11 Octombrie, 2025, 11:53:34 a.m.
Totul despre Iubire

Autor Subiect: Cuvinte care ne-au marcat... cuvinte care ne-au placut... (altceva decat poezie)  (Citit de 44258 ori)

0 Membri și 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

25 Iulie, 2007, 09:35:08 p.m.
Răspuns #15

amelie

"...A doua zi m-am dus la el acasa. L-am gasit in gradina.Isi uda florile.
- Buna ziua Gabriel.
- Buna ziua.
- Ce mai faci?
- Citesc.
-Cum citesti?Eu vad ca faci altceva.
-Se poate...dar tu nu vezi bine.
Si incepu sa rada ca si cum cel care se inselase as fi fost intr-adevar eu.
-Ia te uita...In partea asta a gradinii am crini. Or crinul este filozofia cuminte din "Le jardin de Berenice" a lui Anatole Frace...In partea astalalta am trandafiri galbeni. Trandafirul e poezia bolnava din "le jardin de Berenice" a lui Maurice Barres...Colo, in fund, in fund de tot am maci.
- Si macii ce sunt?
-Macii sunt ororile din "Le jardin des supplices" a lui Octave Mirabeau...Acum pricepi? in gradina mea sunt trei gradini straine. Or, cand imi ud florile din gradina mea , e ca si cum le-as citi capitolele din gradinile lor.
Si prietenul meu continua sa citeasca mai departe asa cum intelegea el a citi..."
"In gradina prietenului meu" - Ion Minulescu
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...

25 Iulie, 2007, 10:26:15 p.m.
Răspuns #16

inda

Caracterele care se lasa infrante de fleacuri sunt cele mai apte sa primeasca lovituri. Traiesc in atmosfera de tragedie mult mai usor decat cei energici.Si-au cheltuit repede rezerva lor de suferinta si merg mai departe.
A te obisnui sa consideri orice zgarietura un necaz, iti da tarie cand te loveste o mare si adevarata nenorocire.
Cand se intampla o nenorocire:
   "optimistul inflacarat" sufera cumplit,
   "cel caruia lucrurile-i merg prost" sufera asa si asa,
   "pesimistul total" se bucura pentru ca a avut dreptate.
Pentru a nu suferi treebuie sa te convingi ca totul e suferinta.
Pentru a nu suferi trebuie sa suferi. Adica: trebuie sa accepti suferinta.
Dar "a accepta suferinta" inseamna a cunoaste o alchimie prin care noroiul sa se prefaca in aur. Nu se poate accepta si gata!
Pretextele ar fi (I) ca devii mai bun, (II) ca vei cuceri imparatia cerurilor, (III)ca din asta vei scoate poezie (cel mai slab), (IV) ca se plateste un tribut pe care il platesc toti.
Dar cand e vorba de suferinta suprema, moartea, pretextele I si III cad: ramane imparatia cerurilor si destinul comun.
Nu-s deajuns nenorocirile sa faca dintr-un natarau un om inteligent.

Cesare Pavese - Meseria de a trai

« Ultima Modificare: 25 Iulie, 2007, 10:28:43 p.m. de inda_blue »
sunt inda si numele meu e totuna cu vantul

28 Iulie, 2007, 10:12:05 a.m.
Răspuns #17

amelie

"..nici unul din cati au scris n-a fost mare...nici unul...scriitorii nu exista fiindca nici unul n-a avut curajul sa dea foc la tot ce a scris...adevaratii scriitori n-au publicat nimic in viata lor...
-atunci la ce bun sa mai scrii?
-scrii ca sa te distrezi...publici ca sa-i distrezi pe altii.
- si ceilalti de cele mai multe ori iti raman recunoscatori.
-cati insa?...ai putea sa-mi spui la ce-ti foloseste lauda catorva,cand numarul celor care te vor barfi va fi insutit?...A,da...stiu ce ai de gand sa-mi raspunzi. O sa-mi spui ca n-ai sa tragi cu urechea nici la unii,nici la altii si ca multumirea sufleteasca cum ca ti-ai facut datoria cat ai putut mai bine iti va fi de-ajuns. Dar ma rog, te-a fortat cineva sa-ti faci datoria?Cine ti-a impus acest sacrificiu nepretuit de a distra omenirea cu ce ai scris?Nimeni.Nu?...Atunci?...Da foc la tot ce-i scris da foc mai inainte ca cineva sa te fi citit,si,te asigur eu, cu atat mai mult vei fi multumit, cu cat iti vei fi facut de doua ori datoria.Numai asa vei ramane ceea ce esti- artistul modest, ori talentul extraordinar, necunoscut de nimeni decat de tine insuti,dar vei ramane cu sufletul curat si vei atinge idealul sufletelor acelor artisti care nu exista inca,sau care daca au existat n-au cunoscut infumurarea trecatoarelor glorii,nici descurajarea eternelor barfeli."
"In gradina prietenului meu" - Ion Minulescu
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...

