Raul este o notiune destul de abstracta totusi , nu cred ca se poate defini la modul general , pentru fiecare in parte reprezinta altceva ... asta in cazul in care luam in discutie rautatile "uzuale" , "relative" sa zic asa , fara sa fac referire la raul absolut , acela pe care-l recunoaste orice om intreg la cap , gen crima si alte grozavii de factura penala ... Si cum bine s-a pus intrebarea mai inainte , care este sistemul de referinta , standardul la care ne raportam sa calificam o actiune drept buna sau rea ? E greu de stabilit dupa parerea mea , depinde de pozitia din care privesti lucrurile si depinde mult si de reciprocitate , in lumea in care traim cine mai face pe bunul samaritean cand are fundul tabacit de suturi primite ? Cine intoarce si obrazul celalalt atunci cand primeste o palma ? mai nimeni , zic eu . Cand esti "necopt" si intri in lume esti naiv si te intrebi de ce unii oameni din jurul meu imi vor raul ca nu am facut nimic nimanui , poate nu iti vor raul dar nici binele si apoi , dupa anumite experiente , incepi sa te maturizezi , iti pui o armura si incepi "sa inveti" sa raspunzi la fel , desenezi un cerc in jurul tau si te asezi frumos in centru ... ceea ce unii numesc egoism .
De obicei , recunoastem sau nu , este bine ceea ce-ti convine tie .