11 Octombrie, 2025, 12:11:02 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Politetea  (Citit de 17020 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

20 Februarie, 2007, 11:05:33 p.m.
Citit de 17020 ori

Zantiala

"Politeţea este o monedă care îl îmbogăţeşte nu pe cel care o primeşte, ci pe cel care o cheltuieşte."  - proverb persan

Purtandu-ne intotdeauna frumos cu cei din jur , putem spera ca si ei se vor purta frumos cu noi. Politetea, cuvintele frumoase si un comportament adecvat sunt cateva elemente necesare pentru a iti face prieteni si pentru a te face apreciat de oamenii valorosi.
"Dragostea este sentimentul cel mai maret, care face minuni, care faureste oameni noi, creand cele mai mari valori morale"

27 Februarie, 2007, 07:38:14 p.m.
Răspuns #1

valentina

Ai foarte mare dreptate,insa de multe ori politetea o mai observi doar la oamenii in varsta.Putini dintre cei tineri stiu ce inseamna sa fii politicos.
Iubirea , isi intinde aripa in zborul nesfarsit al timpului !
Eu sunt doar o mica particula dintr-un atom ...
sunt praf de stele in trecerea mea grabita prin lume

26 Noiembrie, 2008, 10:13:01 a.m.
Răspuns #2

Emma

Ştiu că topicul nu mai e de actualitate..dar nu m-am putut abţine... :-\ Nu sunt e acord că persoanele mai în vârstă sunt mai politicoase...sau că ele ar fi în număr mai mare...NU! şi am atâtea cazuri pe care le-am trăit..şi nu au făcut decât să mă uimească...da...e trist...

Eu cred că politeţea nu ţine de vârstă..eu cred că ţine de cât de receptivi am fost la ea în procesul nostru de cunoaştere şi cât de mult i-am acordat atenţie. Că au fost părinţii sau că am fost noi cei care am receptat-o..am învăţat-o şi am simţit nevoia să o practicăm..asta nu contează. Contează să o ai şi să o pui în practică.

Mare mi-a fost mirarea să văd oameni în vârstă ....în nişte situaţii...de nedescris...şi culmea..au pretenţia de la tineri! Eu cred că tinerii din ziua de azi au de ales,de sortat (din ceea ce văd, din ceea ce citesc) mai mult decât aveau tinerii înainte. Că unii aleg să nu fie politicoşi....e treaba lor..e alegerea lor...Dar, nu cred că ţine de vârstă.

Eu una mă simt tare ciudat...deşi nu am prea mulţi ani trecuţi de 20...nu mă simt nici tânără (adică, cum că aş face parte din 'tinerii din ziua de azi')...nici adultă...nici..bătrână...nici..nimic... Nu mă regăsesc printre tinerii din ziua de azi...şi totuşi ca vârstă mă numesc tânără...
« Ultima Modificare: 26 Noiembrie, 2008, 10:29:50 a.m. de emma_white »
Strong people don't put others down...
They lift them up..
(Michael P. Watson)

26 Noiembrie, 2008, 11:15:00 a.m.
Răspuns #3

lumycriss

Vizitator
Am auzit mai demult un fel de banc legat de politete... sper doar ca mi-l aduc aminte asa cum trebuie...

"In tramvai, un tanar ii ofera locul sau unei batrane. De emotie, batrana lesina.
Dupa ce isi revine din lesin, batrana ii multumeste tanarului. De emotie, tanarul lesina."  :D :D :D

26 Noiembrie, 2008, 02:12:33 p.m.
Răspuns #4

ONLY DESIRE

"a fi politicos" a devenit cumva sinonim cu " a fi ridicol",in perceptia noastra, a tuturor,observ eu in fiecare zi cu o mare parere de rau.nu vorbesc despre clasicul si prea mult amintitul gest de a oferi unei persoane mai in varsta locuri,ci despre orice alta situatie ce presupune a fi politicos.

am ramas perplexa zilele trecute,cand un coleg a inceput sa ii vorbeasca unui nene trecut de 60 de ani asemenea unui caine:"hai mars de aici mai repede!".de ce? doar pentru ca a indraznit sa intrebe de 2 ori acelasi lucru.ii era oare chiar atat de greu sa repete?nu...dar trebuia sa arate in fata colegilor ce caracter "puternic" are el.

atat cei tineri,cat si cei mai in varsta se rusineaza sa fie politicosi.ne este rusine,ori suntem prea orgoliosi sa salutam un vecin de curand mutat,dam cu pumnul( la propriu) celui care sta in fata noastra la rand,doar pentru ca nu avem rabdare; a devenit o umilinta sa spunem "multumesc" la magazin si multe multe situatii de acest gen as mai putea enumera.

am renuntat la politete pentru ca nu mai iubim oamenii;ii desconsiderem pe toti cei din jur,punandu-ne propria persoana pe un un piedestal,deasupra lor,a tuturor.

o constare care ma bucura,este aceea ca generatiile noi (sub 20 de ani) sunt constiente de acest lucru,isi doresc sa-l schimbe  si chiar actioneaza in acest sens.poate ca ma insel si poate ca asta vreau eu sa vad,dar mult imi doresc ca ai mei copii sa stie ce e politetea.
« Ultima Modificare: 26 Noiembrie, 2008, 02:24:42 p.m. de ONLY U »
"Daca iubesti pe cineva,ii ierti orice greseala;daca esti cu adevarat indragostit crezi ca a gresit din iubire..."