05 Noiembrie, 2007, 08:50:22 p.m.
Răspuns #18

amelie

"cred ca Graalul lumii noastre este iubirea implinita,fericita,completa.Uneori ni se pare ca am gasit ce cautam,dar intelegem curand ca nu e ceea ce speram.Am dat doar peste un pocal din care am baut apa sau otrava.Dar am baut cu nesat,pentru ca ne era sete nebuna de dragoste. Demersul e cumplit de anevoios .Sanse sa reziste marilor incercari si marilor intrebari ale cautarii nu au decat cei curajosi,cei puternici,cei valorosi."
Alice Nastase

19 Noiembrie, 2007, 11:23:44 a.m.
Răspuns #19

valentina

..."A fi sau a nu fi:iata-intrebarea,
           Mai vrednic oare e sa rabzi in cuget
           A vitregiei prastii si sageti
           Sau fierul sa-l ridici asupra marii
           De griji-si sa le curmi?Sa mori:sa dormi,
           Atat:si printr-un somn sa curmi durerea
           Din inima si droaia de izbelisti
           Ce-s date carnii;este-o incheiere
           Cucernic de ravnit.Sa mori,sa dormi,
           Sa dormi-visand,mai stii.Aici e greul,
           Caci se cuvine-a cugeta:ce vise,
           Pot rasari in somnu-acesta-al mortii?"...(Hamlet,III,1)
        ..."caci puterea frumusetii mai degraba preschimba cinstea din ceea ce este intr-o desmatata,decat poate taria cinstei aduce frumusetea dupa chipul si asemanarea ei:Acesta a fost odata un paradox,dar acum e dovedit de fapte." (Hamlet,III,1)
Iubirea , isi intinde aripa in zborul nesfarsit al timpului !
Eu sunt doar o mica particula dintr-un atom ...
sunt praf de stele in trecerea mea grabita prin lume

02 Februarie, 2008, 04:25:50 p.m.
Răspuns #20

valentina

"Trecut si iara trecut,adesea plin de regrete si de-nvinuiri fata de tine insuti,fata de altii.Pentru unii poate ca timpul lor e frumos,macar pe-alocuri,daca stiu sa-i pretuiasca frumusetea si mai intai daca stiu ce e aceea frumusete.E atat de variata ideea despre frumusete:unii pretuiesc numai bunurile materiale si satisfactiile pe care ti le ofera ele,altii cauta frumusetea in cat mai multa cunoastere.Dupa o viata de om,ma-ntreb daca frumusetea este echivalenta cu fericirea.Nu e.Nimic nu este echivalent cu fericirea.In fata frumusetii poti sa fii fericit,dar nu-i obligatoriu.Frumusetea,fie a naturii,fie a fiintelor,fie a creatiilor acestora,mai mult te uimeste."(De-amor,de-amar,de inima albastra-Ileana Vulpescu)

02 Februarie, 2008, 04:36:56 p.m.
Răspuns #21

valentina

"Daca dragostea e dragoste numai atunci cand nu i te poti impotrivi,atunci nu te iubesc.Dar daca e o emotie relativa,atunci te iubesc."

02 Februarie, 2008, 06:57:20 p.m.
Răspuns #22

valentina

"Cat valoreaza o femeie...

Intr-o scurta conversatie, o persoana intreaba urmatorul lucru pe o femeie:

Ce tip de barbat cauti?

Ea ramase un moment tacuta inainte de a-l privi n ochi si ii zise: Vrei sa stii intr-adevar?

El raspuse: da

Atunci incepu sa zica:

Fiind femeie in acest timp, sunt in pozitia de a-i cere barbatului ceea ce eu nu pot face pentru mine. Platesc facturile, ma ocup de casa, merg la supermarket, fac cumparaturi si totul fara ajutorul unui barbat...

