Eu m-am nascut in sud-vestul Romaniei, intr-o zona montana cu deosebite traditii.
In primul rand, cei ce se casatoreau nu se casatoreau la 20, 25 de ani, ci la 15, 16... chiar si acuma s-a mai pastrat acest obicei, multi tineri se casatoresc la 18, 19 ani.... bineinteles, la ei nu se pune vorba de facultate sau asa.... lucreaza... munca pamantului de dimineata pana seara... sau
la o firma, sau la ceva. Bani sunt. Regiunea mea e bogata. Mereu a fost bogata, cea mai bogata din tara si in bani si in traditii. Si nu e vorba de patriotism local, va asigur.
In primul rand, nunta putea sa fie ceva aranjat. Un aranjament intre doua familii, dar cu tot acest caracter al ei, se lua in considerare si consimtamantul tinerilor. Adica nu erau casatoriti cu forta doi tineri care nu se iubeau sau nu se placeau, ci doar erau "ajutati" prin acel aranjament inter-familial. Alta data, "babele" cuplau pe cutare cu cutare. E pe buna. In unele sate, se mai practica inca. La nunta, se intinde ditamai masaiul.... nu se fac nunti restranse... vin vecinii, vin prietenii de familie, neamurile, ba chiar si cunostintele. Vine cat mai multa lume.
Cheful dureaza vreo 2-3 zile, in functie de banii familiei respective.Se cheama lautari, dar nu manelisti, nu pentru ca curentul respectiv nu ar prinde, ci pentru ca oamenii din zona mea sunt reticenti fata de minoritatea respectiva, etc. Se cheama cantareti locali de muzica populara - preturile cerute de acestia sunt destul de modice.Acestia canta muzica populara, dar adeseori mai canta si din repertoriul international, etc. Se poate ca o anume cantareata populara sa cante si Celine Dion -caz concret.
Ca si costumatie, se merge fie in costum, fie in strai popular. Defapt, in zona mea se mai poarta inca, la ocazii, costumul popular. E o mandrie sa il ai, chiar daca nu e de sute si sute de ani, ci e facut recent si manual.. se poarta. Si de catre destui tineri.
Trecutul pragului se practica si pe la mine. Alta data insa, povesteau bunicii, era o traditie ce pe voi, fetele o sa va cam scoata din minti, dar serios ca asa se facea... dupa prima noapte a sotului cu sotia, o scotea pe aceasta din dormitor si o plimba in fata nuntasior, pastrand pe rochia alba a acesteia "semnul virginitatii"... adica ma rog, pata de sange. Totodata, o practica (inca) si mai misogina : daca femeia nu era virgina, barbatul putea sa o repudieze si sa ceara despagubire de la parintii fetei. Bineinteles, pe barbat nimeni nu il putea verifica...

Din fericire, aceste practici discriminatorii au disparut.
Nunta este un prilej de bucurie, un prilej de fericire. Nunta intre doi oameni simpli, fara mari pretentii intelectuale, pare a realiza o simbioza foarte buna intre cei doi. Cuplurile de acest gen, credeti sa nu, rezista.... sunt mai rare divorturile.... si munca aceasta a pamantului, pare sa si purifice oarecum sufletele oamenilor.... parca nici barbatii nu sunt asa de betivi si de rai ca prin orase...