11 Octombrie, 2025, 12:08:56 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Haz de necaz  (Citit de 4481 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

22 Iulie, 2005, 12:20:59 a.m.
Citit de 4481 ori

Lorelei

V-ati intrebat vreodata de ce fac romanii in situatiile cele mai jenante, dezgreabile, dureroase, triste etc haz de necaz? Ce mecanisme psihice se decalnseaza si in ce masura poate fi diminuata incarcatura negativa a unor asemenea situatii prin ironie, cinism, sarcasm etc.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

22 Iulie, 2005, 12:51:56 a.m.
Răspuns #1

dew

Vizitator
  Apropos de topicul deschis de tine,Lorelei draga,priveam intr-una din zile la TV si era o scurta stire despre niste oameni arestati,vreo cinci barbati care au primit,in Romania ,pedepse foarte mari,pentru nimic...Bietii inconstienti amenintau sa se arunce de la o inaltime foarte mare in cazul in care nu vor fii audiati din nou...
    Unul a spart o usa si a primit 100 de ani de inchisoare .("Ca doar nu traim ca ciorile 100 de ani ,ca sa ne indeplinim ,dom'le pedeapsa)
  Am ras...ma credeti?Adevarul este ca mi s-a parut nostim faptul ca nadajduiesc sa scape.In Romania ,inca nu au aflat,faptele minore sunt pedepsite cu asprime ,pe cand pe acei de sus,care savarsesc fapte de o deosebita graviatate...lumea nu-i vede,legea nu-i pedepseste.
    Am facut haz de necaz...Ce mecanism psihic s-a declansat?Nu stiu...sincera va spun,nu stiu.

22 Iulie, 2005, 12:54:03 a.m.
Răspuns #2

|ngerMorT

Eu zic ca e o buna masura de protectie. De fapt nu de protectie...de...hmmmm...de alinare a "durerii" mai degraba. Uite de exemplu cand faci vreo gafa, nu treci mai usor peste daca razi si tu alaturi de ceilalti, decat sa stai bosumflata? :) Plus ca, rasul e sanatos! Supararea nu! Si gandeste-te la cei mici. Cand cad jos si se lovesc. Ai observat reactia lor daca incepi sa razi si sa-l aplauzi? Se ridica de jos si rade si el! Dar daca te agiti si incepi cu "vai saracul, ce a patit!" incepe instantaneu sa planga!
 Hazul asta de necaz e un fel de "am trecut si prin asta!" :) Dar are si el limitele lui!
Viata poate fi inteleasa doar privind inapoi...dar trebuie traita privind inainte...

22 Iulie, 2005, 12:55:56 a.m.
Răspuns #3

Lorelei

Lacra, eu nu vad asa lucrurile, de obicei a face haz de necaz se refera la necazul tau, nu la al altuia. Adica ironizezi singura situatia in care te afli. Nu pe a altora.
Amintirile au un singur cusur: ne viziteaza in fiecare zi.

22 Iulie, 2005, 12:59:38 a.m.
Răspuns #4

viulian

Administrator
Pai se merita sa amintesc vorba aceea "haz de necaz".

In rest.. fiecare dupa cum ii e istoria.
Eu sincer prefer sa tac si sa nu zic nimic daca sunt prins in situatii jenante. Ma prefac ca n-au fost :D. Si poate nici n-au fost! Erau normale, dar social jenante.
Sau plang, sau stau si nu fac nimic (daca sunt trist) si tot asa. Sau privesc, etc,

De toate :)

22 Iulie, 2005, 01:06:28 a.m.
Răspuns #5

dew

Vizitator
  Am inteles,Lore.Am inteles ce ai vrut sa spui(abia acum).
     Cred ca o singura data mi s-a intamplat sa rad de propriul meu necaz si anume ,cand am luat pentru prima data o palma de la tatal meu.(Nu a trecut foarte mult timp de atunci si tin neaparat sa precizez ca am meritat-o din plin.)
   Eram asa de necajita...iubitul meu ma parasise,ne-am despartit,cu parintii nu ma intelegeam ,prieteni nu aveam ,amici nici atat si m-am asezat pe pat...am privit catre tavan si am ras ,am ras pentru ca nu doream sa plang ...am ras ca sa trec mai usor peste cele ce s-au intamplat ,iar apoi am adormit linistita.
    Deci este mai bine sa privesti ca pe o situatie comica ,o situatie dramatica...treci mai usor peste ea.