Imi pun intrebarea: Ce poti tu sa aduci in viata mea?

Barbatul ramase privind. Gandea cu siguranta ca este vorba de bani.

Ea, stiind ce gandeste el, spuse:

Nu ma refer la bani. Am nevoie de mai mult.

Am nevoie de un om care sa lupte pentru perfectiune in toate aspectele vietii.

El isi incrucisa bratele, se aseza in fotoliu si privind- o ii ceru sa explice mai in detaliu.

Ea zise:

Caut pe cineva care sa lupte pentru perfectiune mentala, pentru ca am nevoie de cineva cu care sa conversez si care sa ma stimuleze din punct de vedere intelectual. Eu nu am nevoie de cineva simplu din punct de vedere mental.

Am nevoie de cineva suficient de sensibil ca sa inteleg prin ce trec eu ca femeie, dar suficient de puternic ca sa ma incurajeze si sa nu ma lase sa cad.

Caut pe cineva pe care sa il respect ca sa pot sa fiu "ascultatoare". Nu pot sa fiu asa cu cineva care nu poate sa isi rezolve singur problemele.

Eu caut un barbat care se poate ajuta pe sine insusi pentru a ne ajuta reciproc.

Cand termina se uita la el si il vedea foarte derutat si intrebator.
El ii zise: Ceri mult. Ea raspunse: Valorez mult. "

03 Februarie, 2008, 05:19:33 p.m.
Răspuns #23

Sonrisa

Minunat fragmentul despre "Cat valoreaza o femeie ..."! De cine este scris?

03 Februarie, 2008, 09:09:44 p.m.
Răspuns #24

valentina

Minunat fragmentul despre "Cat valoreaza o femeie ..."! De cine este scris?
   Sincer nu stiu l-am copiat din alta parte ,de pe alt sait,dar ca si tie mi-a placut si am vrut sa-l citeasca si altii...

06 Februarie, 2008, 11:14:33 a.m.
Răspuns #25

valentina

FEMEIA...

"O SLABICIUNE A FEMEII
Pana cand Dumnezeu a creat femeia,
El era deja in a sasea zi de lucru peste program.
Un inger a aparut si a spus:" De ce iti ia asa de mult timp sa creezi asta? " Si Dumnezeu a raspuns: "- Ai vazut planul pentru ea?
Trebuie sa fie rezistenta la apa, dar nu din plastic,
Sa aiba peste 200 parti care sa se miste,
toate care sa se poata inlocui,
Si sa fie in stare sa functioneze cu diet coke si resturi de mancare,
Sa poata tine 4 copii deodata in brate,
Sa aiba un sarut cu care sa vindece de la un genunchi zgariat la o inima zdrobita, - si o sa faca totul doar cu 2 maini."
Ingerul a fost uimit de cereri.
" Doar cu 2 maini? Nici o sansa.
Si astea sunt cereri doar pentru modelul standard?
E prea multa munca pentru o zi.
Asteapta pana maine sa termini "
" Dar nu o sa astept, " a protestat Dumnezeu.
" Sunt aproape sa termin aceasta creatie si e atat de aproape de inima mea.
Deja se vindeca pe ea insasi cand e bolnava.
Si poate lucra 18 ore pe zi.
Ingerul s-a apropiat si a atins femeia.
Dar ai facut-o asa de fina Doamne.
Ea este fina, Domnul a fost de acord,
Dar am facut-o si puternica.

