4

George Ene

Partea a doua

10. Un corp mort e un SS fără F, în vreme ce un corp viu e un SSF. Aţi înţeles, sper: un corp mort e un Sistem cu Structură, dar fără Funcţionalitate, în vreme ce un corp viu e un Sistem cu Structură şi cu Funcţionalitate (tendinţă şi manifestare distinctă către scop - chiar dacă acel scop e numai acela de a mânca, să zicem)
11. Orice corp viu există atâta timp cât componentele sale de la nivelul SSF (Sistem, Structură, Funcţionalitate) se (şi îl) menţin în echilibru existenţial. Când încep să se pună la cap toate bioelementele componente, in expresii din ce în ce mai forte (viabile), organisumul respectiv e în creştere, în dezvoltare. În acest sens tinereţea e sincronizarea perfectă a relaţiilor dintre bioelementele componente. În momentul în care, însă, bioelementele componente încep să se manifeste haotic, să se desprindă unele de altele (aşadar când nu se mai "simpatizează", ci, dimpotrivă, încep să se respingă) apar bolile, vine moartea.
12. Aşadar, la întrebarea pusă de colegul nostru s-ar putea răspunde, în termenii cunoaşterii actuale, că viaţa reprezintă funcţionalitatea structurilor (sistemelor) viului, asta în expresia sistemică a organismelor existente la un moment dat. Mai precis, în aceste SSF realţiile dintre bioelemente sunt sincrone. Există viaţă atâta timp cât aceste cărămizi numite bioelemente susţin structurile vii date, adică menţin integritatea şi funcţionalitatea sistemelor vii, fie că e vorba despre animale, fie că e vorba despre noi, oamenii.
13. În esenţă, elementele din Tabelul periodic (al elementelor) trebuie să fiinţeze ca bioelemente integrate în SSF, ca să poată forma cărămizile vieţii (să fie viaţă), ceea ce însemană că toate acele elemente trebuie să fie acceptate, dacă nu chiar căutate de către elementele existente deja în organisme (în chiar momentul concepţiei şi-apoi al dezvoltării, cum am spus), spre a fi încorporate în acele organisme - aceasta derivând din nevoia lor de a exista (= autoechilibru şi o autoreglare continue). De aceea ne şi hrănim, precum şi tot de aceea e bine să fim precauţi atunci când ingerăm medicamente cu pumnul, căci, cel mai adesea, aceste medicamente (care sunt produse de sinteză!) pot declanşa disfunţii pe anumite paliere şi pot face un mare deserviciu organismelor noastre. Dar asta ar fi cu totul altă temă.
14. Ar mai fi şi alte argumente prin care am putea demonstra că viaţa e una şi aceeaşi în întregul Univers, supusă aceloraşi legi (ale SSF), fie că are la bază carbonul (şi oxigenul), cum e viaţa de pe Pâmânt, fie că are la bază siliciul sau/şi oricare alte elemente din numitul Tabel. (Sunt voci care susţin, de ex., că pietrele au viaţă, şi că lipseşte foarte puţin până a scoate din pietre cele mai curate şi gingaşe melodii, cărora le vom putea imprima toate ritmurile dorite de noi).
Geometria arhitecturilor simetrice (pusă în evidenţă de ex., de similitudinea structurilor bio cu cea a desenelor ciudate care apar an de an în lanurile culturilor de aiurea) poate fi un argument forte în sprijinul tezei potrivit căreia viaţa îmbracă o varietate infinită de forme şi expresii, urmând, totuşi, o organizare extrem de precisă in nuce şi in extenso, după legile Ordinii Universale.
Poate vom contiuna, să vedem când…
E cantu dinoscitur avis

18 Martie, 2005, 10:08:03 p.m.
Răspuns #5

viulian

Administrator
Eu ma intreb daca trebuie sa stii ce e viata, ca sa te poti bucura de ea ?

Cand "a sti" va renunta la intaietatea pe scena, si "a fi" sa-i ia locul nepasator ?

19 Martie, 2005, 09:30:54 a.m.
Răspuns #6

Maria

Vizitator
  Viata,este explicata foarte amanuntit de George,...care-i de ce sa nu recunosc o adevarata enciclopedie a cunoasterii,a cercetarii si-apoi a demonstratiei.
      Intrebarea este pusa intr-o rubrica de psihologe,asa c-as raspunde conform cu aceasta(si-am sa-l  invit si pe George sa-mi raspunda privitor la ,,ea").Viata nu poate fi definita general,ci  se stabileste pe fiecare individ in parte.Viata ,este psihologia fiecarui individ in parte,viata lui sufleteasca,mintea  acestuia,trairile ,temperamentul si chiar aptitudinile fiecarui individ. Deci viata nu are definitie cand este raportata la individ ,si chiar la societate.Viata este persoana ,adica in cazul de fata Maria,cu tot ce face ,ce simte ,ce gandeste,cu ce contribuie la evolutia ei sau a comunitatii in care traieste,,cu defectele ei,bucuriile ,suferintele ,cu tot ce o inconjoara.Asta este viata pentru ea,...Maria.
         Vreau sa scot din paranteza ce-am spus mai sus si sa-l invit pe George,sa-mi spuna ce-i ,,viata"?Apoi cred  ca fiecare dintre noi cei de pe acest seite poate raspunde  la aceasta intrebare,...fara teama ,spusa asa,...in direct.Nu-i geru deloc ,oricum ati explicat , raspuns la ,,viata",in toate rubricile de pe acest seite.
                   Va pup,si mult succes la,,viata" !

