11 Octombrie, 2025, 12:57:33 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Ingerii - exista cu adevarat? Cum stim asta? Care este rostul lor?  (Citit de 15041 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

19 Iunie, 2006, 05:17:55 p.m.
Citit de 15041 ori

Iosif

Îngerii, prietenii noştri cei mai buni
09.06.2006, Roma (Catholica)

În special între tinerii creştini educaţia privind îngerii este precară, iar alte grupuri profită de acest gol, avertizează un expert în agelologie. Pr. Marcello Stanzione, preot la abaţia Santa Maria La Nova din Campagna, Italia, şi autor a numeroase eseuri şi cărţi de angelologie, a acordat un interviu agenţiei Zenit despre percepţia modernă a îngerilor. În 2002, pr. Stanzione a reînfiinţat asociaţia catolică Armata Sf. Mihail Arhanghelul, ce organizează anual o întâlnire teologico-pastorală despre îngeri. O astfel de întâlnire a avut loc în 1 şi 2 iunie, cu tema "Întoarcerea îngerilor astăzi, între devoţiune şi mistificare".

- Ce reprezintă îngerii pentru credinţa catolică şi de ce atenţia asupra lor este mai mare din partea altor grupări şi mişcări religioase decât creştinismul?
- Din păcate cateheza înregistrează nişte lipsuri la capitolul îngeri. Alţii au profitat de vidul creat în jurul îngerilor. Centrală în teologie este desigur doctrina despre Dumnezeu, despre Preasfânta Treime, despre Isus Cristos. Dar îngerii nu sunt realităţi inutile sau nefolositoare, deoarece ei sunt parte a revelaţiei lui Dumnezeu. Îngerii sunt creaturi asemenea nouă, cu o diferenţă ontologică. Noi suntem născuţi şi murim; îngerii nu mor şi ne-au fost daţi de Dumnezeu pentru a ne însoţi. Îngerii sunt o parte complementară importantă în crearea trupului; ei sunt cei mai buni prieteni ai omului.

Un teolog a scris că îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu şi că ei se fac servitori celor care se fac pe ei înşişi slujitori ai lui Dumnezeu. Unii afirmă că Isus Cristos, fiind singurul mijlocitor, nu are nevoie de îngeri. În Faptele Apostolilor, istoria Bisericii primare, vedem clar rolul fundamental al îngerilor. Putem spune că Isus Cristos este singurul mijlocitor şi că îngerii colaborează la mijlocirea lui Isus Cristos. Declinul atenţiei şi veneraţiei îngerilor din ultimii 50 de ani se datorează unei anumite secularizări, influenţată de deviaţia protestantă, care critică veneraţia Fecioarei, a sfinţilor şi îngerilor. Nu a existat o evanghelizare clară privitoare la natura şi rolul îngerilor şi de aceea există o oarecare confuzie chiar şi între catolici.

Am scris şi publicat câteva texte de rugăciuni creştine către îngeri pentru a evita ca până şi cateheţii să creadă şi să folosească textele ambigue care circulă în prezent. Unele dintre aceste texte le regăsim şi în reviste catolice, fără a fi supuse unei critici. Sunt eseuri bazate pe astrologie, pe cele 365 de grade ale zodiacului, pretinzând că există câte un înger protector la fiecare cinci grade, aşa că cei născuţi în cele cinci grade au acel înger protector. Este un fel de magie albă. Am întâlnit mai multe persoane din Biserică ce confundă devoţiunea catolică cu aceste credinţe. Ajunge să intrăm într-o librărie pentru a găsi la secţiunea ezoterism câte 30-40 de titluri despre îngeri. Vedem deci că există o confuzie mare. Şi din păcate există puţini autori catolici care scriu texte corecte despre îngeri.

- A fost uitată de către catolici mijlocirea pe care o fac îngerii în faţa Domnului?
- Ceea ce spuneţi este o problemă reală. Pentru unii oameni este confortabil să se folosească de îngeri pentru a falsifica relaţia cu Isus Cristos şi cu instituţiile ecleziastice. Astfel, discursul celor Zece Porunci şi al moralităţii este falsificat. Sunt unii care cred că îngerii există pentru a-i ajuta să găsească un loc de parcare sau o logodnică. Sunt uneori folosiţi în mod trivial. Dar îngerii au demnitate; chiar şi cel mai simplu înger este mult mai inteligent şi mai puternic decât o fiinţă umană. Este evidentă lipsa de educaţie a noilor generaţii în direcţia devoţiunii şi relaţiei cu îngerii. Am fost preocupat de această problemă de 15 ani, şi în această muncă a mea mă bucur de aprecierea şi de sprijinul Episcopului meu.