22 Iulie, 2005, 02:53:35 a.m.
Răspuns #6

Guardian|Angel

haz de necaz....stiti cum se zice...cand esti optimist parca totul itiiese asa cum vrei???asa e siaici....de cate ori sunt pusa intr-o situatie jenanta,sau am un necaz,nu rad la propriu,dar efectiv,ironizez situtiamsau sau necazul in asa fel incat sa mi se para un fleac,o chestie hazlie...si nu mi se pare ca e atat de importnta incat sa ma deprim din cauza asta.....poate si asta e un motiv,nu?
"Femeia domnilor, e singura care conteaza!!"

22 Iulie, 2005, 12:05:31 p.m.
Răspuns #7

Doniacris

... zambesc ... cred ca poti sa faci haz de necaz daca ai reusit macar sa accepti "problema" cu care te confrunti. Hazul de necaz, chiar daca uneori nu realizam, e un fel de montare a subconstientului, stim de fapt ca "asta e", nu mai ai nici o solutie de rezolvare si atunci te gandesti :"putea fi mai rau!", asa ca nu iti ramane decat sa te atosugestionezi ca de fapt e bine si asa.
Oricum, daca poti face haz de necaz, e o calitate, inseamna ca ai puterea de a accepta si de a merge mai departe, plus ca te face sa te simti mai ... usor ... si mai bine, asta nu inseamna ca esti superficial,nici pe departe.
Si ca sa nu fiu gresit inteleasa, "hazul" difera de la "necaz la necaz" ... nu iti vine sa faci glume in cazuri extreme, de boala, de calamitati, sau, Doamne fereste, mai rau ...
Asa ca, daca puteti, zambiti fratilor, e un semn bun, nu uitati de vorba aceea :"Zambeste, maine va fi mai rau!"
Brrr, Doamne fereste !
Dar pana atunci,
 ;)
« Ultima Modificare: 22 Iulie, 2005, 12:08:24 p.m. de Doniacris »
Infrant nu esti atunci cand sangeri,
Nici ochii cand in lacrimi ti-s.
Adevaratele infrangeri
Sunt renuntarile la vis ....

23 Iulie, 2005, 02:14:49 a.m.
Răspuns #8

Robert.

Vizitator
Iata un exemplu cules dintr-un ziar de pe net, scris in primavara:

Rîsu’ - Plînsu’

E primavara înainte de termen, la fel ca preturile europene raportate la salariile noastre africane. Gheata a prins sa crape sub razele soarelui primavaratec si o ia la vale, aluneca încet încetisor de-a lungul caloriferului din sufragerie.
  E primavara anticipata. Politicienii au dat în mintea copiilor si se spurca pe toate posturile, rîvnind ciolane pe linie de partid si de stat degeaba. Multi vor iar sa ne momeasca la urne.
  E primavara suie. Pasarile albe migratoare se întorc din pribegie de prin tarile calde, dar nu se opresc la noi de scîrba legii cuiburilor nationalizate, cuiburi ocupate în continuare de cuci clontosi. Pasarile negre pleaca din nou spre tarile mai caldute, sarind granita oricum si pe oriunde.
  E primavara medicala. Guvernul a decretat curatenia de primavarã în toata tara si într-adevar o groaza de lume se curata prin spitale din cauza lipsurilor de tot felul.
  E primavara araba. Oile s-au rotunjit bine si fata în nestire, arabii asteapta mieii la iesire si în cel mai profund spirit mioritic îi transforma în kebab irakian. Si astfel, în materie de zootehnie NATO, românii o fac în continuare de oaie.
  E primavara piscicola. Apele sunt limpezi si se vad pesti cu milioanele, sclipind pe fundul iazurilor unde au murit asta iarna asfixiati de indolenta si incompetenta celor care au cumparat iazurile de la Piscicola cu japca.
  E primavara de mizerie. Gîzele încep sa miscoreasca peste tot prin natura daca paduchii ar fi fosforescenti cu siguranta ca orasul nostru ar straluci noaptea ca Las Vegas-ul.
  E primavara nebuna. Prin poienite încep sa apara ghioceii si fluturasii, sunt foarte multi anul asta, practic nu gasesti un român sa n-aiba fluturasi, e destul a te uiti la jurnalul de la ora 17 pe PRO-TV.
  E primavara revendicativa. Întreaga natura se trezeste treptat la viata, strazile încep sa fie blocate de grevisti si protestanti, oameni disperati care spera astfel sa scoata pe parlamentari din hibernare. Aderarea costa si nimeni nu vrea sa plateasca nimic.
  E primavara sinucigasa. Tarabele sunt pline de martisoare, fire albe si rosii se împletesc peste tot, sunt vremuri grele asa ca anul asta snurul se vinde cu tot cu sapun. Se spînzura lumea buluc.
  E primavara scumpa. Preafericitul Teoctist a trimis o scrisoare de felicitare guvernului, pentru contributia deosebita adusa de conducerea tarii la organizarea Postului Pastelui. Toate se scumpesc, lumea posteste pe rupte, cu toate astea o groaza de aliantari plîng ca nu au primit si ei un post.
  E primavara babeasca. Pe lînga gardurile însorite de catre cîini apar urzicile. Apar si dispar la fel de repede pentru ca este sezonul cînd babele îsi fac de cap, iesind la recoltat mîncare, înfruntînd babeste pericolul violurilor si impozitului pe venit.
  E primavara abramburita. Copiii se pregatesc de vacanta, nu mai e aia de primavara pe care o stiam, e a 42-a vacanta din anul scolar, vacantica impusa de reforma de forma în învatamînt. Reforma care îi face pe elevi si profesori sa nu mai stie cînd se învata si cînd nu, asa ca pentru a nu gresi în general nu se mai învata de loc.
  E primavara de rîsu’-plînsu’, tara geme de lipsuri si scumpiri iar guvernantii ne ureaza sa traim bine...Cu ce si cu cine? Rîsu’-Plînsu’!

