12 Octombrie, 2025, 12:18:16 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Calitatile unui bun psiholog  (Citit de 14386 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

10 Noiembrie, 2006, 07:11:34 p.m.
Citit de 14386 ori

Iosif

Ce calitati credeti ca trebuie sa aibe un bun psiholog?
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

10 Noiembrie, 2006, 07:54:26 p.m.
Răspuns #1

catty

de foarte multe ori am ajuns sa cred ca mi-ar prinde bine sa merg la un psiholog dar niciodata nu am ajuns sa o fac...asa ca nu am cum sa imi dau cu parerea ce e bine si ce e rau in asa ceva...dar..daca tot ati deschis subiectul...am si eu o intrebare daca imi permiti joey...
ce ar trebui sa facem sa alegem un psiholog si cam cat costa la noi asa ceva?
ma gandesc serios sa consult pe cineva si chiar nu stiu cum sa procedez pt ca sincer..nu prea am incredere :-\

10 Noiembrie, 2006, 08:56:10 p.m.
Răspuns #2

Iosif

Citat
ce ar trebui sa facem sa alegem un psiholog
In primul rand sa gasesti raspuns la intrebarea mea. Ce anume cauti? Cum ar trebuii sa fie acel om ca sa ai incredere? Incearca sa gasesti cateva calitati necesare.

Citat
si cam cat costa la noi asa ceva?
Pretul este negociabil la majoritatea cabinetelor.

« Ultima Modificare: 10 Noiembrie, 2006, 08:57:43 p.m. de Joey »
Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And never regret anything that made you smile.

10 Noiembrie, 2006, 09:04:24 p.m.
Răspuns #3

catty

Ce anume cauti? Cum ar trebuii sa fie acel om ca sa ai incredere? Incearca sa gasesti cateva calitati necesare.

calm, ferm, sigur pe ceea ce zice, coerent
nu stiu exact..cam asta imi da incredere intr-un doctor ... cred ca e cea mai potrivita comparatie pe care am gasit-o

Pretul este negociabil la majoritatea cabinetelor.

o suma aproximativa?

aaaa...si inca ceva...cum ai putea sa le spui parintilor ca vrei sa faci asta fara sa ii ingrijorezi?

mersi mult de tot

10 Noiembrie, 2006, 09:17:34 p.m.
Răspuns #4

Iosif

Citat
.cam asta imi da incredere intr-un doctor
Este consilier, nu doctor. Sau ma rog, daca si-a dat doctoratul il poti numii si asa. :)

Citat
o suma aproximativa?
Un pret mediu aproximativ este intre 300 si 400 de mii pe sedinta. Depinde de la caz la caz, dupa cum spuneam, daca ai un loc de munca de exemplu, probabil ca iti va cere mai mult decat daca esti pensionar sau student. Unii psihologi mai practica si barter, adica serviciu contra serviciu. El te consilieaza, tu ii cosi un nasture (exemplu banal, stiu, dar ideea conteaza :D).

10 Noiembrie, 2006, 09:21:22 p.m.
Răspuns #5

catty

stiu ca psihologul nu e tocmai doctor..de aceea am zis ca doar am facut o comparatie sa iti pot raspunde la intrebare nefiind tocmai in cunostinta de cauza...

faza cu serviciu contra serviciu mi se pare...cel putin cam deplasata...asta chiar nu cred ca mi-ar da incredere

10 Noiembrie, 2006, 09:46:32 p.m.
Răspuns #6

Iosif

Ti-am spus, depinde de caz. Asemenea situatii sunt mai izolate. In principiu se plateste in bani, si nu foarte putin, tocmai pentru a stii ca platesti si stiind ca platesti te astepti sa fi tratata cu seriozitate!