- Au fost îngerii creaţi înaintea omului? Ce s-a întâmplat cu Lucifer?
- Există o îndelungă dezbatere despre naşterea îngerilor, în sensul că unii afirmă că îngerii au fost creaţi înaintea omului, iar alţii că au fost creaţi deodată cu oamenii. În ceea ce îl priveşte pe Lucifer, cazul lui e dovada că Dumnezeu nu impune credinţa şi nu doreşte să fie iubit din forţă, ci din alegerea liberă. Trebuie spus că nu există un dualism, în sensul că Lucifer nu este opusul lui Dumnezeu. Antagonismul există între Lucifer şi Arhanghelul Mihail, deoarece Dumnezeu nu se coboară pentru a-l combate pe Lucifer, ci îl trimite pe Mihail.

- Care este scopul congresului pe care îl organizaţi anual?
- În fiecare an, la începutul lunii iunie, organizăm o întâlnire despre îngeri. Anul trecut am reflectat asupra figurii Sf. Mihail. Anul acesta am discutat despre îngeri astăzi, între devoţiune şi mistificare. Anul viitor vom reflecta despre relaţia dintre îngeri şi sfinţi. În acest fel dorim să umplem un gol şi să depăşim prejudecata că o discuţie despre îngeri nu poate fi considerată o dezbatere teologică adevărată. Congresul nostru are caracter teologic, dar mai ales pastoral.

- Este plauzibil şi creştineşte să considerăm că fiecare dintre noi are un înger păzitor?
- Cel care nu crede în existenţa îngerului păzitor se află în afara doctrinei credinţei. Fiecare persoană are un înger ca un bun păstor. Aşa ne spune şi Catehismul Bisericii Catolice. Nu poate cineva să spună că crede în Dumnezeu, în Duhul Sfânt, în Fecioara Maria, fără să creadă în îngeri. Nu întâlnim îngerii doar în Biblie. Numeroşi sfinţi au avut contacte frecvente cu îngerii; ei au trăit o anume relaţie cu îngerii lor protectori. Mai mulţi mistici vorbesc despre relaţia cu îngerii. Cred că este timpul este bun pentru introducerea de cursuri de angelologie şi demonologie în facultăţile de teologie.

Va recomand Angels and the Spirit World, un film documentar despre ingeri si lumea spirituala.
« Ultima Modificare: 19 Iunie, 2006, 05:19:38 p.m. de Joey »
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

27 Iunie, 2006, 09:43:47 p.m.
Răspuns #1

furia ingerului

Vizitator
Nu stiu utilitatea imediata a conceptului angelic dar e destul de linistitor sa stii ca un fel de spectru ce scapa vederii tale vegheaza asupra ta de acolo de sus...
In cele mai multe cazuri daca-l cauti sa-l vezi vei nimeri in prima groapa de canal deschisa iar el, prea ocupat sa se ascunda, nu va avea timp sa te prinda!

Ingerii sunt nascuti din teama ca si fenomenul religios. Ma inchin uneori ingerilor dar particularizez mult asta. De fapt, asta fac cu toata religia.

09 August, 2006, 11:29:00 p.m.
Răspuns #2

B3b3

TEAMA ,DA. asta este  motivul pentru care imi repet "am doi ingeri pazitori"  :'(
Cel care are incredere in el va castiga increderea celorlalti!

