"Am invatat ca un om nu are dreptul sa il priveasca pe un altul de sus, decat atunci cand trebuie sa se aplece pentru a-l ajuta sa se ridice." A fost o data o insula unde locuiau:
Fericirea, Tristetea, Constiinta, Bogatia si multe altele printre care si
Dragostea.
Intr-o zi s-a anuntat că insula se va scufunda, asa că toti au început să-si repare bărcile si au plecat cât mai repede.
Dragostea a rămas ultima. Ea a perseverat pâna în ultimul moment.
Când insula era aproape a se scufunda, Dragostea s-a decis să ceară ajutorul.
Bogătia a trecut pe lânga Dragoste intr-un vapor imens. Dragostea a spus: "Bogatie mă poti lua cu tine?". Bogătia a raspuns: "Nu, nu pot. Am atâta aur si argint de transportat, încât nu mai este loc si pentru tine". Dragostea s-a decis să intrebe
Vanitatea care tocmai trecea pe acolo într-o frumoasă barcă: "Vanitate, te rog ajută-mă!" "Nu te pot ajuta Dragoste. Esti toată udă si mi-ai putea strica barca", a răspuns Vanitatea.
Tristetea trecea si ea pe acolo, asa că Dragostea îi cere si ei ajutorul: "Tristete ia-mă cu tine, te rog!" " O ... Dragoste, sunt atât de tristă, încât vreau să fiu singură!"
Fericirea a trecut si ea pe acolo, dar era atât de veselă, încât nici nu a auzit când Dragostea i-a cerut ajutorul.
Dintr-o dată, s-a auzit o voce: " Vino, Dragoste, te iau eu". Era un batrânel. Dragostea s-a simtit atât de binecuvâtată si atât de fericită încât a uitat să întrebe cum îl cheamă. Când au ajuns pe uscat, batrânelul a plecat urmându-si calea lui. Dragostea, realizând cât de datoare îi este batrânelului, a intrebat
Constiinta, un alt batrânel: "Cine m-a ajutat, cine a fost cel care m-a ajutat?"
"Era
Timpul" - a spus Constiinta. " Timpul!?" - a spus Dragostea mirată. "Dar de ce să mă ajute pe mine Timpul?" Constiinta a zâmbit si a răspuns cu întelepciune:
"Pentru că numai TIMPUL este capabil să înteleagă cât de valoroasa si minunată este DRAGOSTEA". Tot TIMPUL... m-a ajutat si pe mine să inteleg Dragostea.... Iar voi... cei care cititi acest mesaj si sunteti singuri, nu disperati,
timpul îsi va face datoria si fată de voi...