(Mihai ILIESCU)

24 Iulie, 2005, 12:27:21 a.m.
Răspuns #9

Robert.

Vizitator
Un alt exemplu, din acelasi ziar:

PESCĂRIŢELE

Sînt si de astea. Dumnezeu l-a facut pe barbat pescar si vînator, mascul ce e facut sa umble teleleu, scociorînd toate pîraiele si vagaunile dupa prada. Muierimea trebuie sa stea cuminte în pestera si sa nu manînce ciuperci prin vecini-socri-tribunale ca e neglijata, datoria ei este sa creasca generatia PRO.
Cu toate astea, s-au înmultit grozav pescaritele, vin puhoi pe balta si ne înnebunesc cu mofturile si pretentiile lor de fecioare neprihanite. Trebuie sa le descîlcesti ciorapeii de pe mulinete, sa le pui rîma în cîrlig, sa alungi cîinii si furnicile din spatiul ocupat de ele, sa le aduci apa rece de la 2 km, sa nadesti o basculanta de maliga taman unde li se nazare lor c-ar fi pestanul, sa le explici de ce nu trage, trebuie sa le duci acasa la comanda taman cînd începe sa traga mai bine, e dezastru dom’ le! Îti vine sa te anini de-o salcie.
Si ce daca e 8 martie ? Ca doar eu nu spun de toate, sunt si fete de treaba care nu te încurca ci dimpotriva...
Angelica este o dulceata nu alta, pescuieste dumnezeieste si chiar daca prinde mai mult ca tine, nu te umileste si recunoaste cinstit ca a avut bafta începatorului...
Ioana este o ciocolata mica, nici nu-i auzi gurita pe balta. Este o prezenta feminina discreta si plina de maiestrie în ale unditului si chiar daca prinde mai mult decît noi, recunoaste cinstit ca a dat într-un loc nădit de paznici de o lunade zile, dimineata si seara...
Luci este o bomboana de fata, are o energie debordanta în ea si sta ore în sir nemiscata cu batul în mîna asteptînd trasatura fatala. E de un bun simt remarcabil si chiar daca prinde mai mult decît noi, baga repede juvelnicul în portbagaj ca sa nu zicem cumva ca se da mare...
Anda este pur si simplu întruchiparea frumosului pe balta, sa o vezi cu cîta gratie arunca sobolanul în mijlocul iazului, cu cîta noblete îsi împarte vermisorii cu pescarii din jur, ramîi uimit. Basca si faptul ca chiar daca prinde mai mult decît noi, are bunul simt sa-i scoata din apa cînd ne uitam noi în alta parte...
Dana este o splendoare în stuf, cu sapcuta ei trasa smechereste pe ochi, cu zîmbetul ei plin de gropite, cu tehnica ei desavîrsita de a scoate batrînii baltii la placuta de srot. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca chiar daca prinde mai mult decît noi, întotdeauna scade cu 2-3 kile mai putin din cantitatea exacta, lasa de la ea, numai ca sa nu ne vada bosumflati...
Fete bune, dar ar trebui sa stea mai mult pe acasa, ca-s vremuri tulburi si copiii scapa repede la vale, de-ti pui mîinile în cap. În fond sînt mame si nu au ce cauta pe balta cu golanimea. Acolo se spun mascari, se suduie si în general este un fel de club masculin.
Unde mai pui ca noi barbatii avem si putin spirit ecologist, pai daca ne-am apuca si noi sa prindem atîta peste ca nebunele astea, ce naiba ar mai ramîne din fauna piscicola?

(Mihai Iliescu)