09 August, 2006, 11:30:16 p.m.
Răspuns #3

Dedeiu

Nu vreau sa supar pe nimeni. Dar nu este gresit sa te inchini in fata unui inger? Adica ii arati un oarecare respect pentru ceea ce este, dar nu te inchini lui Dumnezeu? Va recomand cartea lui Enoh. Acolo scrie cateceva despre ingeri. Un lucru il stiu bine si anume ca ingerii nu au aripi. Aripile sunt reprezentative. In partea cu Sodoma si Gomora cand apar cei doi ingeri sunt doar niste oameni imbracati in alb daca imi aduc bine aminte. Numai bine.
« Ultima Modificare: 09 August, 2006, 11:33:34 p.m. de Dedeiu »

10 August, 2006, 01:08:08 a.m.
Răspuns #4

Marcat pentru stergere...

pai da, este gresit sa te inchini unui inger. Pentru ca si tu si el sunteti, suntem slujitorii lui Dumnezeu si deci, un inger nu este "sfant". 
« Ultima Modificare: 10 August, 2006, 01:09:54 a.m. de CONTINUUM »

12 August, 2006, 07:40:45 p.m.
Răspuns #5

B3b3

Ingerul este o dulce iluzie ce se naste din lumina razelor de soare ... caldura pamantului ... lacrimile norilor ... o adiere de vant cu nuanta ... un raset de frunze ...un cantec care rasuna ... un drum anume care te poarta in visele cele mai profunde ... o iluzie optica ce duce la orbire ... o multitudine de calitati si defecte imbalsamate intr-un trup cu umbre si oglinduri irezistibile ... zambetul ... poate fi totul sau nimic ...
Ingerul nu se supara niciodata,el vegheaza sufletul omului ... fie dur sau bland!Ingerul invinge,mereu reuseste sa schimbe oamenii rai in oameni buni!

14 August, 2006, 01:52:27 p.m.
Răspuns #6

Zamolxis

Vizitator

14 August, 2006, 02:07:57 p.m.
Răspuns #7

charlie

You believe but what you see
You receive but what you give

15 August, 2006, 03:44:02 p.m.
Răspuns #8

B3b3

16 August, 2006, 08:57:09 p.m.
Răspuns #9

B3b3

poate daca  postam aici,raspuns lamesajul pe care mi l ai trimis,ai fi  inteles   ...scuze daca te am deranjat ,o seara frumoasa  >:(

16 August, 2006, 11:11:26 p.m.
Răspuns #10

B3b3

:  nu ai specificat diavol sau inger...ai spus "si daca eu spun ca cunosc unul"  din topik am inteles  ca vb despre ingeri ,zamolxis a spus ca vede si si ,eu cum era sa ghicesc care parte o cunosti tu....pt partea cu ingerul era tst "frumos"

17 August, 2006, 05:31:05 p.m.
Răspuns #11

Dedeiu

17 August, 2006, 10:24:52 p.m.
Răspuns #12

charlie

sunt unele lucruri pe care e mai bine sa nu le sti...

mai rau e cand le sti, si nu poti face nimic... decat sa speri si sa te rogi...
You believe but what you see
You receive but what you give

18 Iunie, 2007, 11:25:24 a.m.
Răspuns #13

Lady Allia

"Ingerii - exista cu adevarat?" - probabil că da, dar pentru că ei sunt întotdeauna clasificaţi la mituri, în domenii religioase şi nu sunt tangibili...oamenii tind să creadă că sunt doar nişte închipuiri zămislite de sufletele şi mintea noastră pentru a ne face viaţa mai uşoară.

"Cum stim asta?" - nu ştim! poate doar o simţim uneori şi ne bucurăm că mai ştim simţi!

"Care este rostul lor?" - să ne facă viaţa mai uşoară şi mai frumoasă, să ne ajute să depăşim unele momente dificile, să ne ţină între aripile lor protectoare atât cât este nevoie...chiar dacă noi nu simţim, să ne facă mai buni.

18 Iunie, 2007, 02:07:21 p.m.
Răspuns #14

andrada

Ingerii.... ma duce cu gandul la puritate, candoare...i-am simtit din copilarie in viata mea...un bun prieten m-a intrebat: "De unde stii ca nu a fost imaginatia ta ?" ...stiam pur si simplu ...simteam acea iubire care imi innunda inima...ii simteam in jurul meu , iar rostul lor cred ca e bine stabilit inca inainte de a ne naste, fiecare inger cu misiunea lui...eu stiu ca acum ingerii iubirii au grija de mine , imi dau putere sa trec peste inca o zi, imi mangaie si-mi saruta sufletul trist ...pentru a zambi din nou maine vietii ...
.....in zadar fugim de ceea ce ne este drag, imaginea  sa, mai  iute decat marea  si vanturile, ne urmareste pana la capatul  lumii....