Citat
aaaa...si inca ceva...cum ai putea sa le spui parintilor ca vrei sa faci asta fara sa ii ingrijorezi?
Explicandu-le ce inseama "psiholog". Unora le este extrem de greu sa realizeze adevarata valoare al psihologului din cauza antecedentelor create (pe vremea Comunismului).
Psihologul, dupa cum spuneam, este un consilier! La fel cum ma duc la banca sa ma consult cu brokerul de acolo cand vreau sa imi plasez banii trebuie sa ma consult si cu un psiholog din cand in cand pentru a stii ce se intampla in interiorul meu. Nu iti va spune el ce se intampla, dar te va ajuta sa iti dai seama singura.
Inainte de a putea practica terapia, consilierul TREBUIE sa urmeze si el aceste sedinte pentru ca inainte sa poti ajuta pe altii trebuie sa iti rezolvi propriile probleme.
De asemenea inainte ca un psiholog sa ajunga sa te consilieze este obligat sa aibe la activ cateva sute de sedinte de consiliere la care participa impreuna cu un supervizor.
Iti spun toate astea ca sa iti dai seama ca nu oricine ajunge psiholog! De asemenea, TREBUIE sa existe o lista cu psihologii acreditati si recunoscuti pentru a practica aceasta meserie! Este de recomandat sa consulti aceasta lista (nu stiu unde se gaseste in Bucuresti) si sa alegi unul din consilierii de acolo.
Unul din reticiente este confidentialitatea. Sunt unii care nu se simt in siguranta sa se deschida asa fata de oricine. Trebuie sa iti spun aici ca psihologul este OBLIGAT PRIN LEGE sa pastreze confidentialitatea. De asemenea, inainte de inceperea sedintelor se semneaza un contract care iti garanteaza anumite drepturi. Pe parcursul sedintelor ai posibilitatea de a cere inregistrarea cu ajutorul unui reportofon care este martor la ce se intampla.
Nu ai de ce sa iti faci griji! Este in interesul sau sa trateze cazul tau cu maxima seriozitate si daca consideri ca nu este ce iti doresti te poti retrage oricand si poti apela la alt consilier.

Haideti oameni buni, sunt curios, ce alte calitati mai trebuie sa aibe un bun psiholog? Chiar daca nu ati fost niciodata la unul, ganditi-va cum ar trebuii sa fie ca sa va fie pe plac.

10 Noiembrie, 2006, 09:55:20 p.m.
Răspuns #7

catty

imi cer scuze ca am intervenit peste topicul tau cu probleme personale...si imi pare rau ca nu iti pot da un raspuns mai exact de atata la intebarea ta

iti multumesc mult de tot

10 Noiembrie, 2006, 10:01:40 p.m.
Răspuns #8

Iosif

Nu ai pentru ce sa iti para rau. Daca te-am putut ajuta cu ceva inseamna ca nu mi-am pierdut aceasta seara degeaba. Raspunsul tau este suficient de exact. Este normal si firesc ca cei care au apelat la ajutorul unui psiholog in trecut sa fi observat mai multe calitati sau defecte, pe tine te astept cu eventualele adaugiri dupa ce te intorci. Chiar sunt curios de ce parere vei avea. ;)

10 Noiembrie, 2006, 10:14:45 p.m.
Răspuns #9

George Ene

Un bun psiholog trebuie să întrunească o serie de calităţi specifice, dintre care aş enumera pe cele principale:
   1. Să fie un fin observator al manifestărilor general-umane, şi-anume cu privire la cunoaşterea şi „traducerea” celor trei componente ale psihicului oricărui om: ce ştie, ce vrea, ce poate. Discordanţa dintre aceste componente esenţiale ale psihicului indivizilor duce la cunoscutele şi necunoscutele drame şi tragedii umane;
   2. Să se cunoască îndeajuns pe sine, dar mai ales să se accepte. Nu există om care să nu-şi raporteze semenii la sine (că vrea ori nu vrea, că recunoaşte ori nu recunoaşte), cu atât mai mult o face psihologul;
   3. Să-şi intuiască partenerul (confidentul, clientul), şi-n felul acesta să fie cu „un pas înaintea lui” în a şi-l apropria (a-l trece prin filtrul psihicului propriu);
   4. Să aibă darul convingerii, adică să-şi aducă semenii la nivelul lui de percepere (= autopercepere pentru convivii lui), să-i „restituie” prin a le da de gândit cu privire la rezolvarea problemelor lor. Socrate spunea, cu trimitere la filosofi, că aceştia trebuie să „moşească adevărul”, adică să-l scoată din oameni, în aşa fel încât aceştia să-l recunoască (pe adevăr) ca absolut evident;
   5. Să fie direct, clar şi concis, adică să evite căile ocolite, să spună ce trebuie şi atâta cât trebuie, fără să rănească prin ceea ce spune şi cum spune. Apostolul Pavel îşi sfătuia adepţii să fie buni, blânzi şi îngduitori. (De unde şi calităţile unor preoţi de a fi psihologi apreciaţi);
   6. Să uite imediat tot ceea ce a aflat despre X, ori despre Y, ca o condiţie a autolimpezirii, spre a nu se încărca cu „tarele psihologice” (trăirile) aparţinând persoanelor cu care a fost în contact;
   7. Să nu se oprească la ceea ce a învăţat. Psihologia e o ştiinţă, dar mai ales e o artă, iar psihologul e un om de ştiinţă, dar mai ales e un artist, căci e, desigur, dotat cu talent său, de psiholog. De aceea am spus că psihologul trebuie să intuiască (să simtă), să fie dotat cu „ceva în plus” faţă de ceilalţi (adică să audă sufletul, să simtă cu inima pulsul celor în suferinţă, ori în bucurie). De la „a te pune în locul celuilalt” (care e o condiţie, dar mai ales o calitate umană comună), până la a accepta ceea ce ai învăţat din manualele de psihanaliză, ori, mai nou, din psihologia abisală (a inconştientului), psihotronică etc., un psiholog care se respectă, vede, aude, emite ipoteze pe care le verifică, sau încearcă să le verifice, încât, prin aceasta, caută şi chiar reuşeşte să înalţe pe noi trepte această artă-practică numită psihologie.
   Într-un cuvânt, un psiholog e, sau ar trebui să fie, un om „uns cu toate alifiile”, pentru că un psiholog fin are simţuri fine (cam ca prietenul nostru câinele), încât poate fi un bun poliţist, un bun avocat, un bun legiuitor şi chiar un bun şef de stat. Invers, n-ar fi profesional...
E cantu dinoscitur avis