Nici nu ai idee ce poate indura sau realiza.
Va fi in stare sa gandeasca? a intrebat ingerul.
Dumnezeu a raspuns: Nu numai ca va fi in stare sa gandeasca, va fi in stare sa rationeze si sa negocieze. Apoi ingerul a observat ceva,
A intins mana si a atins obrazul femei.
Si a spus :
Se pare ca ai o scurgere in modelul asta.
Ti-am spus ca ai incercat sa pui prea mult in modelul asta.
Nu-i o scurgere, Domnul l-a corectat.Asta-i o lacrima!
Pentru ce e lacrima? a intrebat ingerul.
Domnul a raspuns: Lacrima e felul ei de a-si exprima bucuria
tristetea, durerea, dezamagirea, dragostea, singuratatea, supararea si mandria ei.
Ingerul a fost impresionat.
Doamne, esti un geniu.
Tu te-ai gandit la toate.
Femeia e cu adevarat uimitoare.
Si este!
Femeile au puteri care ii uimesc pe barbati.
Ele trec prin dificultati si ele poarta poveri,
Dar mentin fericirea, dragostea si bucuria.
Ele zambesc cand ar vrea sa tipe.
Canta cand ar vrea sa planga,
Plang cand sunt fericite
Si rad cand sunt nervoase.
Se lupta pentru lucrurile in care cred
Se impotrivesc nedreptatii
Nu accepta " nu " ca raspuns
Cand cred ca exista o solutie mai buna
Ele se lipsesc de bunuri ca familiile lor sa aiba deajuns.
Ele merg la doctor cu un prieten speriat
Iubesc neconditionat
Plang cand copii lor au success
Si se bucura cand prietenii lor primesc recompense
Sunt fericite cand aud de un nou nascut sau o nunta
Inima lor se frange cand un prieten moare
Ele jelesc la moartea unui membru din familie
Totusi sunt puternice cand crezi ca nu mai au nici o putere
Stiu ca o imbratisare si un sarut
Poate vindeca o inima franta
Femeile vin in orice forma, marime si culoare.
Ele vor conduce masini, vor zbura, vor merge,vor alerga sau iti vor scrie tie un e-mail ca sa-ti arate cat de mult le pasa de tine.
Inima femeii este ceea ce tine lumea sa mearga.
Ele aduc bucurie, speranta si dragoste.
Au compasiune si idealuri.
Dau suport moral familiei si prietenilor.
Femeile au lucruri vitale sa spuna si totul sa daruiasca.
TOTUSI, DACA EXISTA O SLABICIUNE IN FEMEIE,
ACEASTA E CA ISI UITA VALOAREA. "

04 Martie, 2008, 03:33:56 p.m.
Răspuns #26

Estelle

“Când taci şi nu înţelegi mi-eşti duşman, când înţelegi şi vorbeşti – prieten, când taci şi înţelegi – iubit, când nu-nţelegi şi vorbeşti – trecător.”
Daca ai privi in sufletul meu..te-ar speria atata tristete..

02 Aprilie, 2008, 10:37:51 a.m.
Răspuns #27

amelie

Culori

Decupez o inimă albă din pânza catargului, cutreierător în paşi de val, către o primăvară albă.

Îmi şoptesc rar ca să-mi priceapă mintea:
- De ce trebuie să caut culori în peşteri zăvorâte cu ţurţuri de gheaţă?
- Simplu, îmi răspund cu nonsalanţă, să pictez o inimă rămasă albă din gândul iernii şi desperecheată de orice culoare!
- Şi pentru aceasta, trebuie să o vopsesc, pentru că altfel primăvara trece orbită de alb pe langă mine.

Din nou mă intreb ca să mă conving:
- Era mai simplu… iarna, scuturam ninsoare în praf alb de nor pe marginile argintii ale sufletului, ca atunci când desenam cu creta flori, cifre şi căsuţe pe tabla neagră a clasei… şi gata, aveam de-o iarnă!

Mă îmbufnez şi răspund eu-lui, scorţos ca un perete dat cu var alb, că eu nu mai ştiu să caut, ştiu doar să văd… iar dacă văd, ştiu şi ce să fac mai departe!

Un nu categoric se izbeşte cu forţa unui zgomot surd într-o ureche, care nu aude decât liniştea.

Mai încovoiată decât toate semnele întrebătoare ale lumii, plec agale, lăsând în urmă doi ochi şi un inel suspendaţi în puncte. Trebuie să găsesc culori să-mi pictez o inimă născută de fiecare iarnă mai albă decât albul. Doar aşa poate primăvara îmi va aduce în dar flori de culori pe care le pot vedea doar cu o inimă colorată.

Aşadar, scobesc în scorbura primului copac întalnit la un mijloc de drum şi colorez primul deget cu galbenul prafului lăsat de colonia de carii ce sfărâma trupul copacului în praf de amintire.

Răscolesc apoi printre fire de iarbă şi umplu verde, un degetar, să-mi ajungă cât pentru trei boabe de primăvară.

Macii nu au răsărit încă din seminţele sădite tainic pe pervazul inimii mele, aşa că… aştept pe cărarea secundelor un orizont hoinar în căutarea soarelui să-l conving roşu că trebuie să invii o inimă albă.

Din sărutarea amurgului în mii de ace sângerii, aplec o rază solitară şi o împletesc într-un fir de păr, să nu moară în alb.

