11 Octombrie, 2025, 12:44:13 p.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Parabolele Lui Iisus  (Citit de 8276 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

06 Februarie, 2006, 11:53:35 p.m.
Citit de 8276 ori

Maria

Vizitator
    Mi-am permis sa deschid acest topic din dorinta sau placerea si cu permisiunea voastra sa vorbim pentru a intelege mai bine pe Dumnezeu, prin explicarea unor parabole. Iisus asa cum bine stim a vorbit de multe ori oamenilor prin parabole, in timp ce se plimba cu ucenicii sai prin dealurile Palestinei.In toate parabolele Iisus lega adevarul divin de lucruri si chiar intamplari obisnuite din viata de zi cu zi. ,,Voi vorbi in pilde, voi spune lucruri ascunse de la facerea lumii'' (Matei13,34-35).
     A-ti citit parabola ,,semanatorul si samanta''? Cum se poate,,comenta?''
   In intelegerea mea, semanatorul este Iisus, iar samanta este adevarul spus de Iisus.In acea perioada,misiunea pentru care venise Iisus nu era inteleasa de oamenii timpului. Iisus era temelia intregii religii evreiesti.Serviciile  acestui sistem religios erau oranduite de Dumnezeu,numai ca, iudeii acordau mai mare importanta formelor exterioare ceremoniilor,...asa incat traditiile si regulile omenesti ascundeau invataturile Lui Dumnezeu. asa ca, iudeii doreau ca Mesia sa-si arate  identitatea prin fapte eroice de cucerire.Asa ca acesta parabola arata ca Dumnezeu a vrut sa invinga prin toleranta, si prin schimbarea unui nou principiu de viata.
        Voi cum comentati aceasta parabola?

07 Februarie, 2006, 01:07:08 a.m.
Răspuns #1

Lady Allia

Îmi permit să adaug textul "Pilda Semanatorului - Matei cap.13-" pentru cei care nu o cunosc sau nu au citit-o, pentru a se ştii  despre ce este vorba.

"Pilda Semanatorului - Matei cap.13-"

Pentru a fi întelese mai cu usurinta cuvantarile Sale despre  Dumnezeu si împaratia Sa, Iisus S-a folosit de exemple din natura, de întamplari sau fapte din viata obisnuita oamenilor. Acestea se numesc pilde sau parabole.

“3. Si le-a grait lor multe, in pilde, zicand: Iata a iesit semanatorul sa semene. 
4. Si pe cand semana, unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat. 
5. Altele au cazut pe loc pietros, unde n-aveau pamant mult si indata au rasarit, ca n-aveau pamant adanc; 
6. Iar cand s-a ivit soarele, s-au palit de arsita si, neavand radacina, s-au uscat. 
7. Altele au cazut intre spini, dar spinii au crescut si le-au inabusit. 
8. Altele au cazut pe pamant bun si au dat rod: una o suta, alta saizeci, alta treizeci. 
9. Cine are urechi de auzit sa auda.”

Dupa ce le-a spus oamenilor pilda despre omul iesit la semanat, Iisus le-a explicat ucenicilor întelesul profund al cuvintelor Sale:

18. Voi, deci, ascultati pilda semanatorului: 
19. De la oricine aude cuvantul imparatiei si nu-l intelege, vine cel viclean si rapeste ce s-a semanat in inima lui; aceasta este samanta semanata langa drum. 
20. Cea semanata pe loc pietros este cel care aude cuvantul si indata il primeste cu bucurie, 
21. Dar nu are radacina in sine, ci tine pana la o vreme si, intamplandu-se stramtorare sau prigoana pentru cuvant, indata se sminteste. 
22. Cea semanata in spini este cel care aude cuvantul, dar grija acestei lumi si inselaciunea avutiei inabusa cuvantul si il face neroditor. 
23. Iar samanta semanata in pamant bun este cel care aude cuvantul si-l intelege, deci care aduce rod si face: unul o suta, altul saizeci, altul treizeci.”