26 Noiembrie, 2008, 08:56:49 p.m.
Răspuns #5

Emma

Draga mea Only U...sunt de acord cu ceea ce ai spus tu şi într-adevăr..e valabil...stiu...ne e ruşine să fim politicoşi (unora), dar...exemplul tău mi-a amintit de o întâmplare de-a mea în legătură cu impoliteţea celor mai în vârstă: mergeam la cumpărături regulat la acel mini market de cartier pentru a face cumpărăturile de seară...vânzătoarele mă cunoşteau prea bine ...dar asta..nu a împiedicat-o pe una dintre ele (la vreo 50 ani) să îmi vorbească urât..DOAR pentru simplul fapt că am ÎNDRĂZNIT să întreb (amabil..) dacă a feliat de curând dintr-un anume sortiment de salam...am încercat să redresez situaţia..să încerc să o iau în glumă...dar...nu domne'...s-a încăpăţânat să ţipe la mine şi să facă şi mai urât....iar eu.."fraiera" de mine...în fiecare zi: "vă mulţumesc", "să aveţi o zi bună"...etc...(asta pentru mine e o regulă).  Deci..nu poţi să faci o regulă..să spui că tinerii nu sunt politicoşi...sau ca cei bătrâni nu sunt ...sau invers....cred că e o tendinţă generală...iar cauza este că dacă tot nu avem cu ce să atragem atenţia celorlaţi recurgem la metode de genul ăsta de a impresiona: " uite băi ce tare sunt eu..."(aşa cum şi tu ai spus). Eu prefer să fiu perimată..şi orice ar fi nu voi renunţa la comportamentul politicos...si nu mă vor înrăi situaţiile acestea de conflict împotriva oamenilor care într-adevăr merită să fie respectaţi/ ajutaţi (pe stradă) etc.

Ori de câte ori voi avea ocazia să ajut pe cineva..eu sunt acolo..cu tot sufletul...iar asta chiar îmi dă o satisfacţie sufletescă...dar şi când dau de unii oameni...(sau mai bine să-i numesc indivizi...că ar fi mai corect, dezbrăcaţi de latura socială..şi umanitară)...nu pot să nu mă mâhnesc...
« Ultima Modificare: 26 Noiembrie, 2008, 09:00:16 p.m. de emma_white »
Strong people don't put others down...
They lift them up..
(Michael P. Watson)

26 Noiembrie, 2008, 09:01:20 p.m.
Răspuns #6

Just

Eu consider ca trebuie sa avem bun simt in orice situatie. Nu-mi place politetea exagerata sau ,mai pe intelesul tuturor, pupatul in fund oricare ar fi motivele ce intra in discutie . E bine sa ne purtam ca oamenii intre oameni pana in momentul in care se dovedeste ca unul din noi aduce mai putin a om . Politetea trebuie sa fie ceva natural, un respect venit din suflet si nu teatru ieftin pentru ca asta din urma nu starneste catusi de putin admiratia celor din jur .

Sustin cu tarie ca trebuie sa fim politicosi cu oamenii care merita, care si-au castigat respectul nostru , iar cu restul sa avem bun simt si-atat.

In plus nu sunt de parere ca trebuie sa fim politicosi cu omul doar pentru ca este mai in varsta decat noi .Adesea ei considera ca daca sunt inaintati in varsta tineretul trebuie sa-i asculte , sa le cedeze neaparat locul, sa nu comenteze cand li se adreseaza etc. Eu m-am invatat minte si nu o data .Cum sa spun , faptul ca-mi poti fi bunic nu-ti da dreptul sa ma tratezi ca pe o carpa si sa-mi spui, eu chiar nestiindu-te asezat in picioare, ceva gen :  "Needucata!" , "De parca i-ar pica picioarele sa se ridice!" etc. 
« Ultima Modificare: 26 Noiembrie, 2008, 09:07:59 p.m. de Just »
And I promise forever ...
"White dove Fly with the wind Take our hope under your wings For the world to know That hope will not die..."

26 Noiembrie, 2008, 09:17:03 p.m.
Răspuns #7

sunshine

"Politeţea este o monedă care îl îmbogăţeşte nu pe cel care o primeşte, ci pe cel care o cheltuieşte."  - proverb persan

Purtandu-ne intotdeauna frumos cu cei din jur , putem spera ca si ei se vor purta frumos cu noi. Politetea, cuvintele frumoase si un comportament adecvat sunt cateva elemente necesare pentru a iti face prieteni si pentru a te face apreciat de oamenii valorosi.

Din ce in ce mai des observ ca ceea ce ai spus tu, Alex, echivaleaza cu "a fi fraier" sau mai bine spus " a fi bun= a fi luat drept prost". Unde mai pui ca cei mai in varsta si-au facut un obicei din "respecta-i pe cei batrani" si nu mai respecta ei la randul lor ( nr de ordine la medic , de ex, la plata facturilor intotdeauna se gaseste o bunicuta fara cei 7 ani de acasa care sa mi-o ia inainte, profitand de fata mea blajina , chiar daca am avut zile cand pur si simplu simteam ca lesin la rand ). Nu pot sa spun decat ca voi ramane aceeasi persoana care tolereaza orice , cu rusinea de a spune lucrurilor pe nume, tocmai din respect( de multe ori intorc privirea si las impresia ca nu observ impolitetea celorlalti, mi-e rusine mie de rusinea lor).E boala grea , sa stiti, insa nu pot sa fac observatie unui om fara bun simt.
     :DAstazi am fost invitata politicos ??? afara din cabinet de o d-na asistenta pt ca vorbea la telefon si nu a putut intrerupe povestea decat peste jumatate de ora cand si-a adus aminte de mine. Poate era o urgenta...deh, mai important era interlocutorul, doar era in timpul programului >:(si pacientii asteptau pe hol .
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\