Mi-a rămas albastrul… şi acum grăbită, fără timp, alerg către marea cea mare, vecină cu lacrima mea. Nu găsesc urmă, nici măcar de deşert în calea mea!

Se aude tânguitor glas de valuri, dar inima nu-mi cunoaşte chemarea. O scoică înfrigurată se rostogoleşte sidefat în mijlocul retinei mele. Îi este frig de zbaterea mării captivă în ea.

Rup aţa din undiţa pescarului ce caută peşti în altă mare, mai mare, şi îi cer scoicii puţin albastru de val, sa-i dăruiesc primăverii comoară din sipet de ape.

Răguşită de atâta vuiet, scoica îmi dăruieşte, marin, albastru de val, să călătoresc în galop către poiana în care cresc crengi din pământ.

Gata! Am culori cât să încropesc un petec de curcubeu, pe care să-l trimit sol primaverii, să-i spuna că o inimă colorată aşteaptă florile să le dăruiescă zâmbetului.

Cobor în poiana crengilor răsărite din pământ şi chem un inorog, vecin cu albul iernii să-mi panseze inima sângerandă de alb în culori-pansament de primavară.

Galbenul l-am aşternut către curbură, spre amintiri, roşul l-am agăţat în iatacul iubirii, verdele l-am pus să renască fiecare lacrimă în zâmbet, iar albastrul… albastrul l-am agăţat de privirea îngerului meu păzitor, să vadă limpede drumul care îmi urmează paşilor. Am păstrat şi un minuscul grăunte de alb, pe care să-l trimit catre libertatea cuvintelor agăţat în aripi de albatros.

Acum nu mi-a rămas decât să mă aşez la masa tăcerii cuvintelor şi să scriu primăverii, cu o inimă colorată, un răvaş de aşteptare caligrafiat cu versuri rămase albe…

Despletită iernatic de albă
colindă uitată
în flori de măr
Strigă spre viaţă
verde răsărit
din seva pământului…
primăvara tu…
vino…
să scuturi din alb
freamăt de zile…
răsari…

Îmbrăţişez cu fiinţa o inimă colorată şi o dăruiesc soarelui, să-mi fie mozaic de raze spre suflet în bucurii aducatoare de primavară…
Mirela-Nicoleta Hincianu

06 Iunie, 2008, 09:44:05 p.m.
Răspuns #28

valentina

NISIPUL SI VIATA

"  Fara sa spuna un cuvant,Invatatul a luat un vas mare de lut si a inceput sa-l umple cu pietre.Apoi i-a intrebat pe discipoli daca vasul este plin.Au fost cu totii de acord ca este plin!Apoi a luat pietricele si le-a turnat in vas ,scuturandu-l usor.Acestea s-au rostogolitprintre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere.Din nou,discipolii au fost de acord ca vasul este plin!Invatatul a luat apoi nisip si l-a turnat in vas,scuturandu-l usor.Nisipul a umplut tot vasul.

Aceasta este viata voastra,le-a spus Invatatul,aratand vasul.
   Pietrele mari sunt lucrurile importante:familia,sanatatea si copiii vostri ,lucruri care,chiar daca totul este pierdut si numai ele au ramas,viata voastra tot ar fi completa.
   Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza:slujba,casa si averea.
   Nisipul reprezinta lucrurile mici care completeaza restul.
   Daca puneti in vas mai intai nisipul,nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele.
   La fel este si in viata:daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici,nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante.Fiti atenti la lucrurile care sunt importante pentru fericirea voastra.Jucati-va cu copiii vostri,faceti-va timp pentru voi insiva,aveti grija de familia voastra.Va ramane mereu destul timp sa munciti,sa faceti curat in casa,sau sa va faceti griji pentru ziua de maine.

Aveti grija in primul rand de pietrele mari,de lucrurile care intr-adevar conteaza.
   RESTUL...ESTE DOAR NISIP."

06 Iunie, 2008, 10:03:21 p.m.
Răspuns #29

liviu

NISIPUL SI VIATA

"  .......................................................
Invatatul a luat apoi nisip si l-a turnat in vas,scuturandu-l usor.Nisipul a umplut tot vasul.
.........................................................."

O alta varianta a pildei spune ca unul dintre discipoli a desfacut atunci, o cutie de bere si a turnat-o peste nisipul din vas.

Morala: Mai ramane intotdeauna loc si pentru o bere!  :cheers: