Da, ca parinte de baiat la varsta adolescentei, cred ca anturajul este o problema in ziua de azi. Devine o obsesie (de pe la 13 ani pana pe la 17-18 ani) sa verifici copilul de cate ori intra in casa. Te dai pe langa el sa simti miros de tigara sau de bautura. Il tragi de limba cu cine si ce discuta pe unde merge,ii verifici subtil arhiva de messenger

( de scoala nu mai amintesc pt ca un copil cu personalitate puternica, cu cat il bati mai mult la cap, cu atat are rezultate mai slabe).
Eu , ca adolescenta, nu am resimtit trecerea asta peste pubertate atat de puternic ,asa cum vad la baiatul meu. Este un calvar , apar zeci de neincrederi vis-a-vis de atitudine . Acum greseste , isi da seama in timp ce-o face dar nu se opreste , apoi isi cere iertare( ma refer strict la dialogurile parinte-copil) si baga repede replica "iarta-ma , sunt nervos din cauza varstei"(shoot me!

).
Revenind la anturaj... uimitor cum fetele sunt cu mult mai influentabile. Zilele trecute vine copilu' de la alimentara si simt un miros puternic de tigara. Il iau la intrebari si raspunsul vine rapid : fumeaza X ( o fetita de 14 ani ) in scara, fara niciun stres ca ar putea-o prinde parintii. Intreb cum poate fi atat de iresponsabila, sa riste atatea inca de la varsta asta si care credeti ca este motivul inconstientei fetei? Prietenul ei

...el a convins-o sa se apuce de fumat ( nu pot sa zic "obligat-o" pt ca mi se pare cea mai mare prostie a unui om sa te lasi obligat sa faci un lucru fara vointa ta). M-a implorat sa nu le spun parintilor fetei , ca deja au prins-o o data si au batut-o. Ce bine ii fac eu ei daca ascund lucrul asta? Ma simt partasa la prostia ei

Pacat... este o eleva atat de buna, cu rezultate excelente la un liceu renumit din oras. Pacat ca judecata ei nu se ridica la aceleasi cote.
Stau si ma intreb , daca eu ca mama fac tot posibilul sa-mi feresc odrasla de toate relele si tentatiile nocive iar un smecher de cartier se crede D-zeu si profita de naivitatea unui copil ( care se presupune ca ar avea ceva minte la 14 ani si poate distinge raul ), ce putere voi mai avea asupra lui peste 3 ani? Eu nu am auzit un adolescent spunandu-i altuia ca nu e bine sa fumeze sau sa bea . Baiatul meu ii vede, ii condamna in sinea lui,ii accepta dar nu indrazneste sa le dea sfaturi pt ca ii este teama sa nu fie luat in ras. Probabil tentatiile si teribilismul sunt prea mari si va avea , la randul sau, asemenea experiente . Cum sa-i ferim de anturaj? Daca li se interzice sa socializeze cu anumite persoane, incep sa minta si fac tot ce stiu ei , de rusine sa nu afle cutare baiat sau fata ca mama are parere proasta despre ei .