11 Octombrie, 2025, 12:13:08 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: constiinta?  (Citit de 9382 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

13 Februarie, 2006, 09:38:49 p.m.
Răspuns #15

Guardian|Angel

sa va zic ce e constiinta?
Uite atunci cand vrei sa fii fericit, si stii ca faci nefericit pe cineva, si te mustra constiinta stiind ca altcineva ar putea suferi din cauza ta...si te sacrifici...

Cum ziceai Lorelei?
"MAMA EI DE CONSTIINTA!!!"
"Femeia domnilor, e singura care conteaza!!"

13 Februarie, 2006, 09:44:02 p.m.
Răspuns #16

Bke

Vizitator
Daca e sa o luam logic, poti face miii de calcule matematica, fara a constientiza ca existi ;)

14 Februarie, 2006, 06:18:03 a.m.
Răspuns #17

furia ingerului

Vizitator
Daca-mi veti spune ca acolo unde se termina constiinta incep instinctele cred ca va mananc pe toti !
S-ar putea sa va vina mai tarziu ideea ca unde se termina constiinta ar putea incepe chiar viata intrauterina si asa o sa mai scapati sa mai aveti probleme de constiinta pe tot restul vietii...constiente ;)

Un preot, un om de mare cultura si nu numai duhovniceasca, bun prieten, ma injura candva: "Mancate-ar Raiul"!

Si pe voi sa va manance, ce numai pe mine :D

14 Februarie, 2006, 08:59:38 a.m.
Răspuns #18

viulian

Administrator
E cam nasoala limba romana la faza asta, termenul de constiinta are o gramada de semnificatii si e confuz... (de fapt cred si engleza). Ce oameni lenesi dom'le.
Prefer sa-l folosesc spart pe semnificatii de: "bun simt", "luciditate", "intuitie", "atentie", etc.

Unde se termina intuitia despre sine, se termina si puterea de patrundere a existentei a persoanei respective. Si toti se culca pe o ureche, mai devreme sau mai tarziu, multumiti cu sistemul lor de referinta, satisfacuti ca au aflat tot ce a fost de aflat (dar daca nu stii cat e de aflat, de unde stii cand sa te opresti, cine pune stampila de suficient si calca frana, ermetizand persoana?)

14 Februarie, 2006, 10:07:20 a.m.
Răspuns #19

Bke

Vizitator
Ok, pardon :). Voi construi un nou cuvant.Acesta va avea numele de "CONSTIEXISTENTA" si semnifica starea ta de existenta, adica STII ca existi.Sa detaliez: stiu ca ma cheama Andrei, stiu ca sunt om, stiu ce e aia apa si ce e aia mancare.Daca construim un robot mai putin performant decat cel uman(adica robotul organic), acesta poate rationa(cu ajutorul inteligentei artificiale) insa nu detine constiexistenta.El stie ca trebuie sa bea apa, dar nu stie ce e apa.Adica are un identificator pentru apa, care ii spune... "Vezi partea aia lichida incolora?Aia e apa ".Da e un exemplu idiot, dar ca idee.Noi ca oameni(roboti organici, foarte complexi) avem constiexistenta.Meditam, ne intrebam de existenta noastra... fara constiexistenta ce puteam face?Cainele rationeaza?Merge dupa instincte?Pai daca il mangai se bucura si daca il lovesti te maraie... .Sta sa mediteze asupra vietii?Stie el ca exista?

16 Februarie, 2006, 05:24:20 p.m.
Răspuns #20

un_suflet

"Meditam, ne intrebam de existenta noastra... fara constiexistenta ce puteam face?Cainele rationeaza?Merge dupa instincte?Pai daca il mangai se bucura si daca il lovesti te maraie... .Sta sa mediteze asupra vietii?Stie el ca exista?"

Cu constiinta sau fara...Om sau caine...
Cati dintre oameni isi pun intrebari referitoare la existenta lor si nu actioneaza ca un robot "neperformant"?
Cati oameni stiu ce inseamna ratiune...dar sa mai si rationeze?
Cati sunt aceia care functioneaza doar dupa 'instincte primare" (foame, sete, reproducere, odihna)?
Cati oameni cunoasteti care se bucura cand le dai, iar cand le ceri iti devin dusmani?
Despre meditatie...deja e mult prea mult...
Neinspirata paralela intre om si caine...Poate ca un caine nu constientizeaza ca exista, dar are "constiinta" mai multa decat multi dintre oameni...
Priveste ce nu iti place la mine si... spune-mi!... Apoi, priveste in oglinda si... spune-ti!

16 Februarie, 2006, 09:09:10 p.m.
Răspuns #21

Bke

Vizitator
no comment

19 Februarie, 2006, 12:46:19 p.m.
Răspuns #22

furia ingerului

Vizitator
Bke cu identitara sa pledoarie spre factic prinde bine ideea in comparatia animaliera ;D

Una peste alta, nu putem atribui constiintei toata valenta regnului animal, uneori e greu sa o atribui si unul jeguri umane si ar parea poate mai verosimil sa o dai lui Labus...
Nu stiu daca poate fi identificata sau va fi vreodata constiinta ca manefestare cel putin psihica insa sunt sigur ca este o latura importanta a personalitatii. Este parte din specificul nostru temperamental si atitudinal doar ca asezat intr-un cuvant accesibil si pentru cei ce nu sunt de specialitate socio-umana.

Constiinta e un moft de a te justifica atunci cand interesul tau e mai mare decat cel ce-l vrei supus. ;)

19 Februarie, 2006, 12:56:07 p.m.
Răspuns #23

desdemona

Constiinta e un moft de a te justifica atunci cand interesul tau e mai mare decat cel ce-l vrei supus. ;)
ai pus punctul pe i..alte cuvinte nu isi dovedesc rostul

si ca sa mai dau un citat,eminesc numea contiinta-"recea cumpana a gandirii"

Singuratatea te transforma intr-un Cristofor Columb navigand spre continentul propriei inimi.
 Cate catarge nu-ti cresc in sange ,cand de lume te leaga numai marile?pe fiecare clipa m-as imbarca spre apusurile Timpului

19 Februarie, 2006, 01:03:54 p.m.
Răspuns #24

furia ingerului

Vizitator
Am dreptate, n-am dreptate e ceva usor santajabil. Ceea ce se constituie insa intr-o realitate este faptul ca justificam prea mult pe baza regulilor general-acceptate comportamente personale care ne sunt atat de intime incat ar merita o explicatie de la noi insine !