10 Noiembrie, 2006, 10:21:20 p.m.
Răspuns #10

Iosif

GeoSteph, cand mi-a fost pusa aceasta intrebare exact la fel ca tine am raspuns si eu, in afara de maieutica, unde eu am formulat putintel mai altfel. Foarte interesant! Multumesc pentru interventie.

11 Noiembrie, 2006, 06:23:30 a.m.
Răspuns #11

Evangeline

Citat
Le poti explica ca psihologul te va ajuta sa descoperi ce faci gresit si cum poti coreta ;) O mica paranteza, fosta profa de psihologie spunea ca nu va accepta sa se intalneasca cu un barbat daca acesta nu a fost macar o singura data in terapie ;) Tin sa va spun ca ii dau dreptate pentru ca oricine are probleme la un moment dat in viata si ma refer la acele probleme care nu le poti rezolva singur ci cu ajutorul unui psiholog (de exemplu).
Acum sa raspund la intrebare ca in ultima vreme cam incep mesajele off topic ;D
Dupa parerea mea un bun psiholog e acela care-ti inspira atata incredere incat sa te poti destainui, sa-i spui fiecare durere din adancul sufletului. Un bun psiholog e acela care stie sa scoata la suprafata ceea ce intr-adevar te doare si sa-ti ofere o rezolvare. Eu cel putin asta urmaresc la un psiholog. Cred ca am mai mentionat :-\...nu sunt sigura...asa ca am sa va spun, dragi prieteni ca sunt in primul an la psihologie :) Sper ca atunci cand sunt la jumatate de drum (adica sa termin facultatea si sa incep medicina) sa pot sa va ajut mai mult mai ales in ceea ce priveste acest topic ;D.
Un excelent psiholog e prezentat in filmul (sau cartea) Sybil. Nu stiu cati dintre voi au auzit de acest film dar sunt sigura ca cei in domeniu au auzit de ea. Filmul e dureros, cartea e ingrozitoare :'( dar daca va uita-ti in spatele povestii lui Sybil veti vedea ca ceea ce a ajuns in viata a fost datorita unui psiholog fascinant ;)

:-*
Never, never quit!

11 Noiembrie, 2006, 06:57:52 a.m.
Răspuns #12

catty

multumesc mult kytty..
problema cu parinti mei nu este ca nu stiu ce este un psiholog sau ca asta i-ar speria...stiu ca nu m-am explrimat prea exact la capitolul asta...problema e ca ei nu stiu ce simnt si gandesc eu in perioada asta si ca daca le-as zice ca vreau sa merg la un psiholog ar trebui sa le explic si de ce...iar asta este destul de greu in perioada asta...sper sa reusesc la sfarsitul luni decembrie...sau...sa reusesc sa imi revin pana atunci...

11 Noiembrie, 2006, 08:39:48 a.m.
Răspuns #13

Iosif

Poti sa le spui (adevarul) de exemplu, ca adormi mai greu si ca nu stii exact de ce. Nu trebuie sa le dai neaparat un motiv fix. Poti sa acuzi probleme de concentrare si mai stiu eu ce alte derivate. Sau, le poti spune ca sunt probleme pe care trebuie sa le rezolvi tu singura si ca a venit momentul sa te descurci si fara ajutorul lor.

11 Noiembrie, 2006, 08:57:41 a.m.
Răspuns #14

catty

da...ai foarte mare dreptate...dar...cred ca stii prea bine cum sunt niste parinti care se implica foarte mult si care vor totul pt copilul lor...chiar daca ar accepta ideea si nu mi-ar cere alte explicati(si stiu ca asa ar fi) stiu ca ar fi foarte ingrijorati si nu am dreptul sa le fac asta acum...de aceea am zis ca cel mai curand la sf luni decembrie e posibil sa am ocazia sa le explic...