Dupa cum reiese din cuvintele Mantuitorului, semanatorul este El, samanta este Cuvantul lui Dumnezeu, iar locurile unde ea cade sunt felurile oamenilor care asculta aceasta învatatura.
Cu totii auzim într-un fel sau altul învataturile Domnului Iisus. Din pacate nu stiu în cate din suflete gaseste si “pamantul cel bun” în care sa creasca si sa aduca rod.
Sper ca pilda pe care am învatat-o azi safi gasit “pamantul cel bun”, si mai sper ca aceasta sa aduca transformarea felului cum primim învatatura lui Dumnezeu.
“Fiule, tine cu tarie învatatura si nu o parasi; pazeste-o, caci ea este viata ta”(Pilde 4:13).

07 Februarie, 2006, 11:29:59 p.m.
Răspuns #2

Bke

Vizitator
Maria: ai explicat exact ca Iisus.

08 Februarie, 2006, 12:29:02 a.m.
Răspuns #3

viulian

Administrator
Ma alatur si eu lui Bke :)
Nu prea este o pilda de comentat cea de mai sus, a semanatorului'; e deja deslusita - nu avem decat sa cadem de acord ca e semnifica exact ce este explicat ca inseamna.

As propune ceva de genul "intoarce si obrazul celalalt" si ce inseamna acest lucru - sau altceva (voi cunoasteti mult mai bine Biblia) care nu e direct explicat - care lasa loc dezbaterii :)

08 Februarie, 2006, 01:14:14 a.m.
Răspuns #4

Lady Allia

Nu este o pilda de a lui ISUS, dar mie mi-o place in mod deosebit si mi se pare ca spune foarte multe:

TIMPUL SCHIMBARII

La un batran calugar, a venit intr-o zi un tanar pentru a se spovedi si a-i cere sfat. Din vorba in vorba, tanarul ii spuse:
-Parinte, sunt un om destul de rau. As vrea sa ma schimb, dar nu pot. Am incercat sa ma schimb dar nu am putut. Totusi eu sper ca dupa ce voi mai creste, voi putea sa ma schimb, nu-i asa?
-Nu, i-a raspuns batranul. Vino cu mine!
L-a dus pe tanar in spatele chiliei, unde incepea padurea, si i-a spus:
-Vezi acest vlastar?
-Da, parinte!
-Smulge-l!
Tanarul a scos bradutul imediat. Mergand mai departe, calugarul s-a oprit langa un bradut ceva mai inalt, aproape cat un om.
-Acum scoate-l pe acesta.
S-a muncit baiatul cu pomisorul acela, dar cu putin efort a reusit pana la urma sa-l scoata. Aratandu-i un brad ceva mai mare, calugarul i-a spus:
-Smulge-l acum pe acela.
-Dar e destul de mare, nu pot singur.
- Du-te si mai cheama pe cineva.
Intorcandu-se cu inca 2 prieteni, au tras ce au tras de pom si, cu multa greutate, au reusit, in sfarsit, sa-l scoata.
-Acum scoate-ti bradul cel falnic de acolo, le spuse calugarul.
-Parinte, dar acela e un copac mare si batran, cu radacini adanc infipte in pamant. Nu am putea nicioadata sa-l smulgem, chiar de-am fi si 100 de oameni.
-Acum vezi, fiule? Si apucaturile rele din suflet sunt la fel! Orice pacat pare la inceput inofensiv si fara mare importanta, dar, cu timpul, prinde radacini in fiinta omului, creste si pune stapanire din ce in ce mai mult pe sufletul tau. Cat este inca mic, il poti scoate si singur. Mai tarziu vei avea nevoie de ajutor, dar fereste-te sa lasi raul sa ti se cuibareasca adanc in suflet, caci atunci nimeni nu va mai putea sa ti-l scoata. Nu amana niciodata sa-ti faci curatenie in viata mai tarziu va fi mult mai greu.