19 Martie, 2005, 11:10:57 p.m.
Răspuns #7

lacrimi

Stiti cum spunea Nichita?
"De aceea pt mine muntele munte se zice
de aceea pt mine iarba iarba se spune
de aceea pt mine izvorul izvoraste
de aceea pt mine viata se traieste"

Sau si mai bine: "Ce este viata domnule Tutea?" "Am intilnit-o odata pe Calea Victoriei da' nu mai tin minte ce-am discutat".

Imi cer scuze ca va obosesc cu citate in loc sa-mi exprim parerea. Eminescu zicea "In fapt lumea-i visul sufletului nostru". Lumea, viata cam acelasi lucru. Viata-i visul sufletului nostru. Se poate o formulare mai frumoasa?
A iubi, aceasta vine tare de departe-n mine

19 Martie, 2005, 11:34:16 p.m.
Răspuns #8

Bke

Vizitator
viata este ceea ce traiti.. nimic in minus nimic in plus

05 Ianuarie, 2006, 11:45:47 p.m.
Răspuns #9

Laudinha

Vizitator
Ce este viata?
Ma uit la oameni cum trec ganditori pe strada. Unii mai tristi, unii mai veseli, un Dar, toti sunt de fapt intr-o calatorie prin ceea ce noi numim viata! Fiecare trebuie sa-si duca sarcina pana la capat. Fiecare are un destin. Si de aici o concluzie: suntem niste marionete, iar viata este o piesa de teatru cu final imprevizibil !

08 Ianuarie, 2006, 04:06:05 p.m.
Răspuns #10

digitty

viata...am cautat in DEX  :) si am gasit mai multe definitii(ansamblu de procese,mod de viata al cuiva si tot ce e legat de acea persoana,perioada cuprinsa intre nastere si moarte,ce se afla dincolo de moarte...etc),definitii peste definitii...
  eu cand zic "viata,frate! ;D" (ne-am putea lipsi de "frate") :) inseamna ca ma simt bine, ca sunt fericita.sau as putea spune ca viata este ca un drum insa atunci as plagia..nu credeti?... viata pentru mine inseamna distractie,tristete,sentimente,bune si rele... pentru altcineva viata ar putea fi un chin... sau raiul pe pamant... sunt atatea variante ale vietii...
everything is ok in the end...if it's not ok, then it's not the end.

08 Ianuarie, 2006, 05:13:02 p.m.
Răspuns #11

Lady Allia

Nu stiu daca cineva stie sa dea acest raspuns!
Eu nici nu il caut, dar recunosc ca sunt momente in care sunt dezamagita, altelel in care sunt fericita. Sunt momente in care mi-ar veni sa o iau de guler si sa dau cu ea de pamant, dar...am invatat sa nu fac asta pentru ca de obicei viata stie judo si ma pune ea mai repede jos decat o fac eu   ;D (asta ca sa mai destind situatia).
Nu caut sensul vietii...am invatat sa o accept asa cum este ea....cu bucurii si tristeti, cu lacrimi si zambete, cu caderi si urcusuri, cu ura si iubire...am invatat sa merg pe calea pe care eu o consider buna pentru mine, in care sa nu lezez atat cat imi sta in putere oamenii din preajma mea, sa rad si sa fiu fericita atat cat de mult pot.
Vreau ca la sfarsitul acestei calatorii sa nu regret nimic, sa ma bucur ca am fost un calator placut pentru cei din preajma, ca nu am fost un calator incomod,...vreau ca sa las multe amintiri, fapte frumoase si bune in urma mea,...vreau ca nepotii, copii si familia mea sa isi aminteasca de mine cu drag si zambind, vreau ca sa traiesc frumos..., iar cand voi fi la capat, vreau sa o fac privind in ochii celui pe care il iubesc...sa ii iau cu mine toata dragostea cu care m-a alintat in viata asta, m-a sprijinit si m-a incalzit...ca atunci cand voi sfarsi aceasta calatorie numita "viata"...sa imi umplu sufletul de iubirea lui sa pot sa ma nasc din nou cu el in suflet...oricat sau orice ar insemna asta!

10 Ianuarie, 2006, 01:20:55 a.m.
Răspuns #12

Evangeline

Viata e cel mai de pret dar de la Dumnezeu ;)

:-*
Never, never quit!

28 Ianuarie, 2006, 11:30:18 p.m.
Răspuns #13

charlie

Viata, visul dintre noapte si dimineata. Moartea, inceputul trezirii la realitate.

;D
You believe but what you see
You receive but what you give

30 Ianuarie, 2006, 05:52:47 p.m.
Răspuns #14

Strumfita

Viata este doar un drum spre moarte .. intre viata si moarte nu este nici o diferenta .. nu pentru mine .. acuma  stiu lucrul acesta mai bine ca niciodata  :'(
daca iti pun un nor in suflet o sa iubesti mai mult cerul?