"Daca vrei esti liber"
Epictet
Veacuri ne-am batut in cuvinte menite sa defineasca omul,si alte veacuri pentru ai ii alatura libertatea.
de la stoici la cei moderni notiunile s-au jucat cu mintea noastra,si la finele jocului am ramas cu intrebarea
"si pana la urma ce inseamna ca sunt liber?"
exact:"Ce te defineste ca a fi liber?"
un om care este inchisoare se poate simti liber pentru ca are libertatea gandului,libertatea lui se limiteaza la ratiune,dar prin opozitie,un om ce doarme sub "cerul liber" se simte inchis,prizonier al propriei vointe si ratiune.
cine a mai inventat si libertatea asta?

unii spun ca sunt lucruri care depind de noi,si lucruri care nu depind de noi.
cele ce depind de noi este al nostru,dar ce nu depinde de noi este cauza determinismului natural
determinismul natural este o barbologie de genul ca toate evenimentele sunt cauzate sau determinate de conditii anterioare,nimic nu se intampla din intamplare
"ceea ce se intampla,trebuia sa se intample,tot ce trebuie sa se intample se va intampla".
noi avem un destin personal,si nu trebuie sa intervenim in scurgerea evenimentelor,pentru ca desi pare absurd acestea alcatuiesc o armonie a universului(fie bine,fie rau)
"Lumea este perfecta asa.Orice modificare o aducem,nu facem decat sa ii dauneze in perfectiune"(Seneca)
asa sa fie?
adica nu avem niciun cuvant in asta?
adica nu avem liber-arbitru?sau am degenerat acest concept?
noi avem ratiune si vointa-vointa trebuie ghidata de ratiune pentru a fi liberi.
adica sa ne suprimam pasiunile ca ne oboseste sufletul,de asemenea sa ne mai limitam si dorintele la ceea ce este posibil.
asa se defineste libertatea
eu raman la citatul initial:daca vrei sa fii liber esti.depinde de atitudine
voi asa procedati?
ce este libertatea in conceptia voastra?
ce inseamna "sunt liber"?
ce semnifica aceasta forta care cauzeaza evenimantele?
va provoc