"Degeaba taiem crengile pacatului in afara noastra daca in noi raman radacinile. Acestea vor creste din nou."(Sf.Grigorie Dialogul)

10 Februarie, 2006, 12:13:33 p.m.
Răspuns #5

Maria

Vizitator
     Si pentru ca ma incapatanez  insist in a comenta aceasta parabola. Ma astept-am sa vad comentarii  actualizate la viata aceasta, dar a fost mai simplu a, se spune, ,,ai explicat exact ca Iisus''. In fine, fara a pastra o ordine, voi scrie nitel despre samanta cazuta langa drum. Eu nu am spus sa comentam textual, ci sa vedem in aceste parabole, actualul. Daca vom face asta vom putea intelege ca Biblia nu-i  talmacire ci traducere dupa scrieri existente, poate impletite cu stiinta.  Asa ca;
    In aceasta parabola Iisus spune ascultatorilor Sai, ca daca vor critica lucrarea Sa, vor nutri resentimente datorita faptului ca ea nu corespunde ideilor noastre si suntem in pericol. Samanta cazuta langa drum este Cuvantul Lui Dumnezeu care ajunge in inima unui ascultator superficial. Atres de scopuri egoiste sufletul oamenilor ajunge,,sa impietreasca prin inselaciune pacatul'' (Evrei3,13). Iisus atrage sufletul prin iubirea Sa, dar Satan se straduieste sa abata atentia oamenilor ce simt nevoia sa-L caute pe Iisus. Si Satana are destui ,,colaboratori'', aceia sunt cei ce pretind ca-s cu adevarat crestini. Foarte multi crestini asculta Predicarea cuvantului, la biserica, facand apoi subiect de critica in camin.Ba mai mult foarte multi incep a judeca slujba ca pe-o opera lirica ajungand uneori chiar la discursuri politice. C-am asa in multe familii copiii invata a fi educati prost din punct de vedere crestineste, apoi ne intrebam desigur de ce oare copiii au temperamente deviante cand eu l-am educat bine. Un exemplu; suna telefonul, si pentru ca nu am chef de conversatie, pun sa raspunda copilul, avertizandul inainte de-a raspunde ca nu-s pentru nimeni acasa''. L-am invatat sa minta, i-am schimbat puritatea. Uite asa, incet incet, incep sa-l modific in rau. C-am asa sta si cu apropierea lui fata de cel mai bun prieten, Iisus.
      Este foarte important sa avem respect fata de solii Lui Dumnezeu. Este bine ca noi parintii sa intelegem ca popiul exemplu poate impietrii inima copiilor.

10 Februarie, 2006, 01:23:52 p.m.
Răspuns #6

viulian

Administrator
Nu e nici o incapatanare Maria :)

Eu n-am comentat din cauza ca mai mult sau mai putin as fi zis cam ce ai spus tu deja...

Adica era clar ca un om care nu e deschis invataturii, poti sa-i torni si pe gat si tot nu va accepta. Nu tine de invatatura, tine de om...
Psihologic vorbind, omul are nevoie sa aiba o structura a egoului, a personalitatii. Cum societatea cultiva exteriorul (schimbul cu exteriorul doar) referinta oamenilor este de cele mai multe ori in afara lor, in sensul de posesii (adica isi cumpara o gramada de chestii de care se ataseaza, care ii definesc, si care le umplu golul interior), urmatorul pas este un iubit/iubita sau familia (dar tot in exteriorul sinelul sunt) - si asta le da iar o referinta care ii defineste cumva, iar unii au referinta pe Dumnezeu (indiferent de religie adica, nu  ma refer doar la Iisus, ci ideea de Dumnezeu). Dar tot o referinta exterioara este cumva, si asta se cunoaste din cauza importantei care e data simbolurilor religioase exterioare - gen cruci, amulete, icoane, etc.

Acum, atata timp cat referinta este in exterior, mie imi pare ca e foarte putina autenticitate - comportamentul fiind dat de cei care au educat relatia cu exteriorul, de societate. Nu prea vin chestii din interior... si de aceea poti sa le zici orice adevaruri, nu vor fi receptate decat cele "predate" deja. Deci daca n-are chef tipa sa fie deranjata (si asta e in sinele ei) nu se va gandi ca cineva din exterior (Dumnezeu) ar dicta altfel comportamentul. Doar ce e in sine dicteaza actiunile.

La final, sunt cei care au referinta in interior... Doar la acestia prinde invatatura, doar ei sunt fertili, caci la ei ceva din interior ii face sa inteleaga. Sunt deschisi, spirituali.

.....