Este o asteptare egoista, dar fata de noi insine.
Cand esti deceptionat, intra in functiune acea stare de necesitate cauzata de iesirea din "normal", de lipsa suportului exterior pe care te-ai obisnuit sa-l primesti (adica afectiunea celuilalt). Ceea ce trecem cu vederea insa, este faptul ca, in disperarea noastra, lasam acea necesitate sa ne acapareze, sa ne invaluie intr-o negura deasa care ne estompeaza personalitatea.
Avem impresia ca la despartire lasam o parte insemnata din noi in celalalt si ramanem cu un sentiment de gol (este vorba de abandonul de sine de care aminteam mai sus). Cu alte cuvinte, ne ignoram unicitatea, uitam de noi si faptul ca, desi suntem poate in multe privinte schimbati in urma experiantei ce am trait-o, ramanem totusi individualitati - oameni frumosi si, fara doar si poate, capabili de trairi intense si minunate, capabili sa iubim. Deci, vezi tu, felul asta de abandon este un semn de egoism fata de noi insine, caci uitam sa ne iubim pe noi si tot ce ne ramane de facut este, asa cum bine spui tu, sa asteptam...
In ceea ce priveste treaba asta cu independenta afectiva, nu stiu ce sa spun...cred ca iubirea implica totusi o doza mult mai mare de afectivitate decat de ratiune. Ce spui tu presupune ca ratiunea sa primeze si atunci nu stiu in ce masura mai poate fi vorba de iubire.
Ceea ce am prupus eu nu doar ca nu diminueaza cu nimic afectivitatea, ci in fapt inseamna o extindere a ei, astfel incat sa ne cuprinda si pe noi insine. Daca realizam ca am fost o parte la fel de importanta in relatia trecuta ca si celalat vom putea accepta mai usor despartirea si ne vom pastra echilibrul afectiv si increderea in sine.