...Sunteţi câţiva care nu aveţi de unde ştii cum era copilăria odinioară...Poate doar din poveştile fraţilor mai mari, din filme mai vechi sau din ceea ce aţi auzit de prin unele ziare, reviste...
...Îmi aduc aminte însă cu plăcere despre cum am învăţat să îmi port cu mândrie chiar cheia...care atârna de gâtul meu legată de un şnur pe care îl făcuse mama... De obicei ea putea să fie legată şi de un şiret, de o bucată de panglică...

... Poate citind asta veţi spune: "Îhhh ce urât..., ce nasol...naşpa...", dar să ştiţi că nu era...
Era chiar o mândrie să ai cheia la gât...
Demonstra că eşti destul de mare să stai singur acasă, demonstra că ştii să utilizezi aragazul..., demonstra că ştii să fii pentru o bună parte de zi stăpânul casei...

...
Pe atunci părinţii noştri nu îşi permiteau să iasă din nişte tipare şi din acest motiv trebuia să învăţăm să ne citim lecţiile singuri, să ne facem temele...uneori să avem grijă de fraţii mai mici şi să îi ajutăm şi pe ei..., dar...mereu terminam la timp pentru un şotron în curtea blocului cu fetele şi băieţii..., mereu terminam la timp pentru un v-aţi ascunselea, pentru un lap-tenis, pentru un volei, pentru lungi conversaţii...
Ţin minte cum stăteam pe scările de la bloc cu fete şi băieţi...ascultam muzică la casetofoane vechi cu baterii şi vorbeam despre orice...Ţin minte cum băieţii mai mari aveu mereu grijă de noi şi ne protejau ca pe nişte surioare şi frăţiori mai mici...şi să ştiţi că îmi aduc aminte cu emoţie până şi de "ziua curăţeniei" şi defilări...
Era bine când deşi erai luat din timpul orelor pe care le recuperai în weekend ...învăţătoare te ducea cu clasa într-un parc din apropiere să strângi gunoaiele, să plantezi copaci, sa te joci...
La fel şi la defilări...Nu ştiu la alţii cum a fost, dar mie mi-a plăcut...Erau zile în care ne jucam mult, râdeam de ne durea burta, eram în colectiv şi ştiam să simţim asta...
Mă uit însă la tinerii din ziua de azi...Sunt învăţaţi prin manuale să protejeze natura..., dar niciodată nu se mai i-a iniţiativa unei "zile a curăţeniei"..., sau măcar unei zile când să planteze un copac...sau să fie duşi într-un parc unde să li se explice cu adevărat ce este defapt un copac..., o floare..., un fir de iarbă...sau, dacă măcar asta nu vor înţelege...atunci măcar vor fi în colectiv...
Tinerii azi nu cunosc noţiunea de colectiv...cunosc doar noţiunea de "cool", de "naşpa", de "haine la modă", de "celulare", de "mp3-playere", de "fiţos"...
Nu mai fac nimic în colectiv...nu ştiu ce înseamnă "unul pentru toţi şi toţi pentru unul"...Ştiu doar că dacă fac ceva...vine mama sau tata şi e..."ok"...
Nimeni nu mai organizează pentru ei nimic..., nimeni nu e interesat de ce face copilul de azi..., nimeni nu este interesat de ce nu mai coboară copii jos la joacă..., nimeni nu este preocupat de faptul că tinerii de azi preferă un prieten virtual în locul unuia real...
Înainte parcă...simţeam altfel copilăria şi ne păsa mai mult dacă ieşeam cu clasa undeva...
Voi ce vă amintiţi?...Cum simţiţi?...