singura metodă de a putea cuantifica un lucru este de a-l compara cu un lucru de acelaşi fel. principiul evaluării cantitative al oricărui lucru de pe lumea asta rezidă în compararea respectivului lucrucu un altul pe care îl avem drept unitate de măsură. (de exemplu unei mese îi evaluăm lungimea prin compararea ei cu o unitate de măsură, metrul). realizări au doar oamenii (un câine de exemplu nu are aşa ceva, el nu conştientizează că poate câştiga un concurs de frumuseţe sau nu poate spune "azi am mâncat mai bine decât ieri"). pentru a ne evalua propriile realizări trebuie să le comparăm cu realizările altora. dacă am fi singura persoană de pe planetă, nu am avea unităţi de referinţă şi niciun feed back al realizărilor personale, neavând un termen de comparaţie. exemplu: dacă la naştere am fi singura persoană de pe o insulă pustie şi printr-o minune ne-am dezvolta şi am ajunge la maturitate, n-am avea cum să evaluăm dacă am realiza sau nu în viaţă.
unei cărţi îi apreciem calitatea tot prin comparaţie. e bună, e rea, îmi place stilul, nu îmi place, e scrisă uşor, nu am înţeles nimic...evident dacă nu am citit niciodată o carte, nu am ce compara. cam aşa văd eu lucrurile.
în acelaşi timp, părinţii care îşi compară copii cu alţii "mai silitori, mai buni, mai cuminţi etc" nu fac bine. ei încearcă să motiveze copilul să fie aşa cum vor ei. însă copilul e prea mic să facă diferenţe. ne supărăm vorba aia, noi ăştia mari dacă cineva ne compara astfel, d-apăi un copil?
competiţia este bună, ne face să fim mai productivi. dar cu măsură. nu trebuie să devemim obsedaţi de comparaţie. să nu devină o dependenţă. scopurile ni le punem tot prin principiul comparării. până la data de trebuie să învăţ rusă. acum nu ştiu, deci prin comparaţie, peste x luni trebuie să ştiu la nivel de...(începător de exemplu).
din nefericire oamenii îşi pun praguri absurd de atins, idealuri. să luam exemplu fetei care a murit "de prea multă muncă". lucrând pentru bani foarte mulţi, s-a temut de concurenţa colegilor care poate că aşteptau ca vulturii să facă un pas greşit şi să-şi compromită postul, s-a temut că poate să nu mai dea randament şi şefii să observe şi...ce a câştigat? doar o moarte subită, generată de o insuficienţă cardiacă, prea mult stres şi o slăbire accentuată, malignă. ăsta este un caz nefericit. iar noi nu trebuie să ajungem la astfel de "performanţe". compararea în exces dăunează grav sănătăţii. iar ăsta e cel mai de preţ bun al nostru.